În oraşele sălăjene, banii acordaţi la ultima rectificare bugetara nu ajung nici pe-o măsea

Peste 7,6 milioane de lei reprezintă suma pe care Guvernul a alocat-o Sălajului, la ultima rectificare bugetară, banii fiind, însă, mult mai puţini faţă de ceea ce au primit alte judeţe. În cele patru oraşe sălăjene, sumele nu ajung nici pe-o măsea, iar edilii au fost nevoiţi să tragă de ele ca să acopere, cât de cât, restanţele înregistrate în ultimele luni la plăţile pentru asistenţii personali şi a indemnizaţiilor către persoanele cu dizabilităţi.
Suma pe care a primit-o Sălajul, în urma rectificării bugetare efectuate la nivel naţional în luna august, a fost alocată în baza Ordonanţei Guvernului nr. 13 din 23 august 2012, publicată în Monitorul Oficial de luni, 27 august. Din totalul de 7,699 milioane de lei, s-au distribuit 218.000 lei pentru hotărâri judecătoreşti pentru plata salariilor în unităţile de învăţământ preuniversitar de stat, 1,755 milioane de lei – pentru drepturile sau indemnizaţiile lunare ale asistenţilor personali ai persoanelor cu handicap grav, 4,193 milioane de lei pentru achitarea unor obligaţii de plată faţă de operatorii economici şi 1,533 milioane de lei pentru echilibrarea bugetelor locale pe anul 2012.
Sumele pe care le-au primit administraţiile locale sălăjene nu au fost suficiente, însă, pentru nevoile acestora. Astfel, în cele patru oraşe ale judeţului, una din priorităţi a fost achitarea drepturilor salariale către dascăli şi a plăţilor pentru asistenţii personali şi a indemnizaţiilor către persoanele cu dizabilităţi. Chiar şi aşa, primăriile au acoperit, la capitolele respective, abia datoriile din ultimele luni şi nici nu se pune problema ca banii să ajungă până la finalul anului.

Soluţie unică – încă o rectificare

Purtătorul de cuvânt al Primăriei Zalău, Manuela Ghiuruţan, ne-a declarat că “s-au primit 207.000 lei pentru plata asistenţilor personali şi a indemnizaţiilor către persoanele cu handicap, 53.400 de lei – pentru plata drepturilor salariale în unităţile de învăţământ, stabilite prin hotărâri judecătoreşti, şi 25.000 de lei – sume defalcate pentru echilibrarea bugetului local”. Potrivit sursei citate, banii pentru plata asistenţilor personali şi indemnizaţiile persoanelor cu handicap se alocă de la bugetul de stat. Suma recent primită acoperă integral plata asistenţilor personali şi indemnizaţiile respective pentru luna iulie”, a declarat Manuela Ghiuruţan, spunând că, pentru a se descurca până la finalul anului, administraţia locală municipală este nevoită să aştepte o nouă rectificare bugetară la nivel naţional.
Aceeaşi soluţie este văzută ca fiind unica posibilă şi de către edilii de Sub Măgură. Astfel, primarul oraşului Şimleu Silvaniei, Septimiu Ţurcaş, ne-a declarat că, după rectificarea bugetară din august, s-au primit 110.000 lei pentru plata asistenţilor personali şi indemnizaţiile persoanelor cu handicap, însă ca să fie acoperite restanţele înregistrate în iunie şi iulie ar fi nevoie de 122.000 de lei. “Ca urmare, am decis să folosim tot la acest capitol cei 11.000 de lei pe care Guvernul ni i-a dat pentru echilibrarea bugetului local. De asemenea, am mai primit 39.200 de lei pentru drepturile salariale ale dascălilor. Banii oricum nu ajung. Sunt puţini. Ar fi frumos din partea lor (a Guvernului, n.r.) să facă o nouă rectificare bugetară, pentru a ne aloca bani până la finalul anului”, a declarat Septimiu Ţurcaş.
Nici la Jibou suma primită de la Guvern nu este suficientă. Viceprimarul Ana Indreieş ne-a declarat că din cei 85.000 de lei primiţi zilele trecute, prin Consiliul Judeţean, la capitolul plăţi către asistenţi personali şi indemnizaţiile persoanelor cu dizabilităţi vor fi achitate în primul rând restanţele înregistrate în iulie – august. “Vom vedea apoi dacă ne mai rămâne ceva. Oricum, suma este mică, nu ajunge până în decembrie”, a spus Ana Indreieş. Tot în urma ultimei rectificări bugetare, Primăria Jibou a primit 22.800 de lei pentru salariile dascălilor, sumă care este şi ea insuficientă până la final de an, astfel că şi administraţia locală jibouană speră la o nouă rectificare bugetară care să echilibreze balanţa.
În Cehu Silvaniei, plăţile către asistenţi personali şi achitarea indemnizaţiilor persoanelor cu dizabilităţi sunt o problemă la fel de spinoasă ca în celelalte trei oraşe sălăjene. Primarul Andrei Varga Andrei ne-a declarat că nu au avut defel bani pentru achitarea sumelor în iunie şi iulie, astfel că banii de la Guvern au ajuns la fix. Totuşi, sunt prea puţini, cei 65.000 de lei ajungând doar pentru o lună şi jumătate. “Trebuie să se găsească o soluţie pentru aceşti oameni. Ei sunt deja cu probleme, nu poţi să îi laşi şi fără aceşti bani. De asta cred că probabil va mai fi o rectificare bugetară. Altfel, ce faci cu ei?”, a declarat primarul Andrei Varga.
Potrivit sursei citate, pentru echilibrarea bugetului local, administraţia cehană a primit 6.000 de lei, în timp ce 40.000 de lei au ca destinaţie achitarea unor sume restante pentru lucrări de reabilitare şi modernizare, executate în 2010, la drumul comunal 16, care face legătura între oraş şi Nadiş.
De precizat că sumele acordate pentru echilibrarea bugetelor locale se repartizează pe unităţi administrativ-teritoriale, conform prevederilor art. 33 din Legea nr. 273/2006 privind finanţele publice locale, cu modificările şi completările ulterioare.
Din sumele primite de Sălaj pentru echilibrarea bugetelor locale, o cotă de 27 la sută se alocă bugetului propriu al judeţului, iar diferenţa se repartizează pentru bugetele locale ale comunelor, oraşelor şi municipiilor, astfel: 869.000 lei se repartizează prin decizie a directorului Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Sălaj, iar 250.000 lei se repartizează, prin hotărâre a Consiliului Judeţean, pentru susţinerea programelor de dezvoltare locală şi pentru susţinerea proiectelor de infrastructură care necesită cofinanţare locală.

3 Thoughts to “În oraşele sălăjene, banii acordaţi la ultima rectificare bugetara nu ajung nici pe-o măsea”

  1. Fonduri UE

    Acum este momentul: In 2012 Fondurile Europene NERAMBURSABILE se Acorda si la noi la fel de Usor ca in statele membre ale Uniunii Europene! Iata cum obtii fonduri europene pentru afacerea ta in doar 2 luni si 17 zile. Aflii mai multe detalii pe site-ul: fondurieuropenenerambursabile.ro

  2. dorina

    unde este minciuna lui ANA INDREIES ? banii ajung pentru salariile restanta iulie-august, dar a fost virat in cont doar pe o luna, unde sunt banii pentru salarii si pe a doua luna?

  3. Anonim

    la ip nu s-au dat salariile de aproape 3 luni!!!!(pt. asist. pers. cu handicap)
    RUSINE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    NIMENI nu se gandeste cum este sa ingrijesti o pers.necajita care si-ar dori sa fie bine macar pentru un minut si sa FACA SCHIMB CU CEI DE SUS CU BUZUNARELE PLINEcare nu stiu cum
    sa-i arunce. RUSINE!!!!
    bine ca stiu toti sa zica VOTATI-NE!!ca vom rezolva toate problemele.atat raman cu promisiunile astea de care ne-am saturat ca in rest nu mai intereseaza pe nimeni nimic si toti zic-nu stim nimic nu se aude nimic despre bani.
    Felicitari!stiti raspunde la toti angajatii!!

Leave a Comment