Scade interesul sălăjenilor pentru cultivarea usturoiului

Ajutorul de minimis acordat pentru aplicarea programului de susținere a producției de usturoi nu i-a prea convins pe sălăjeni. Din datele furnizate de Direcția pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală Sălaj (DADR Sălaj), anul trecut am avut șapte înscriși în program, aceștia cultivând 5,89 ha. În 2023 avem doar doi înscriși, suprafața cultivată ajungând la 8.9 ha. Pentru a se putea înscrie în acest program, fermierii trebuie să îndeplinească mai multe condiții: să obțină o producție minimă de 3 kg/10 mp, să prezinte documente justificative pentru vânzarea producției (cel târziu până la data de 21 noiembrie), să utilizeze o suprafață de minim 0.3 ha. Cei care îndeplinesc toate condițiile primesc 3000 euro/ha. Inspectorii  Direcției pentru Agricultură Sălaj au fost în teren și confirmă că se va obține producția cerută.

Cu privire la motivele pentru care sălăjenii nu sunt încă atrași de acest program, Silviu Pop – directorul instituției spune că „ar fi mai multe motive pentru care usturoiul nu este atractiv pentru fermieri. În primul rând este tot mai greu să găsești zilieri, iar această cultură implică multă muncă. Apoi putem vorbi și de faptul că nu există tehnologia necesară pentru a lucra această cultură. Nu în ultimul rând, este tot mai greu să facem rost de materialul săditor, în Sălaj nu avem niciun centru de unde sămânța poate fi achiziționată, cel mai apropiat de noi fiind centrul de la Satu Mare”. În condițiile în care acest program va fi prelungit pentru anul viitor, directorul DADR Sălaj spune că este optimist cu privire la faptul că vom avea suprafețe cultivate cu usturoi, nu doar în grădinile cetățenilor pentru consumul propriu.

One Thought to “Scade interesul sălăjenilor pentru cultivarea usturoiului”

  1. […] Ajutorul de minimis acordat pentru aplicarea programului de susținere a producției de usturoi nu i-a prea convins pe sălăjeni. Din datele furnizate de Direcția pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală Sălaj (DADR Sălaj), anul trecut am avut șapte înscriși în program, aceștia cultivând 5,89 ha. În 2023 avem doar doi înscriși, suprafața cultivată ajungând la 8.9 ha. Pentru a se putea înscrie în acest program, fermierii trebuie să îndeplinească mai multe condiții: să obțină o producție minimă de 3 kg/10 mp, să prezinte documente justificative pentru vânzarea producției (cel târziu până… Citeste mai mult […]

Leave a Comment