Înregistrarea în scopuri de TVA

Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Sălaj reaminteşte faptul că începând cu 1 februarie 2015 au intrat în vigoare mai multe modificări privitoare la înregistrarea în scopuri de TVA, potrivit O.P.A.N.A.F. nr. 17/2015, nr.18/2015, nr.19/2015 şi nr. 112/2015.
Prin ordinul nr.19/2015 se modifică procedura existentă, reglementată prin ordinul 3331/2013 privind modificarea din oficiu a vectorului fiscal cu privire la TVA.
Actul normativ se adresează în principal persoanelor juridice înregistrate în scopuri de TVA ce îşi vor pierde această calitate, în cazul în care asociaţii/ administratorii au înscrise în cazierul fiscal infracţiuni sau au stabilită atragerea răspunderii solidare.
Prin acest ordin organul fiscal competent, respectiv, organul fiscal la care este înregistrată persoana ca plătitor de impozite şi taxe poate anula din oficiu codul de înregistrare în scopuri de TVA când aceste persoane au înfăptuit infracţiuni economice, iar procedura este detaliată în funcţie de forma juridică a societăţilor: societăţi pe acţiuni şi societăţi în comandită pe acţiuni, celelalte forme de societăţi (SRL , SCS, SNC)
În cazul societăţilor pe acţiuni şi a societăţilor în comandită pe acţiuni, înregistrate în scopuri de TVA, organul fiscal va anula din oficiu înregistrarea în scopuri de TVA, dacă oricare dintre administratori sau chiar persoana impozabilă însăşi are înscris în cazier infracţiuni.
În cazul celorlalte persoane juridice, îndeosebi societăţile cu răspundere limitată (SRL-uri), organul fiscal va anula din oficiu codul de înregistrare în scopuri de TVA dacă asociaţii majoritari, asociatul unic, oricare dintre administratori sau chiar persoana impozabilă însăşi au înscrise în cazierul fiscal infracţiuni.
Noutatea din punct de vedere fiscal este dată de faptul că procedura de anulare din oficiu a înregistrării în scopuri de TVA se va aplica şi în cazul în care la Registrul Comerţului există menţiuni privind schimbarea asociaţilor sau administratorilor şi modificarea sediului social, în situaţia în care persoana impozabilă nu justifică intenţia şi capacitatea de a desfăşura activităţi economice care implică operaţiuni care intră în sfera TVA, anularea din oficiu a înregistrării în scopuri de TVA a contribuabililor efectuându-se de la data comunicării deciziei de anulare a înregistrării în scopuri de TVA de către organul fiscal.
De asemenea, o altă noutate care o aduce Ordinul 19/2015 este faptul că reînregistrarea în scopuri de TVA a persoanelor impozabile cărora li s-a anulat din oficiu înregistrarea respectivă, se va face doar la cererea acestora după remedierea situaţiilor care au condus la anularea înregistrării.
M.S.

Leave a Comment