Legea care dă salarii studenţilor a intrat în vigoare

Tinerii de cel puțin 16 ani vor putea lucra pentru firme sau entități publice în baza unor contracte de internship, potrivit unui act normativ intrat în vigoare în 18 august. În lipsa unui astfel de acord, compania riscă amenzi de până la 20.000 de lei pentru fiecare persoană găsită fără contract.

Internii vor avea la dreptul la o indemnizație lunară de cel puțin jumătate din valoarea salariului minim brut, în funcție de cât au lucrat efectiv, iar perioada maximă în care vor putea fi interni la aceeași persoană juridică va fi de șase luni. Perioada în care se face internshipul va fi considerată vechime în muncă (și, după caz, în specialitate).

În programul de internship, tinerii dobândesc nu doar cunoștințe teoretice și practice, experiență profesională, dar vor fi inclusiv plătiți pentru asta. Spre deosebire de stagiile obișnuite de practică, care de cele mai multe ori nu se desfășoară pe hârtie, internshipul presupune un angajament serios atât din partea internului, cât și din partea organizației gazdă.
Internul nu poate lucra mai mult de 40 de ore săptămânal, iar legea interzice efectuarea de ore suplimentare şi impune firmei respective să ţină evidenţa strictă a timpului în care internul lucrează, evidenţă pe care va trebui să o prezinte inspectorilor veniţi în control ori de câte ori va fi cerută.

Leave a Comment