Lacăt pe oficiile poştale din Zalău

Circa 50 de poştaşi din judeţul Sălaj vor participa marţi, 12 februarie, la o acţiune de protest în Bucureşti. Mitingul, programat să înceapă la ora 10.00, în Piaţa Constituţiei, are la bază nemulţumirile poştaşilor cu privire la procesul de restructurare a Companiei Naţionale (CN) Poşta Română.
Prin acţiunea lor, sindicaliştii vor să atragă atenţia statului român, care este acţionarul majoritar al CNPR asupra faptului că “managementul Poştei Române, plătit cu multe mii de euro, conduce compania către dispariţia din piaţa serviciilor poştale din România şi transformă mii de actuali angajaţi, plătitori de impozite şi contribuţii, în asistaţi social, dependenţi de bugetul de stat şi aşa destul de sărac, al acestei ţări”, se arată într-un comunicat de presă al Sindicatului Lucrătorilor Poştali din România.
Angajaţii companiei vor protesta faţă de intenţia Poştei Române de a disponibiliza circa 3.000 de salariaţi, ca urmare a concedierilor şi a desfiinţării unor oficii poştale. După cum ne-a declarat Călin Balog, liderul sindicatului din cadrul Oficiului Judeţean de Poştă Sălaj, din cele cinci oficii poştale existente în Zalău, doar două vor mai funcţiona.
“Planul de restructurare prevede desfiinţarea a trei oficii poştale din Zalău – cel din cartierul Brădet, cel din Dumbrava Nord, precum şi cel din apropierea platoului de marmură. Asta înseamnă că în reşedinţa de judeţ vor mai funcţiona doar două subunităţi: la Astralis şi la sediul existent în spatele Primăriei Zalău”, a explicat liderul sindical. Potrivit spuselor sale, şi oficiile din mediul rural vor avea de suferit, activitatea acestora urmând să fie restrânsă, iar numărul salariaţilor, redus: “Ghişeele din mediul rural vor fi transformate în agenţii poştale, iar numărul celor care lucrează acolo va fi diminuat”
Reprezentantul poştaşilor sălăjeni susţine că din totalul celor 400 de angajaţi pe care Poşta Română îi are în judeţ, circa 50 îşi vor pierde locul de muncă. “Nu este corect ca reducerea cheltuielilor companiei să se facă pe spatele salariaţilor. Managerii nu au luat nicio măsură reală pentru redresarea companiei, nu s-au preocupat să aducă niciun contract mare, prin care Poşta să obţină venituri. Prin măsurile pe care vor să le ia, ne vom pierde şi clienţii pe care îi mai avem. Din birou este simplu să dictezi”, acuză Balog. Acesta este convins că prin desfiinţarea unor unităţi, toate prestaţiile financiare ale Poştei Române vor trece la bănci: “În timp ce băncile vin mai aproape de clienţi şi deschid agenţii în cartiere, noi le desfiinţăm. Asta înseamnă că oamenii nu-şi vor mai plăti facturile la noi, ci se vor adresa băncilor. Ba mai mult, un zălăuan care locuieşte în Dumbrava Nord, spre exemplu, şi care trebuie să ridice un colet, se va deplasa până la Astralis ori până în centru”.
Liderul sindical a mai precizat că există posibilitatea organizării unor proteste şi la nivel de judeţ: “În funcţie de rezultatul negocierilor ce vor urma mitingului – asta în cazul în care sindicaliştii vor fi chemaţi la negocieri – vom decide dacă mai facem şi alte acţiuni de protest”.

Leave a Comment