Prefectura Sălaj ar putea fi prima din ţară reabilitată termic cu fonduri europene

Clădirea Prefecturii Sălaj, în care îşi desfăşoară activitatea şi alte nouă instituţii, ar putea căpăta o faţă nouă. În acest sens, Instituţia Prefectului se pregăteşte să depună un proiect la Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Vest, pentru a obţine finanţarea necesară reabilităţii termice a imobilului.
„La finele anului trecut, s-a ivit o oportunitate pentru a accesa fonduri europene prin Programul Operaţional Regional şi ne-am zis că ar fi păcat să nu încercăm rebilitarea energetică a imobilului. Suntem prima Prefectură din ţară care face un astfel de demers”, a precizat joi, 23 februarie, în cadrul unei conferinţe de presă, prefectul Marin Niţu.
Construită în 1969 şi recepţionată doi ani mai târziu, clădirea impunătoare din centrul Zalăului este proprietatea statului român şi a fost dată în administrarea Instituţiei Prefectului. De-a lungul vremii a fost utilizată exclusiv pentru birouri ale administraţiei publice, timp de aproape 50 de ani fiind exploatată fără să fie realizate reparaţii capitale, doar mici intervenţii ori recompartimentări, în funcţie de nevoile chiriaşilor şi de fondurile disponibile, a adăugat Mircea Ciocian, managerul de proiect. Aşa se face că unele birouri sunt dotate cu geamuri termopan sau cu instalaţii de aer condiţionat, astfel că aspectul exterior lasă de dorit. Din lipsă de bani, însă, intervenţiile făcute au avut ca scop doar întreţinerea clădirii şi asigurarea funcţionalităţii ei.
Valoarea investiţiei este estimată la peste un milion de euro. În situaţia în care proiectul va fi declarat eligibil, lucrările ar putea începe în 2018 şi se vor derula pe parcursul a peste trei ani. Ministerul Afacerilor Interne ar urma să suporte circa 2 la sută din sumă, diferenţa fiind asigurată din bani de la Uniunea Europeană.
Investiţiile vor viza realizarea unui nou sistem de sursă de căldură, energie electică şi apă caldă. „În prezent, încălzirea clădirii este asigurată de o centrală termică depăşită şi fizic, şi moral, pusă în funcţiune înainte de Revoluţie. Aici vom câştiga un punctaj foarte mare pentru că eliminăm o sursă de poluare cu CO2. Pentru partea de energie electrică, apreciem că vom reuşi să acoperim necesarul, aproape în totalitate, din panouri fotovoltaice”, a explicat Mircea Ciocian.
Implementarea proiectului va aduce o economie consistentă la bugetul Prefecturii, în condiţiile în care în cursul unei luni din sezonul rece, factura la gaz depăşea 35.000 de lei. Mai mult decât atât, va fi rezolvată şi chestiunea estetică, urmând să fie eliminat „tot ce înseamnă instalaţii de aer condiţionat”.
Alte investiţii se referă la introducerea sistemului de iluminat cu LED, care va asigura un consum mai mic de energie, anveloparea clădirii, precum şi introducerea unui sistem de management energetic integrat. „La anveloparea clădirii avem două constrângeri, pentru că imobilul nu poate suferi modificări arhitectonice şi pentru că sistemul lamelar nu permite izolarea cu polistiren de 10 cm. Având în vedere tehnologia şi materialele actuale, avem convingerea că se vor găsi soluţii viabile”, a subliniat managerul de proiect.
Demararea lucrărilor va produce deranj pentru colocatarii imobilului, însă prefectul a reamintit că „toţi sunt chiriaşi fără plată” şi a precizat că aceia care vor strâmba din nas „îşi pot căuta un alt spaţiu, ca să nu fie deranjaţi în timp”.

Leave a Comment