Facturile la gaz vor exploda: ne aşteaptă o toamnă cu scumpiri în lanţ

Ne mai despart câteva zile de momentul în care o lege care va liberaliza preţul la gaze va intra în vigoare. Potrivit unei Ordonanţe de Urgenţă aprobate anul trecut, respectiv OUG 64/2016, prin care a fost modificată Legea energiei electrice şi a gazelor naturale, din 1 aprilie ar urma să aibă loc liberalizarea preţului gazelor din producţie internă pentru consumatorii casnici.

Liberalizarea preturilor reprezintă o oportunitate pentru jucătorii care vor sa intre pe o piaţă dominată în prezent de patru companii, care detin cele opt distribuţii regionale de electricitate: Electrica (Muntenia Nord, Transilvania Sud şi Transilvania Nord), Enel (Muntenia Sud, Banat şi Dobrogea), E.ON (Moldova) şi CEZ (Oltenia). În sectorul de gaze naturale, preţul la producătorii interni se va liberaliza începând din 1 aprilie 2017. Pesimiştii anunţă o adevărată “apocalipsă” începând din toamna acestui an, când vom resimţi mai acut ca oricând fiecare grad Celsius în plus în casele noastre. Cei mai optimişti susţin că aceste creşteri de preţuri nu vor depăşi un procent de zece la sută, lucru care pentru majoritatea populaţiei ar reprezenta oricum o lovitură suficient de puternică în bugetul familial.

Deşi mai sunt doar trei zile până când măsura va intra în vigoare, Guvernul nu a anunţat dacă o va aplica sau nu, dar nici nu ar mai avea timp să adopte un proiect de lege pentru modi­ficarea Ordonanţei, prin urmare, scenariul a intrat deja în linie dreaptă, iar majorarea preţului gazelor naturale pentru populaţie nu va fi o… păcăleală de 1 aprilie. Odată cu liberalizarea, populaţia trebuie să se aştepte şi la tarife mai mari pentru energia termică furnizată în sistemele centralizate de termoficare, ceea ce ar putea duce la o creştere a numărului de debranşări.

Primii care s-au opus scum­pirii gazelor pentru populaţie au fost membrii Comisiei de Industrii și Servicii a Camerei Deputaților care, în urmă cu două săptămâni, au decis să respingă raportul la ordonanţa care modifica Legea energiei electrice şi a gazelor naturale. Deputaţii au susţinut că popu­laţia ar fi grav afectată în cazul în care piaţa ar impune prețul pentru gaze şi au solicitat Guver­nului şi Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) să prezinte argumente mai robuste în susţinerea acestei măsuri de liberalizare a preţurilor.

 Scenarii diferite: dublarea preţurilor sau scumpiri de până la zece la sută

Federaţia Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE), în care se regăsesc furnizorii de utilităţi publice, se opune cu vehemenţă acestei măsuri pentru că piaţa de gaze nu e pregătită în acest moment pentru asemenea măsuri iar populaţia va avea de suferit încă din primul moment al aplicării acestei măsuri, prin scumpiri nu doar la facturile casnice ci şi cu alte categorii de scumpiri care ar putea veni în lanţ. „Prognozele privind preţul de import al gazelor naturale, care va rămâne singurul preţ de referinţă pe piaţa gazelor naturale, indică pentru sfârşitul anului o creştere extrem de importantă a costului gazului natural ca marfă”, spun reprezentanţii ACUE. Singurii susţinători ai libera­lizării prețului gazelor naturale furnizate populaţiei sunt cei doi mari producători, Romgaz și OMV Petrom, care ar putea să-și vândă producţia la preţul stabilit de piaţă, în timp ce marii distri­buitori şi furnizori, E.ON şi Engie (fostul GDF) se opun.

Nu vă imaginaţi cumva că aceşti jucători de pe piaţa energiei nu mai pot de grija noastră, a consumatorilor, şi caută soluţii dintre cele mai avantajoase care să nu ne găurească bunzunarele începând din toamna acestui an, când vom porni din nou centralele electrice pe modul “încălzire”.

Pentru E.On şi Engie, libera­lizarea ar însemna, pe de o parte, creşterea concurenţei pentru furnizarea gazelor către popu­laţie, ceea ce ar însemna că riscă să piardă din cota de piaţă. Pe de altă parte, scumpirea adusă de liberalizare le-ar diminua posibi­lităţile de a obţine tarife mai mari pentru distribuţie şi furnizare. Cele două companii au solicitat deja Autorităţii de Reglementare să aprobe majorarea celor două tarife, dar li s-a refuzat acest lucru. În ceea ce priveşte compa­niile Romgaz şi OMV Petrom, ele cer liberalizarea pentru că preţu­rile reglementate le taie din profit. În schimb, nu sunt de acord cu vânzarea gazelor pe bursă, astfel încât preţul să se formeze trans­parent şi concurenţial.

Guvernul calmează spiritele cu argumente lipsite de fundament

Chiar dacă există şanse ca facturile la gaz pentru consumatorii casnici să nu se dubleze, scumpirea gazului este o certitudne. În opinia oficialilor, scumpirea va oscila undeva între 8 şi 10 la sută, însă trebuie ştiut faptul că aceste estimări nu au un fundament foarte bine susţinut cu argumente. Pentru a nu pune populaţia într-o stare de panică, reprezentanţii Guvernului neagă o eventuală dublare a preţurilor însă această atitudine din partea oficialităţilor nu este una necunoscută românilor. Am trăit cu toţii momentele unor promisiuni menite să ne liniştească însă am trăit, de asemenea, tot pe pielea noastră, deziluzia unui adevăr diferit în final.

Ministrul Energiei, Toma Petcu, susţine aşadar că scumpirea generată de liberalizare nu va fi mai mare de 8,5 la sută până la sfârşitul anului, pentru că acest proces se va face în două etape, cea de a doua urmând să se încheie în 2021. Prima etapă ar viza piaţa între producători şi furnizori, și ea este programată a se realiza în acest an, iar cea de a doua etapă va viza liberalizarea preţurilor între furnizori şi clienţii casnici, aceasta finalizându-se în 2021. Executivul nu a prezentat însă o analiză pentru a vedea ce ar putea însemna scumpirea gazului în perioada următoare, mai ales că aici vorbim şi despre sistemele centralizate de încălzire, chiar dacă acestea au dispărut inscusiv în judeţul nostrum, aproape în totalitate.

 

 

 

2 Thoughts to “Facturile la gaz vor exploda: ne aşteaptă o toamnă cu scumpiri în lanţ”

  1. Anonim

    Rezolvă Dubluța ot Craiova!

  2. jack

    austriacu ne mareste pretul la gaze cum vrea el…asa a facut si in ungaria pina l-au dat afara ungurii…iar noi l-am primit cu drag sa neo traga

Leave a Comment