Evoluția prețurilor în perioada următoare

Dacă în industria prelucrătoare și în servicii se prognozează o relativă stabilitate la nivel de activitate și număr de salariați, în ceea ce privește evoluția prețurilor se pare că vom avea creștere în toate ramurile de activitate: industrie prelucrătoare, construcții, comerț cu amănuntul, servicii.

Astfel, conform unei anchete efectuată de către Institutul Național de Statistică, în următoarele trei luni evoluția prețurilor va fi crescătoare, și nu oricum, ci într-o proporție semnificativă, ceea ce, în opinia mea, este deosebit de îngrijorător. Dar care este prognoza? Creșterile preconizate arată astfel:  – în industria prelucrătoare +39%;

– în construcții +49%;

– în comerț cu amănuntul +39%;

– în servicii +23%.

Asta până în luna martie, după această dată s-ar putea să continue aceste creșteri, asta depinde și de evoluția prețurilor la energie electrică și gaze naturale. Având în vedere că aceste prețuri vor avea un impact foarte mare asupra vieții tuturor, eventualele compensări, plafonări, reglementări, doar la nivelul consumatorilor casnici, nu vor rezolva problema. Sigur, problema cea mai mare este lipsa investițiilor în sectorul energetic, dar acestea nu se  pot realiza într-un timp scurt, iar pentru a proteja oarecum populația este necesar ca și IMM-urile se beneficieze de măsuri privind limitarea prețurilor la energie și gaze naturale, altfel vom avea creșteri de prețuri, închideri de societăți, creșterea șomajului și capac peste toate, creșterea inflației.

Alexandru Tamba

Leave a Comment