Munca la negru, un fenomen imposibil de stârpit în Sălaj

Munca fără forme legale continuă în județul Sălaj. Trei persoane care munceau fără a avea întocmit contract de muncă au fost depistate de inspectorii din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Sălaj în prima lună din acest an. Și asta în cadrul tradiționalelor controale, desfășurate în domeniul Relațiilor de Muncă (RM) și în domeniul Sănătății și Securității în Muncă (SSM).

Potrivit reprezentanților ITM Sălaj, în domeniul RM au fost controlați 76 de agenți economici, din care 24 au fost sancționați fiind aplicate șase amenzi, în cuantum total de 43.000 de lei, dar și 36 de avertismente. În urma controalelor, au fost depistate trei persoane care munceau fără a avea întocmit contract individual de muncă, angajatorii fiind sancționați contravențional. Amenzile au fost aplicate pentru: nerespectarea dispozițiilor privind garantarea în plată a salariului minim brut pe țară; nerespectarea dispozițiilor legale privind munca de noapte; nerespectarea prevederilor legale privind repausul săptămânal și nerespectarea termenelor de transmitere a elementelor suspendării contractelor individuale de muncă în registrul general de evidență a salariaților în format electronic și  nerespectarea obligației de a pune la dispoziția inspectorilor de muncă documentele și informațiile solicitate la termenele stabilite. De asemenea, inspectorii de muncă au constatat și alte abateri pentru care au aplicat avertismente, iar acestea se  referă la: nerespectarea prevederilor legale privind munca suplimentară, respectiv sărbătorile legale; nerespectarea obligației păstrării copiei  contractului individual de muncă pentru toți salariații din locul de muncă respectiv; nerespectarea obligației, ca anterior începerii activității, angajatorul să înmâneze salariatului un exemplar din contractul  individual de muncă; nerespectarea obligației de a ține evidența orelor de muncă prestate de către fiecare salariat și neîndeplinirea sau îndeplinirea parțială a măsurilor dispuse de către inspectorul de muncă la termenele stabilite și nerespectarea termenelor de transmitere a elementelor contractelor individuale de muncă, a modificării  acestora în registrul general de evidență a salariaților în format electronic, respectiv completarea registrului cu date eronate sau incomplete.

 Amenzi pentru nedecontarea contravalorii examenului medical la angajare

În ceea ce privește controalele în domeniu SSM acestea au vizat în special respectarea prevederilor privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de Covid-19. Astfel, inspectorii de muncă au  verificat 38 de agenți economici   și au aplicat amenzi în cuantum  de  15.000 lei de  pentru respectiv nedecontarea contravalorii examenului medical la angajare. Au mai fost aplicate și 20 de avertismente pentru: neefectuarea controlului medical medical la angajare sau periodic; pentru lipsa instruirii lucrătorilor, cu consemnare in fișele de instruire, cu privire la riscurile induse de virusul SARS-CoV-2 și măsurile care se impun, dar și pentru lipsa instrucțiunilor proprii în domeniul SSM pentru toate activitățile desfășurate. Pentru deficiențele constatate în ambele domenii de competență au fost dispuse măsuri de remediere.

One Thought to “Munca la negru, un fenomen imposibil de stârpit în Sălaj”

  1. Anonim

    Itm-ul ii mana in mana cu firmele mari..isi anunta prezenta cu 2-3 zile inainte….intra mai inainte in sala de mese..pana atunci se mascheaza nereguriile…si toata lumea se alege cu ceva bun,dau exemplu ovi prod,sofa,west co(firmele intermediare din interior)..

Leave a Comment