Primăriile sălăjene, prinse “cu pantalonii în vine” de Camera de Conturi

Camera de Conturi Sălaj a facut public raportul privind finanţele publice locale pe anul 2014. Primăriile sălăjene şi Consiliul Judeţean au încheiat anul cu un excedent bugetar de 19 milioane de lei, în timp ce instituţiile publice finanţate integral sau partial din venituri proprii au înregistrat un deficit bugetar de aproape 43 milioane de lei.

În urma celor 34 de acţiuni de audit/control desfăşurate de către reprezentanţii Camerei de Conturi Sălaj, au fost constatate 420 de abateri în valoare de peste 31 milioane de lei, cea mai mare parte a sumei, respectiv 23 milioane de lei, fiind dată de abaterile financiar-contabile. Potrivit raportului menţionat, neregulile financiar-contabile au vizat elaborarea şi fundamentarea bugetului de venituri şi cheltuieli, modul de organizare şi conducere a contabilităţii, reflectarea în situaţiile financiare a operaţiunilor economice, modul de efectuare şi valorificare a activităţii de inventariere, evaluare şi reevaluare a patrimoniului.
În vârful clasamentului privind problemele financiare constatate la nivel de judeţ stă Primăria Cehu Silvaniei, cu abateri în valoare de aproape 5 milioane de lei, urmată fiind de Primăria Zalău, cu 3,86 milioane de lei, şi de Primăria Ip, cu 2,1 milioane de lei. Lista primăriilor cu nereguli este completată de Hereclean (1,65 milioane de lei), Marca (1,3 milioane de lei), Sîg (1,25 milioane de lei), Surduc (1,16 milioane de lei), Fildu de Jos (1,15 milioane de lei), Bănişor (1 milioane de lei), Camăr (933.000 de lei), Zimbor (666.000 de lei), Horoatu Crasnei (545.000 de lei), Sîncraiu Almaşului (521.000 de lei), Pericei (466.000 de lei), Cuzăplac (425.000 de lei), Almaşu (251.000 de lei), Românaşi (111.000 de lei), Nuşfalău (85.000 de lei), Treznea (26.000 de lei) şi Valcău de Jos (10.000 de lei).

Achiziţia centralelor termice pentru şcoli pune Primăria Zalău pe „lista neagră”
Cap de listă, Primăria Cehu Silvaniei figurează în raportul Camerei de Conturi cu o serie de nereguli, printre care se numără efectuarea de cheltuieli pentru activităţi ce nu au legătură cu scopul, obiectivele si atribuţiile entităţii, stabilirea eronată a drepturilor salariale şi a obligaţiilor fiscale aferente veniturilor din salarii, prin acordarea nelegală a unor sporuri salariale, premii, precum şi utilizarea ineficientă a fondurilor publice, prin efectuarea de cheltuieli neeconomicoase. În plus, a efectuat de plăţi pentru lucrări, produse şi servicii neexecutate.
La rândul său, Primăria Zalău a plătit ilegal ajutoare de încălzire, a alocat sume reprezentând sprijin financiar nerambursabil pentru finanţarea unor activităţi nonprofit fără a respecta cadrul legal şi a realizat cheltuieli supraevaluate sau majorate nejustificat prin achiziţionare de centrale termice
la unităţile şcolare, pe fiecare unitate şi nu centralizat, pentru a se modifica procedura de achiziţie. Ca urmare, s-au acceptat oferte de la diverşi furnizori fără a se verifica respectarea specificaţiei tehnice, şi au fost achiziţionate centrale termice cu aceeaşi parametri, la preţuri diferenţiate, rezultând o plată nejustificată de 112.000 de lei.

Prejudicii de peste 7 milioane de lei
Sursa citată mai arată că au fost descoperite abateri generatoare de prejudicii în valoare totală de 7,1 milioane de lei. Top 3 este format din Primăria Meseşenii de Jos, cu un prejudiciu de aproape 1,2 milioane de lei, Consiliul Judeţean Sălaj, cu 843.000 de lei, şi Fildu de Jos, cu 816.000 de lei.
Pe lângă neregulile amintite, reprezentanţii Camerei de Conturi au constatat şi alte abateri privind elaborarea şi fundamentarea proiectului de buget pe anul 2014 şi a modificărilor aduse acestuia, privind exactitatea şi realitatea datelor reflectate în situaţiile financiare, precum şi în organizarea, implementarea şi menţinerea sistemelor de management şi control intern la entităţile verificate.
Abaterile şi neregulile identificate au avut, în principal, următoarele cauze: nerespectarea prevederilor legale privind activitatea de stabilire, înregistrare, urmărire şi încasare a veniturilor proprii, nerespectarea prevederilor legale în efectuarea cheltuielilor finanţate din fonduri publice; nerespectarea reglementărilor legale referitoare la achiziţii publice; nerespectarea legislaţiei în stabilirea drepturilor salariale ale personalului angajat; încălcarea prevederilor legale referitoare la administrarea şi gestionarea patrimoniului public şi privat al unităţilor administrativ-teritoriale.

One Thought to “Primăriile sălăjene, prinse “cu pantalonii în vine” de Camera de Conturi”

  1. Anonim

    MAI ANDREEA, CAND I-AI VAZUT CU PANTALONII IN VINE PRECIS NU AI VAZUT SI ALTCEVA?

Leave a Comment