Noutăți legislative: medierea în relațiile de muncă dintre angajator și zilier

Societățile comerciale române și străine pot să se autorizeze ca agenții de mediere a cererii și ofertei de muncă zilieră, prin intrarea în vigoare în 13 aprilie 2018 a Legii nr. 86/2018 pentru modificarea și completarea Legii nr. 52/2011 privind exercitarea unor activități cu caracter ocazional desfășurate de zilieri. Cu alte cuvinte, firmele autorizate în condițiile legii pot sa funcționeze ca intermediari între cei care vor să lucreze ca zilieri și beneficiari.

„Medierea între cererea și oferta de muncă zilieră este activitatea prin care se realizează punerea în legatură a beneficiarilor cu zilierii, în vederea stabilirii, în conformitate cu prevederile prezentei legi, de raporturi de muncă”.

În lege se precizează cine anume va putea să se autorizeze ca agenție de mediere:

Societățile cu personalitate juridică înființate pe teritoriul României în condițiile Legii nr. 31/1990 privind societățile comerciale, care au ca obiect de activitate „Activități ale agențiilor de plasare a forței de munca” – cod CAEN 7810; societățile cu personalitate juridica înființate în alte state membre ale Uniunii Europene sau în Spațiul Economic European, care au fost supuse sau nu unei condiții de acreditare sau autorizare pentru prestarea de servicii de mediere în statul de înființare și care se stabilesc cu caracter permanent în România sau prestează transfrontalier astfel de servicii la noi, temporar sau ocazional.

Furnizorii de servicii de mediere a muncii care s-au acreditat deja sau au îndeplinit obligația de notificare a agenției prevazută în HG nr. 277/2002 nu mai au nevoie să se acrediteze încă o dată. Singura obligație este aceea de a notifica agenția pentru ocuparea forței de muncă ca vor presta și astfel de servicii. Criteriile de acreditare și procedura vor fi stabilite ulterior, printr-o hotărâre de Guvern.

În cadrul domeniilor de activitate în care zilierii pot lucra la același beneficiar până la 180 de zile într-un an calendaristic intra acum și cel viticol. De aceeași excepție beneficiază și zilierii care ocupa un loc de muncă în urma intermedierii realizate de o agenție acreditată.

Ceilalți zilieri trebuie, ca și până acum, să respecte termenul maximum de 90 de zile stabilit în lege. Domeniile în care se poate presta munca necalificata cu caracter ocazional se modifică și completează astfel: hoteluri și alte facilități de cazare – diviziunea 55; hoteluri și alte facilități de cazare similare – clasa 5510; facilități de cazare pentru vacanțe și perioade de scurtă durată – clasa 5520 – tabere de copii, organizate de Ministerul Tineretului și Sportului, direct sau prin unitățile din subordinea acestuia;” restaurante – clasa 5610; alte activități de alimentație n.c.a. – 5629; baruri și alte activități de servire a băuturilor – clasa 5630.” Agențiile de intermediere nu percep nici o taxă persoanelor fizice care doresc să desfășoare activități în condițiile prezentei legi în schimbul demersurilor în vederea recrutării acestora de către beneficiar.Datele ne-au fost furnizate de inspectorul șef Luminița Nemeș din cadrul ITM Sălaj.

 

Leave a Comment