Salariații Tenaris Silcotub acuză patronatul de discriminare și blocarea negocierilor la Contractul Colectiv de Muncă

Alexandru Rus, președintele Sindicatului “Metalurgistul” Zalău, lider sindical în Tenaris Silcotub Zalău a transmis un comunicat de presă în care a prezentat situația privind negocierea Contractului Colectiv de Muncă, activitate recent finalizată în societatea Tenaris. Situația, așa cum este detaliată în comunicatul liderului sindical, este una tensionată și conturează probabilitatea adoptării unor forme de protest din partea angajaților.

 “În perioada mai-iulie 2018 s-au desfășurat negocierile anuale ale Contractului colectiv de muncă pe societate. În conformitate cu prevederile acestuia, cele două părți semnatare, sindicat și patronat, aveau obligația legala de a negocia doar capitolul  <<Salarizare și alte drepturi bănești>>  întrucât celelalte clauze contractuale au fost negociate anul trecut cu valabilitate pentru 24 luni.

Contractul colectiv de muncă acoperă toate locațiile Silcotub din Zalău, Călărași, Câmpina, Ploiești și Popești-Leordeni. În comisia sindicală au fost reprezentanții legitimi ai salariaților din Sindicatul <<Metalurgistul Silcotub>> Zalău și ai Sindicatului Liber <<Donasid >> Călărași. Cele două sindicate au, împreună, un număr de 1.180 membrii (920 la Metalurgistul Zalău și 260 la Donasid Călărași) în toate locațiile enumerate mai sus, dintr-un total de circa 1.750 de angajați Tenaris Silcotub.

Deși în adresa de convocare angajatorul a făcut referire strict la capitolul pe care cele două părți aveau obligația sa-l negocieze în acest an, partea patronală a continuat negocierea forțând depășirea cadrului acordat de prevederile contractuale și a prezentat o ofertă care presupune modificarea mai multor capitole din contractul colectiv de muncă pe societate, finalitatea propunerilor vizând modificarea capitolului privind salarizarea, dar și a capitolului privind timpul de lucru și timpul de odihnă. În acest sens, au condiționat creșterea salarială din acest an pentru toți salariații Silcotub, de acceptarea de către comisia sindicală a unui alt program de lucru pentru secțiile de producție în sistem de tură continuă diferit de cel actual în care se lucrează, stabilit prin contractul colectiv de muncă pentru aceste sectoare. De altfel, impunerea forțata de către administrație a acestui program s-a încercat și în toamna anului trecut la Zalău, atunci când sindicatul a reușit stoparea acestuia pe baza unor considerente legale. Pentru prima etapă s-a solicitat intrarea în acest program a unei părți din secțiile de producție, urmând ca în funcție de necesitățile societății să se generalizeze.

Mandatul comisiei sindicale dat de membrii de sindicat la începerea negocierilor cât și în întâlnirile informale privind evoluția acestora din cadrul Adunărilor generale, a fost de negociere strict pe cele stabilite prin contractul colectiv de muncă, salariații neacceptând sub nicio formă programul de tură continuă. La începutul negocierilor, ambele părți au hotărât sa se abțină în a face declarații în mass-media sau alte acțiuni care ar pune presiuni externe pe una sau alta din părți, solicitare cu care comisia sindicală a fost de acord. Nu același lucru se poate spune despre partea patronală care, unilateral și de pe picior de forța, a blocat negocierile colective, trecând imediat și unilateral la discriminarea salariaților din diferite fabrici, prin întocmirea de acte adiționale la Contractul individual de muncă pentru lucrătorii din Zalău, Popești-Leordeni (Ilfov) și Oțelăria din Călărași, la aceasta din urmă, activitate de producție nu poate fi în tură continuă, dar condiționați să o accepte în principiu, pentru a primi o oarecare mărire salarială discriminatorie. Majoritatea lucrătorilor au refuzat oferta, așteptând o negociere conform mandatului dat de ei sindicatului în conformitate cu prevederile Contractului colectiv de muncă pe societate. Pe tot parcursul blocării negocierii, sindicatele au păstrat pacea socială, realizând planurile de producție, respectând prevederile regulamentului intern, a regulilor de securitate și sănătate în muncă și a timpului de odihnă.

În atare condiții salariații societății sunt extrem de revoltați de modul în care compania înțelege sa forțeze introducerea unui alt program de lucru fără a se ține cont de implicațiile sociale negative pe care le-ar produce asupra lor. Față de situația creată și întrucât durata negocierii a depășit perioada maxim stabilită de lege, iar partea patronală nu și-a modificat poziția și nu acceptă o altă întâlnire de negociere cu respectarea cadrului stabilit prin contractul colectiv de muncă , ne rezervăm dreptul de-a acționa prin toate mijloacele legale pe care le avem la dispoziție, pentru apărarea drepturilor legitime ale salariaților din Silcotub”, se arată în comunicatul remis presei de liderul sindical.

 

 

2 Thoughts to “Salariații Tenaris Silcotub acuză patronatul de discriminare și blocarea negocierilor la Contractul Colectiv de Muncă”

  1. Anonim

    afara cu multinationalele

  2. Anonim

    Asta este cea mai proasta conducere ce a avut si o are Silcotubul de cand a venit Tenarisul.Ei inca mai cred ca pot duce cu zaharelul cum ii prostea pe muncitorii mai vechi,uita ca exista UE.

Leave a Comment