Primarii sălăjeni – interesaţi de oportunităţile de finanţare

Prefectul Sălajului, Filonaş Chiş, a iniţiat vineri o întâlnire de lucru cu primarii din judeţ, pe ordinea de zi fiind modul de implementare a proiectelor finanţate prin FEADR, precum şi două informări: prima privind relocarea fondurilor între măsurile programate iniţial, iar a doua referindu-se la oportunităţile de finanţare din perioada 2014-2020. La şedinţă au mai paricipat preşedintele Consiliului Judeţean, Tiberiu Marc, şi directorul general adjunct al Centrului Regional de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (CRPDRP) 6 Nord-Vest Satu Mare, Cosmin Gheorghe Bota, împreună cu specialişti ai instituţiei sătmărene.
Întâlnirea a vizat îmbunătăţirea colaborării între beneficiari şi CRPDRP Satu Mare, în contextul în care anul 2013 este “anul plăţilor” pentru proiectele aflate în derulare şi care anul acesta se finalizează.
În acest context, s-a discutat punctual fiecare proiect în parte, fiecare primar primind răspuns la eventualele nelămuriri sau probleme apărute pe parcursul derulării proiectelor. Astfel, în urma discuţiilor purtate s-au desprins următoarele concluzii pentru îmbunătăţirea procesului de implementare al proiectelor: necesitatea accelerării timpilor de avizare a documentaţiei, selectarea atentă a colaboratorilor, fie ei consultanţi, proiectanţi sau constructori, precum şi depunerea de documente conforme cu contractul de finanţare semnat.
În cadrul acestei întâlniri, preşedintele Consiliului Judeţean a atras atenţia că proiectele sunt încheiate după ce se vor efectua toate etapele de audit, adică şi la 5 ani după finalizarea proiectului. „Abia atunci o să aveţi o imagine clară a costului real al proiectului. Până miercuri vă rog să îmi transmiteţi o situaţie cu proiectele pe care le aveţi în derulare şi pentru care aveţi nevoie de sprijin. După aprobarea bugetului vom găsi soluţii pentru a veni în sprijinul dumneavoastră”, a spus Tiberiu Marc.
Întrucât se apropie perioada de programare 2014-2020, prefectul judeţului a îndemnat primarii să–şi formeze specialişti în cadrul primăriilor, astfel încât implementarea proiectelor să fie mai facilă.
Cu privire la centrele de dezvoltare a tursimului rural, atât prefectul judeţului cât şi preşedintele Consiliului Judeţean au declarat că vor face demersuri pentru a identifica soluţii pentru încadrarea celor două posturi care sunt prevăzute prin cererea de finanţare, deoarece neîndeplinirea acestui angajament va duce la întârzieri sau chiar la penalităţi.

Premiu pentru cea mai “gospodărită” comună

În aceeaşi şedinţă, prefectul judeţului a precizat că împreună cu Consiliul Judeţean şi Asociaţia Comunelor din România va organiza un concurs pentru cea mai gospodărită comună, urmând ca în perioada următoare să se întocmească criteriile şi modul de atribuire a premiului.
De asemenea, Filonaş Chiş a solicitat primarilor să acorde o atenţie sporită cazurilor de hipotermie sau de izolare a cetăţenilor, întrucât în această lună mai pot exista perioade cu temperaturi scăzute sau cantităţi semnificative de precipitaţii sub formă de ninsoare. În acest sens, prefectul a cerut primarilor să actualizeze stocul de material antiderapant şi de combustibil.

Alte articole

3 Thoughts to “Primarii sălăjeni – interesaţi de oportunităţile de finanţare”

 1. Anonim

  Nemernici ordinari! Nu ati uitat cumva sa amintiti primarilor ca fondurile sunt pentru dezvoltare rurala si nu pentru constructia de primarii gigant sau pentru angajat rude in primarie?

  Mai treziti-va odata romanilor!

 2. Da

  Ce le pasa? ei o duc f.f bine, sunt toti o gasca care ne mint !

 3. Anonim

  Mai filonas, nu propui niste concursuri din intrecerea socialista , cum facea-i cand erai utc-ist de frunte !

Leave a Comment