În ultimii 9 ani PIB-ul României s-a dublat, salariul minim pe economie a crescut de la 1.250 lei/lună la 4.050 lei/lună, adică o creștere mai mare de 3 ori, salariul mediu brut a crescut de la 2.874 lei/lună la 7.567 lei/lună (datele sunt 2024/2016), adică de peste 2,6 ori, dar tot suntem, oarecum, nemulțumiți. Asta în condițiile în care evoluția ratei inflației a fost următoarea:
– Rata inflației pentru anul 2024: 5,6%
–Rata inflației pentru anul 2023:10,4%
–Rata inflației pentru anul 2022:13,8%
–Rata inflației pentru anul 2021:5,1%
–Rata inflației pentru anul 2020:2,6%
–Rata inflației pentru anul 2019:3,8%
–Rata inflației pentru anul 2018:4,6%
–Rata inflației pentru anul 2017:1,3%
–Rata inflației pentru anul 2016:-1,5%
Sursa: http://www.dpfbl.mdrap.ro/rata_inflatiei.html
Dincolo de inegalitățile sociale, pentru că așa cum am mai arătat și în alte articole, a lucra cu medii nu este suficient pentru a trage concluzii definitive, totuși este necesar să pornim cu analiza de undeva, oamenii judecă mult mai complex decât își imaginează politicienii în general și guvernanții în special. Oamenii spun așa: da, nivelul de trai a crescut, în general pe medie, poate chiar și individual, deși pentru unii a crescut mult mai mult decât pentru alții, dar noi credem că situația, cu aceleași eforturi financiare, putea fi mult mai bună. Trecem peste faptul că în prezent ne confruntăm cu niște probleme economice, eu spun grave, privind deficitul bugetar și comercial, cu împrumuturi și o datorie fără precedent, totuși percepția este că românii trăiesc mai bine. Da, dar se putea mult mai bine, fără o îndatorare așa de mare, fără acest deficit bugetar care este cel mai mare din U.E., asta dacă finanțele țării erau mult mai eficient și chibzuit gestionate.
Dacă ne aducem aminte de perioada comunistă, cei care au trăit-o, tot așa, chiar oamenii spuneau că trăiesc mai bine decât înainte, aveau un serviciu, primeau apartamente, chiar dacă nu în proprietate ci în chirie etc., iar propaganda comunistă ne spunea, cu date, cu cât a crescut economia României comparativ cu perioada de dinaintea comunismului. Ce înseamnă asta, că era mai bine? Nicidecum, pentru că oamenii mai au nevoie și de altceva decât de cifre economice bune: au nevoie de respect din partea guvernanților, de libertate reală, nu coordonată de cei care au puterea. Și încă ceva: oricât am încerca să spunem că o ducem mai bine datorită măsurilor guvernamentale, deși și acest lucru poate fi valabil, dar doar într-o oarecare măsură, adevărul este că societatea evoluează oricum, progresul nu poate fi oprit, doar viteza cu care avansăm depinde de guverne, în România sau oriunde în lume.
Alexandru Tamba
Articol publicat în cadrul parteneriatului dintre cotidianul Magazin Sălăjean şi cotidianul Curierul Naţional. www.curierulnational.ro