Salariaţii din Tenaris se plâng de prăpastia dintre salariile de la stat şi cele oferite de patroni

În condiţiile în care protestele organizate până acum de către angajaţii fabricii de ţevi TenarisSilcotub Zalău au rămas fără ecou, salariaţii se pregătesc de noi manifestaţii, a anunţat miercuri, 8 august, în cadrul unei conferinţe de presă, Alexandru Rus, liderul Sindicatului „Metalurgistul”.
Potrivit acestuia, muncitorii se consideră „hărţuiţi şi presaţi la locul de muncă” şi acuză climatul de nelinişte creat în companiei pe fondul eşecului negocierilor privind creşterile salariale. Rus a reiterat, în acest cadru, deschiderea pe care o au sindicalişti faţă de reluarea discuţiilor cu patronatul, pentru a rezolva situaţia de criză şi a ajunge la un numitor comun.

Reprezentantul angajaţilor a făcut referire şi la salariile muncitorilor din Tenaris, mult prea mici pentru a le permite să ducă un trai decent: „Marţi, 7 august, salariaţii şi-au primit fluturaşii de salarii, după o lună fără ore suplimentare şi fără sâmbete şi duminici lucrate. Avem fluturaşi cu salarii nete de 2.000 de lei ale unor oameni care muncesc de şapte ani în metalurgie, în condiţii dificile sau speciale. Vorbim despre venituri extrem de scăzute raportat la activitatea depusă, de mediul în care lucrează salariaţii noştri. Cu un asemenea venit, un angajat nu îşi poate acoperi cheltuielile curente, ce să mai vorbim de a merge într-un concediu. E o societate foarte mare, care lucrează cu profit, nu lucrează în pierdere. La asemenea salarii riscăm să ne pierdem personalul tânăr. Dintr-un astfel de salariu nu poţi să-şi întemeiezi o familie, să te gândeşti la un viitor, pentru că nu ai niciun viitor. Asta-i realitatea. Am o listă cu 132 de angajaţi, cu nume, prenume, număr de marcă şi care au semnalat faptul că sunt hărţuiţi şi presaţi la locul de muncă”.

La rândul său, vicepreşedintele „Metalurgistul” Zalău, Marin Gramă, a vorbit despre prăpastia dintre salariile de la stat si cele din privat, reproşat guvernanţilor că îi neglijează pe lucrătorii din a doua categorie. „Este o realitate cruntă. Zona privată, care pompează bani spre pensii, spre sectorul bugetar, este exclusă din orice ecuaţie. Ne plângem că ne pleacă tinerii din ţară, dar nimeni nu îşi întoarce faţa spre cei care muncesc. Iar multinaţionalele profită de lacunele legislative din România”.
În cursul zilei de joi, 9 august, Alexandru Rus se va întâlni la Bucureşti cu reprezentanţi ai Ministerul Muncii, pentru a discuta problemele legate de unele prevederi ale Legii Dialogului Social şi a cere modificarea de urgenţă a acestei legi.

Alte articole

4 Thoughts to “Salariaţii din Tenaris se plâng de prăpastia dintre salariile de la stat şi cele oferite de patroni”

 1. Jepe

  Sa se mute la Stat daca-i tin izmenele!

 2. Anonim

  Nu trebuie sa comentam in bataie de joc. Nesimtirea si ignoranta acestor patroni îmbuibați si avari trebuie sanctionata drastic. Oamenii nu trebuie sa mai intre in sectii, punct. Trebuie sa priceapă ca patronii nu dau doi bani pe ei. O doamna bine din fabrica a fost auzita cum.vorbea la telefon in limba engleza si ii făcea pe muncitori prosti, agresivi si nesupusi. Ca la gradina zoo. Atentie! Riscati sa plecati la dracu in praznic cu tot cu fabrica voastră. Oamenii nu va mai tolerează nesimtirea!

 3. Vasile

  Solutii Tenaris :
  -salar minim pe societate. 3000 lei
  -program de lucru de 8 ore pe trei schimburi
  -bonusuri de Sarbatori, de performanta, de vechime in munca, de vechime in fabrică, de concediu de odihna
  -eliminare bonusuri pentru sefi, masini de servici, etc
  -mai puteti completa…..

Leave a Comment