Sălajul se vrea capitală culturală în Nord – Vest

Conducerea USL este decisă ca până la finalul anului să bată în cuie noua structură administrativă a României, chiar dacă, deocamdată, nu există niciun proiect de lege în acest sens. Ce este, totuşi, sigur este faptul că se va merge pe ideea celor opt regiuni de dezvoltare conturate încă din 1997, dar care nu au personalitate juridică şi nu sunt unităţi administrativ-teritoriale. Sălajul va rămâne în continuare în Regiunea de Nord-Vest, alături de Bihor, Cluj, Bistriţa – Năsăud, Maramureş şi Satu Mare. Celelalte şapte regiuni vor fi Bucureşti-Ilfov, Centru, Nord-Est, Vest, Sud-Vest, Sud şi Sud-Est. Potrivit proiectului de Lege privind regiunile, aflat în discuţia USL, fiecare regiune va avea competenţe exclusive sau partajate cu cele ale statului, un buget multianual şi un preşedinte, în fruntea unui consiliu regional.
Cum, însă, fiecare regiune va trebui să aibă şi o capitală, stabilirea celor şapte oraşe care să primească acest rol de lider naşte scântei şi discuţii, fiecare judeţ vrând să aibă ultimul cuvânt de spus. Cele mai multe voci susţin că firesc este ca rangul de capitală să fie atribuit unui oraş puternic din fiecare regiune, lucru care reprezintă un subiect sensibil pentru autorităţile din judeţele mici. Acestea riscă să îşi piardă din putere şi să se vadă nevoite să se raporteze constant la centrul regional, lucru cu atît mai neplăcut cu cât va fi vorba inclusiv de alocări masive de fonduri, iar fiecare autoritate judeţeană va dori să îşi tragă spuza pe turta sa.
Ca o soluţie de compromis, premierul Victor Ponta a propus ca, în prima fază a procesului de regionalizare, să nu existe o singură capitală, ci să existe câte un centru politic, unul economic şi unul cultural în fiecare regiune.
Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Sălaj, Tiberiu Marc, merge chiar puţin mai departe, declarând că fiecare regiune va avea, probabil, mai multe astfel de centre, în caz contrar existând riscul să apară nemulţumiri de la judeţele lăsate pe dinafară. Potrivit lui Tiberiu Marc, Sălajul nu poate avea pretenţii să fie polul politic sau economic al regiunii, însă poate spera să dea capitala culturală în Nord-Vest.
Referitor la acest aspect, managerul Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului Sălaj, Daniel Săuca, a declarat că, deocamdată, subiectul este unul despre care nu se cunosc încă multe detalii. „Pentru mine, regionalizarea deocamdată este o formă fără fond. Sunt curios dacă, întra-adevăr, acest demers va fi unul benefic pentru sălăjeni. Vom discuta mai aplicat, fireşte, atunci când vom avea mai multe detalii legate de regionalizare. Sper că nu va fi un demers pur politic, fără consultarea reală a celor care au cu adevărat un cuvânt de spus. Mai sper – altceva oricum nu pot face în acest moment – că regionalizarea, dacă se va produce, va fi însoţită de o reformă reală a instituţiilor publice, prin mecanisme legislative, astfel încât să putem vorbi serios despre apropiere faţă de cetăţeni şi de performanţă în administraţia publică. Actualmente putem povesti despre orice altceva. În domeniul cultural, regionalizarea poate produce mutaţii importante – sunt curios cum se va pune problema legislativ şi guvernamental, De fapt, deja sunt semne că regionalizarea se aplică. În acest context, e de discutat dacă demersul ICR de zonare a ţării va rămâne în picioare sau pe hartă. Şi pentru că nimeni, aproape nimeni nu-şi doreşte, după ce ani la rând modelul centralist bucureştean a produs pagube majore, să replicăm acest model centralist la nivel regional”, a spus Daniel Săuca, precizând că Sălajul poate avea un cuvânt de spus în acest sens.

Alte articole

10 Thoughts to “Sălajul se vrea capitală culturală în Nord – Vest”

 1. Anonymus

  REvigorarea vietii social-culturale preconizata de Marc va fi similara revigorarii agriculturii romanesti dupa 1990, in varianta propusa de Petre Roman. Efectele se vad si azi.

 2. vica

  organizarea aceasta dezorganizata este o distragere de atentie de la viata grea a romanilor ce se cistiga daca o regiune are (6 consilii judetene,3-4 capitale cu tot sarsamul,consiliu regional si alte consilii politice )ajungem de fiecare locuitor o sa avem o functie o fi bine ?o fi rau?,cine mai lucreaza?

 3. anonim 2.

  Nu cred ca avem vreo sansa sa devenim capitala culturala sau sa o meritam asta in regiunea Nord-Vest.Noi suntem un judet care a ciupit cate ceva din Bihor,Maramures,Cluj, zone folclorice consacrate si recunoscute pe plan national.Suntem sigurul judet din regiune care nu avem un teatru,filarmonica,opera,universitate si multe altele.Tot ce avem este ca suntem condusi de un fost ofiter de securitate si un fost activist comunist.

 4. IONICA

  ANGAJAT AL PRIMARIEI ZALAU CERCETAT PENAL ….PATRIMONIU

 5. criss

  Anonim 2, studiaza putin istoria Salajului si vezi cine a ciupit de la cine.Salajul a fost (in perioada interbelica) unul dintre cele mai mari judete din nord-vestul Romaniei, avand granita cu Ungaria. Cat despre lipsa unor institutii de cultura, consacrate sau nu, iti dau dreptate.

 6. MARIA

  Capitala culturala fara cultura cine-o mai vazut.Imi doresc enorm de mult un teatru, o opera la Zalau de ce nu?

  1. Anonim

   Maria, cand se organizeaza la Zalau piese de teatru, se amana din lipsa de spectatori. Pentru cine sa se faca teatru?

 7. unul citit.

  ,,Pentru anonim 2″Mai non-geografie,non-istorie!Salajul nu a ciupit de la nimeni,a fost el insusi in timp si era mai mare pana la frontiera.Tasnadul si careiul era si ele in salaj!,,CETESTE”

 8. anonim 2.

  Sunt deacord cu Criss si cu unul citit.Stiu f.bine unde erau granitele judetului Salaj.Eu am facut referire la reinfiintarea judetului din martie 1968 cand in prima varianta nu era jud.Salaj, doar la insistentele mai multori oameni influenti din acea perioada (i-mi aduc aminte de dl.Halmajan Victor) s-a ciupit cate un pic din judetele vecine si s-a facut judetul Salaj.Si atunci au fost mai tari vecinii nostri care nu au cedat Suplacul,Careiul,Tasnadul,etc.

 9. Sorin

  Nu meritam. Dl.Marc se strofoaca degeaba bagandu-se in seama ca de fiecare data INUTIL!
  Salajul e condus de PSD si PNL de 12 ani de-aia o ducem asa prost.
  Votati tot cu ei si-apoi va plangeti ca babele senile.

Leave a Comment