Peste 120 de kilograme de carne veche furnizată de un supermarket din Zalău, confiscată de DSVSA

Controalele derulate recent pe segmentul cărnii şi al semipreparatelor din carne destinate meselor de tip „agrement” au scos la iveală faptul că mai mulţi comercianţi din judeţ care se aprovizionau de la un supermarket din Zalău vindeau carne veche, un adevărat pericol pentru sănătatea consumatorilor.
“Controalele efectuate de către Direcţia Sanitar Veterinară şi Pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Sălaj privind respectarea legislaţiei sanitar veterinare şi pentru siguranţa alimentelor în magazinele din mediul rural şi zonele de interes turistic au scos la iveală o serie de deficienţe privind respectarea condiţiilor de igienă, asigurarea regimului termic, respectarea regimului vecinătăţii produselor în spaţiile frigorifice şi a celor expuse la temperatura ambientală”, se arată într-un comunicat al DSVSA Sălaj.
Sursa o reprezintă un supermarket renumit din Zalău, vestit pentru vânzarea cărnii, a micilor şi a semipreparatelor specifice meselor de tip picnic şi agrement. Neconformităţile constatate au fost sancţionate de către inspectorii DSVSA Sălaj prin aplicarea a patru amenzi contravenționale în valoare de 5.200 lei și a patru avertismente. De asemenea, au fost confiscate şi dirijate pentru neutralizare 122,49 kilograme de carne de porc cu „parametri de prospeţime neconformi”. Aflăm şi că în ţară, prin această acţiune desfăşurată simultan în mai multe judeţe, au fost găsiţi mici cu e-coli tot într-un supermarket, probabil acelaşi lanţ de magazine aparţinând concernului care vindea şi în Zalău produse numai bune de băgat consumatorul în toxiinfecţie alimentară.

Deşi am încercat să aflăm despre ce magazin-sursă este vorba, îndreptăţiţi pe deplin dat fiind riscul pe care îl reprezintă aceste produse pentru sănătatea noastră, nu am reuşit.
Dreptul consumatorului de a şti ce cumpără şi ce mănâncă – cu atât mai mult cu cât discutăm de produse cu risc uriaş de îmbolnăvire atunci când sunt neconforme, aşa cum este carnea – este un drept ignorat prin… literă de lege: DSVSA Sălaj nu a putut face public numele sursei de la care micii comercianţi s-au aprovizionat şi nici al magazinelor care au pus ulterior carnea şi specialităţile specifice grătarului, în vânzare.
„Nu avem voie, prin lege, să pronunţăm numele unităţilor pe care le controlăm. Activitatea noastră este una de prevenţie şi se limitează strict la acest aspect. Legea nu ne dă voie să nominalizăm şi să facem public numele comercianţilor”, a spus Vasile Chindriş, directorul DSVSA.
O lege aberantă, un abuz împotriva consumatorului – dacă ne întreabă cineva, şi o invitaţie, totodată, adresată comercianţilor de legiuitor, de a vinde în continuare sub protecţia anonimatului, produse expirate, vechi ori improprii consumului. În aceste condiţii nici nu trebuie să ne mai mire dacă vreodată ajungem de la o petrecere sau un grătar la iarbă-verde, direct la spital. 

8 Thoughts to “Peste 120 de kilograme de carne veche furnizată de un supermarket din Zalău, confiscată de DSVSA”

  1. Anonim

    ce folos ca avem asemenea organe de control daca exact ceea ce trebuie spus nu se spune? Cum sa ne ferim? Cum sa ii taxam pe acesti comercianti si sa le dam cu caserola de mici in cap si cu fleica de carne putrezita peste bot, cand domnii de la controale tin la sertar numele acestor nemernici? Rusine!

  2. Tăunu

    Oare cine a scos legea asta aberantă, de a nu fi informat cetăţeanul cu numele magazinelor cu marfa infestată ? Evident, leprele de parlamentari care, la toamnă se vor pune iarăşi primii pe listă şi vor fi iarăşi aleşi. Şi mai vinovat este însă, prostovanu de român care merge şi-i votează !

  3. Anonim

    unicarm! sa verifice si ouale, laptele si alte produse!

  4. Anonim

    Ce guvern a gandit o astfel de legislatie si ce presedinte a aprobat/semnat?
    Unicarmul, este o poveste veche cu carne cu aspect dubios! Nu realizeaza ca incet incet se autodesfinteaza s-au nu le pasa?

  5. Chindris nu ameti lumea cu baliverne. Spune care este legea pe care-ti bazezi afirmatiile.

  6. Anonim

    Se supun si ei unor reguli. Am văzut si la tv: Niciodată nu se da numele market-ului. La Resita au gasit mici cu e-coli si au spus „intr-un supermarket de renume cu magazine in toata tara”. Legea e imbecila. Tinem.degeaba 600 de parlamentari in scaune. In afara de legi in beneficiul lor si somn, plus salarii uriase, putorile astea nu fac nimic! Ne imbolnavim doar pt ca o lege nu da voie sa se spună numele acestor criminali care ne iau banii si ne omoară cu mâncare infestata sau veche! Mai votati-i la toamna!

  7. Anonim

    Controalele au fost in toata tara este actiune la nivel de mari magazine. Este de necrezut faptul ca se insira ce s a gasit in carne sau in mici si nu se spune UNDE. Suntem unici in lume cu asemenea regulamente! Rusine factorilor de răspundere si celor care fac asemenea legi!

Leave a Comment