Energia, creșterea prețurilor și o propunere

Așa cum estimam la finele anului trecut, creșterea prețului la energie a dus în lanț la creșterea prețurilor la toate produsele. Nivelul de creștere a acestor prețuri este destul de mare, dar dacă nu se intervine cu măsuri din partea statului, acestea vor crește și mai mult, ceea ce ar fi o catastrofă atât pentru populație, cât și pentru economie. Nu este posibil ca, de exemplu Hidroelectrica, care este deținută în proporție de 80% de statul român, să facă profit de 46% din venituri!!! Nu există nicăieri în lumea civilizată o asemenea rată a profitului! Și asta a fost pe primele nouă luni a anului 2021! Prețurile au crescut după această perioadă, deci cât va fi rata profitului la finele anului 2021? Este ceva halucinant!
Acum, aș avea o propunere: conform Codului Fiscal, la art. 491 se prevede că anual taxele și impozitele locale să se majoreze cu rata inflației, așadar Consiliile Locale trebuie să se conformeze acestei prevederi. De aceea și vedem o creștere a acestora, iar cei care le-au achitat deja au observat acest lucru. Propunerea este ca să se modifice acest articol din Codul Fiscal, și să se lase la latitudinea Consiliilor Locale această decizie, de a crește sau nu impozitele și taxele locale cu rata inflației, în funcție de situația concretă din fiecare unitate administrativ-teritorială. Dacă nu se va face această modificare, la anul impozitele și taxele locale vor crește cu aproximativ 7%, adică rata inflației din 2021. Având în vedere creșterile fără precedent ale prețurilor, mai ales a celor de la produsele de bază, cred că o creștere a impozitelor și taxelor locale cu rata inflației nu este oportună, dar dacă nu se modifică legea, consiliile locale sunt obligate să o facă. Cred că parlamentarii ar trebuie să vină cu o asemenea inițiativă legislativă, astfel s-ar lăsa la latitudinea consiliilor locale să-și construiască bugetul și ar fi cumva și o descentralizare a deciziilor, ceea ce este de dorit, pentru că acestea știu cel mai bine condițiile din propria curte.

Alexandru Tamba

12 Thoughts to “Energia, creșterea prețurilor și o propunere”

  1. Liberalism criminal

    D-le Tamba, soluția e alta, aruncarea la gunoi a doctrinei liberale care este criminală pt popor. E bine de reținut că până și organizațiile patronale au cerut guvernului ca prețurile la produsele esențiale să fie înghețate la nivelul lunii dec 2020 adică, reintroducerea controlului de stat asupra prețurilor. Din cauza unor cu furiți care au votat cu liberalii, suferim acum cu toții !

    1. Anonim

      Pai, Hidroelectrica este de stat. Statul trebuie sa intervină pentru a asigura o funcționare corecta a pieței, nu sa eliminam piața. Statul trebuie sa se asigure ca exista concurenta pe piața, altfel, dacă avem un monopol asupra produselor și serviciilor, vom avea asemenea derapaje, respectiv niște prețuri care nu au nici o legătura cu costurile de producție.

      1. Anonim

        La bugetele sarace pe care le au Consiliile Locale, + coruptia +incompetenta si lacomia, a lasa la latitudinea lor decizia de a reglementa taxele si impozitele locale ar insemna cresteri mult mai mari decat rata inflatiei. Dle economist, trebuie sa cunoasteti mai mult ,,cultura,, de functionare a figurinelor locale.

        1. Tamba

          Ma refeream ca decizia de indexare cu rata inflației a acestora sa fie la latitudinea Fonsiliilor Locale, nu stabilirea impozitelor și taxelor.

          1. Tamba

            Consiliilor….

        2. Tamba

          Ma refeream la indexarea impozitelor, nu la stabilirea lor de către Consiliile Locale. Cum arată acum Codul Fiscal, indexările se fac obligatoriu, dar numai in sus. Cu alte cuvinte, in fiecare an acestea cresc, pentru ca ADA spune legea. In condițiile de astăzi, cu aceste creșteri de prețuri, este bine ADA?

          1. Anonim

            Nu stiu D-le Tamba cum se calculeaza taxele dar 1 Opel +1 ap.2 camere si taxa teren sub garaj = 830 ron.Daca-i lasam pe astia sa faca ce vor o sa le umfle si mai rau.Ca angajari se mai pot face….

      2. Anonim

        @19:57 Teorii, teorii, noi plătim de ne sar capacele !

    2. Anonim

      Bai, desteptule, in Guvern PSD are mai multe posturi de ministri decat PNL. De ce nu acuzi si PSD, esti cumva pesedist? In Romania, toate partidele care au aparut dupa Revolutie sunt ” o apa si-un pamant”.

  2. Tamba

    Corectare: asa…nu ADA…

  3. Ion

    E România lucrului bine făcut! A lui Iohanis, Orbán, Cioloș, etc! Ce va tot plângeți? Ce ați semănat ….culegeți acum!

    1. Anonim

      Bai, desteptule, in Guvern PSD are mai multe posturi de ministri decat PNL. De ce nu acuzi si PSD, esti cumva pesedist? In Romania, toate partidele care au aparut dupa Revolutie sunt ” o apa si-un pamant”.

Leave a Comment