Mediul privat, în moarte clinică: concedierile nu se mai opresc

Mii de sălăjeni, angajați în mediul privat, au intrat în șomaj tehnic și alte câteva sute au fost concediați. Și asta în doar trei luni, odată cu ”debutul” stării de urgență cauzat de pandemie. Potrivit reprezentanților Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Sălaj, indemnizația de șomaj aferentă lunii martie a fost solicitată de 555 de angajatori pentru 2.680 de angajați; șomajul tehnic aferent lunii aprilie a fost solicitat de 1.587 de angajatori pentru 9.259 de angajați, iar pentru luna mai 1.470 de angajatori au depus cerere la instituție pentru acordarea șomajului tehnic la un număr 7.368 de angajați. Situația nu este una tocmai favorabilă pentru mediul privat din județ, unii angajatori fiind nevoiți să recurgă și la metoda concedierilor individuale sau colective. Reprezentanții instituției spun că în cursul lunilor mai și iunie în evidențele AJOFM Sălaj au fost înregistraţi un număr de 333 de şomeri indemnizaţi din care, în luna mai – 164 şi în iunie 169, ca urmare a concedierilor individuale şi colective efectuate de angajatori. De asemenea, în această perioadă la sediul AJOFM Sălaj au fost înregistrate alte două notificări de concedieri colective pentru 169 de persoane. Domeniul de activitate al societăţilor care recurg la concedieri fiind metalurgia şi industria textilă, iar perioada în care vor avea loc efectiv concedierile celor peste 160 de angajați: iulie şi august. Oficialii instituției precizează că în această perioadă se așteaptă la o creștere în ceea ce privește numărul persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă, care vor solicita acordarea indemnizației de șomaj, fiind vorba despre absolvenții instituțiilor de învățământ ai promoției curente. Până la finalul lunii iunie, 105 absolvenţi ai promoţiei anului 2020 s-au înregistrat ca persoane aflate în căutare de loc de muncă, etapă prealabilă și obligatorie în vederea obținerii facilităților acordate potrivit Legii 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă.

De pe băncile școlii, direct în șomaj

Absolvenții instituțiilor de învățământ în vârstă de minimum 16 ani care se află în cautarea unui loc de muncă pot obține o indemnizație în valoare de 250 de lei lunar. Aceasta se acordă pentru o perioadă de șase luni, dacă aceștia se înregistrează la AJOFM Sălaj, în termen de 60 de zile calendaristice de la data absolvirii, ca persoană în căutarea unui loc de muncă. Înregistrarea în evidențele instituției este o etapă prealabilă și obligatorie în vederea obținerii facilităților acordate potrivit Legii privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă. În cazul absolvenţilor de liceu, indiferent dacă au promovat sau nu au promovat examenul de Bacalaureat, termenul pentru înscrierea la agenţia pentru ocuparea forţei de muncă este de 60 de zile de la încheierea cursurilor claselor terminale din învăţământul liceal. Elevii care nu au situația școlară încheiată la toate materiile, se pot înregistra în evidentele agenției în termen de 60 de zile de la data promovării examenului de corigenţă, dată înscrisă în adeverința eliberată de instituția de învățământ. În cazul absolvenţilor de studii superioare, termenul de 60 de zile în interiorul căruia trebuie să se înregistreze la agenţiile de ocupare începe de la finalizarea studiilor anului terminal sau de la data promovării examenului de licenţă (dacă persoana promovează examenul de licenţă în termen de 12 luni de la finalizarea studiilor).

5 Thoughts to “Mediul privat, în moarte clinică: concedierile nu se mai opresc”

  1. robi

    mie nu mi se pare deloc situatia asa dramatica,asta cu somajul cu tinerii absolventi e o gluma ,aia oricum nu se oamoara sa se angajeze,apoi nici la cursuri de recalificare nu se omoara lumea plus sunt vreo 200 de locuri de munca disponibile daca te uiti in anunturi si la Ajofm,nu vad asa o catastrofa si saracie aici in zalau,niciodata nu am vazut asa de multe masini in oras,zici ca fiecare are o masina,si strazile sunt pline de masini la ora 11 inainte de masa,cu ce se ocupa oamenii astia?au serviciu?sa nu ziceti ca lucreaza in schimburi si urmeaza sa intra in schimbul doi,hahahaha,e ciudat orasul asta

  2. La noi ca la nimeni

    Daca-i vezi plimbandu-se prin oras in timpul zilei, atunci aia sunt bugetarii, ca aia de la privat nu pot pleca de la munca cand vor ei.

    1. Anonim

      Faza cu tinerii…las-o deoparte…nici la 20 de ani nu isi cauta de lucru…lucra tati cu mami…dar intradevar e rau sa ramai fara loc de munca

  3. Anonim

    La chestia cu masinile multe din Zalau , audi,bmw rable de peste un deceniu ,majoritatea au pe cineva la munca in UE si trimit euroi acasa la familie .La moda este ca daca copilul ia bacul primeste o masina cadou.

    1. Anonim

      Tu nu ai primit niciodata cadouri?

Leave a Comment