Autoritățile sălăjene, pregătite pentru alegeri

În această perioadă, alegerile din România sunt în toi. În Sălaj nu au fost prevăzute doar alegerile prezidențiale, ci și cele locale parțiale, programate la Zalău tot la data de 4 mai. Pentru ambele scrutine, campaniile electorale s-au încheiat oficial sâmbătă dimineață la ora 7, aspect pentru care orice propagandă electorală este interzisă prin lege. Aceasta presupune ca odată cu încheierea celor 30 de zile de campanie, prin continuarea ei se înțelege afișarea, promovarea, difuzarea sau distribuirea de materiale publicitare politice sau altele ce fac trimitere la alegeri.

De asemenea, odată cu finalul campaniei, este interzisă difuzarea de mesaje electorale, fie audio sau vizuale, pe ecrane digitale, indiferent de locul în care acestea sunt plasate. Mai mult, sfătuirea alegătorilor pentru a-și exprima votul sau nu pentru anumiți candidați reprezintă o altă metodă ce constituie o continuare a acestui proces de promovare politică ajunsă la final, după cum precizează Inspectoratul de Poliție Județean Sălaj. Interzisă odată cu sfârșitul acestei campanii este și transmiterea mesajelor de tip text sau audio-video ce pot duce la influențarea opțiunilor de vot a utilizatorilor platformelor sociale.

Fără incidente majore în Sălaj

La nivelul județului nu au fost înregistrate incidente în perioada celor două campanii electorale. Efectivele Ministerului Afacerilor Externe au fost mobilizate pentru asigurarea unui climat de siguranță și pentru a cerceta eventuale sezizări privind săvârșirea unor infracțiuni electorale. O singură astfel de reclamație a fost redirecționată Biroului Electoral Județean pentru a fi soluționată în ceea ce privește campania electorală pentru alegerile locale parțiale din Zalău.

Pregătiri pentru alegeri

Potrivit IPJ Sălaj, președinții birourilor electorale ale secțiilor de votare și membrii birourilor au luat la cunoștință măsurile necesare privind ordinea și corectitudinea alegerilor. De asemenea, ziua votului este marcată de mobilizarea a peste 600 de angajați ai MAI pentru asigurarea protecției secțiilor de vot și cercetarea sesizărilor privind incidentele electorale.

În județul Sălaj, toate misiunile structurilor MAI asupra alegerilor sunt monitorizate și coordonate prin Comandamentul Operational activat la nivelul judetului, care este în legătură permanentă cu centrele operaționale județene, dar și cu cele de la nivel central. Mai mult, pentru a veni în sprijinul cetățenilor sălăjeni care nu dețin un document valabil, Directia Generală de Evidență a Persoanelor Sălaj a recomandat serviciilor publice locale să asigure un program de lucru cu publicul pentru soluționarea cererilor privind eliberarea actelor de identitate.

Leave a Comment