Patronul Cuprom, condamnat la închisoare cu executare

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-a pronunţat în dosarul în care patronul Cuprom, Horia Simu, a fost trimis în judecată alături de fosta șefă a DIICOT, Alina Bica, şi fostul şef al ANAF, Şerban Pop.
Astfel, Bica a fost condamnată la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru săvârșirea infracțiunii de favorizarea făptuitorului, în legătură cu intervenții pentru clasarea unui dosar în care era implicat omul de afaceri Horia Simu.
La rândul său, Horia Simu a primit o pedeapsă de 4 ani închisoare cu executare pentru cumpărare de influență, în timp ce fostul șef al ANAF, s-a ales cu 5 ani închisoare cu executare pentru infracțiunea de trafic de influență.
Decizia nu este definitivă şi poate fi contestată la Completul de cinci judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Completul de judecată a decis, din oficiu, schimbarea încadrării juridice a faptelor pentru care inculpații au fost trimiși în judecată de DNA. În cazul lui Simu, judecătorii au schimbat încadrarea din infracțiunea de dare de mită, în infracțiunea de cumpărare de influență, pentru Alina Bica, din luare de mită și participație improprie sub forma determinării cu intenție la săvârșirea fără vinovăție a infracțiunii de abuz în serviciu, în infracțiunea de favorizarea făptuitorului, iar fostul șef al ANAF, din complicitate la dare de mită, în infracțiunea de trafic de influență.

Potrivit DNA, în anul 2014, Șerban Pop a primit de la Horia Simu 230.000 euro (cash și sub forma a două contracte de consultanță judiciară), pentru a interveni la nivelul conducerii DIICOT în scopul soluționării favorabile a unui dosar penal care îl privea pe omul de afaceri. O parte din acești bani ar fi ajuns la Alina Bica, prin intermediul lui Ionuț Mihăilescu, la acea dată consilierul ei. În schimbul banilor primiți, Bica a determinat înlocuirea procurorului de caz și a efectuat presiuni asupra unui alt subordonat de-al său (care, potrivit probelor administrate în cauză, a acționat fără vinovăție), în scopul pronunțării unei soluții de clasare în dosarul în care se desfășurau acte de urmărire penală față de Simu, lucru care s-a și întâmplat ulterior.

Acuzat că a falimentat Cupromul

Acesta nu este singurul dosar în care apare numele patronului Cuprom. Pe rolul Tribunalului Maramureş se află un proces în care Horia Simu este judecată pentru gestiunea frauduloasă a Cupromului, alături de Ghiorghe Avasilichioaiei şi Radu Cristian Ardelean. Potrivit procurorilor sălăjeni care au instrumentat cazul, în cursul anului 2004, cei trei au acţionat concertat, în urma unei înţelegeri prealabile, transferând activele Elcond Zalău către Cuprom Bucureşti şi Nordexo Manufacturing SRL Bucureşti, unde inculpaţii aveau interese, scopul fiind de a dobândi foloase materiale pentru aceste societăţi. Astfel, în vara anului trecut, Cuprom a intrat în faliment.
Numărul părţilor vătămate din dosar este depăşeşte 7.000 de persoane, respectiv foştii acţionari ai societăţii.

7 Thoughts to “Patronul Cuprom, condamnat la închisoare cu executare”

  1. Anonim

    Oare ce parere au procurorii si politistii care au facut cercetari in dosarele lui simu, si au dat NUP, in serie ?!!!

  2. miau miau

    o fi sau nu o fi …..a.u.t.o buz in serviciu………..

  3. Tăunu

    Porcui ăsta de patron trebuia să-i putrezească cioantele la ocnă !

  4. Anonim

    Lingaii de la Cuprom Zalau, care s-au inhaitat cu afaceristul Simu si au pus umarul la falimentarea unei firme de elita din judet si tara, dorm linistiti cand cand o vad inchisa iar oamenii pe drumuri!

  5. Anonim

    , banii vorbesc…!!!!!!

  6. Anonim

    Din fericire, uneori, banii au miros. Asa se explica faptul ca acest excroc a fost incoltit de oamenii legii (cei corecti), cu toate relatiile pe care le avea in cele mai inalte structuri !

  7. asa da

    Asteapta „Ordonanta Guvernului” si scapa.

Leave a Comment