Stagiul militar obligatoriu ar putea fi reintrodus în România

Reintroducerea obligativității efectuării stagiului militar de către români este un subiect ce a intrat, din nou, în atenția autorităților de la București. Aceasta după ce Ministrul Apărării Naționale, Mihai Fifor, a declarat într-o conferință de presă faptul că, la nivelul ministerului, s-a discutat din nou în mod oficial despre reintroducerea serviciului militar obligatoriu în țara noastră. Acest lucru nu s-a discutat însă şi la nivelul Guvernului, spune oficialul. Ministrul a mai atras atenţia că stagiul militar obligatoriu în România este doar suspendat, nu și anulat, lucru care i-a pus pe gânduri pe cei care credeau că “armata” mai poate fi prezentă doar prin poveștile celor care au trecut prin ea.

„Vă reamintesc că stagiul militar în România este suspendat, nu anulat. Este o discuţie care apare tot mai des, sunt câteva state care au stagiul militar obligatoriu. Am discutat de multe ori lucrul acesta, dar există o analiză pragmatică faţă de acest subiect. Deocamdată nu am dus în Guvern această iniţiativă şi nici nu cred că putem discuta curând. De-asta căutăm alternative, de-asta avem şi legea rezervistului voluntar”, a declarat Mihai Fifor, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă pentru prezentarea raportului de bilanţ pentru primele şase luni de mandat.

În anii comunismului, stagiul militar avea o durată de 1 an și șase luni, iar pentru tinerii care erau admiși la facultate imediat după examenul de Bacalaureat, acesta era redus la jumătate. Odată cu primăvara anului 1990, stagiul militar a fost redus la 12 luni pentru cei care, înainte de 1989, erau obligați să petreacă 1 an și jumătate în cazarmă. Stagiul militar obligatoriu a fost eliminat în România în anul 2007, însă în ultimii ani au existat discuţii în mai multe ţări membre UE şi NATO pentru reintroducerea sub forma obligativității stagiului militar, precum Franţa sau Germania. În Suedia, de exemplu, stagiul militar obligatoriu a fost reintrodus anul trecut.

Alte articole

2 Thoughts to “Stagiul militar obligatoriu ar putea fi reintrodus în România”

  1. Anonim

    da, numa idei bune, cum se ne intoarcem la comunism, toti merg in fata numai noi mergem inainte, cum era inainte

  2. Anonim

    Exact, iar odraslele pesedeilor vor fi scutite

Leave a Comment