„Expo Casa” şi-a deschis porţile

Piese de mobilier, bunuri pentru uz gospodăresc, echipamente sportive, oferte educaţionale, produse pentru amenajări interioare şi produse financiare compun oferta din acest an a celor 21 de societăţi participante la târgul „Expo Casa”.
Manifestarea, aflată la cea de-a 21 ediţie, se desfăşoară în perioada 15-18 mai, într-un cort de aproape 600 de metri pătraţi amplasat în parcarea din spatele Primăriei Zalău. La deschiderea oficială ce a avut loc joi, au luat parte oficialităţi locale şi judeţene, deputatul liberal Ludovic Orban şi reprezentanţi ai Camerei de Comerţ şi Industrie Sălaj.
Prefectul Ionel Ciunt a fost cel care a făcut o scurtă radiografie a industriei mobilei din judeţ. „Sunt câteva cifre care ne arată direcţia în care se îndreaptă economia judeţului Sălaj. Exportul la secţiunea mărfuri şi produse a fost în 2013 cu 7,5 la sută mai mare decât în 2012, iar în această secţiune, o componentă importantă o reprezintă exportul de mobilă. Anul trecut s-au făcut şi investiţii în industria mobilei din Sălaj, este drept, nu foarte mari, dar care sunt încurajatoare, pentru că o bună parte din ele au însemnat construcţia de spaţii de producţie, iar alta, dotarea cu utilaje. Din totalul salariaţilor din Sălaj – aproximativ 44.200, potrivit ultimelor statistici – vreo 22.000 lucrează în industrie, iar jumătate dintre aceştia, în producţia de mobilă. Dacă la aceste cifra, mai adăugăm şi strategia Guvernului de a reduce CAS-ul de la 1 iulie şi dacă construcţia bugetului de anul viitor are la bază şi scutirea de impozit pe profitul reinvestit putem avea un orizont a ceea ce înseamnă industria”, a spus prefectul.
Referiri la industria mobilei a făcut şi Tiberiu Marc, preşedintele Consiliului Judeţean Sălaj, care a remarcat efectele negative pe care situaţia geo-politică din Ucraina le are asupra producătorilor din domeniu: „Până nu de mult, exportul de mobilă al Sălajului a fost în creştere. Situaţia geopolitică din vecini face, însă, ca un operator important din judeţ să aibă nevoie de o recalibrare a expunerii pe piaţa ucraineană”. Oficialul sălăjean este de părere că autorităţile publice locale ar trebui să se implice mai mult alături de cei care investesc în economie şi în principal, alături de IMM-uri, care constituie „baza oricărei economii solide”. Marc recunoaşte, însă, că acest lucru este îngreunat de actuala legislaţie românească, pe care o cataloghează ca fiind „nu foarte permisivă”, motiv pentru care susţine că legea ar trebui revizuită „pentru a defini câteva domenii importante pentru economia românească şi pentru a crea pârghiile pentru încurajarea dezvoltării acestor sectoare”.

Leave a Comment