EXCLUSIV: Cuprom, în pragul falimentului

Creditorii Cuprom, reuniţi marţi, la Bucureşti, pentru a decide soarta fabricii de sârmă, au respins planul de reorganizare al companiei. Acest lucru echivalează, cel mai probabil, cu intrarea în faliment a societăţii.
„BCR deţine 40 la sută din totalul creanţelor, prin urmare a avut un cuvânt greu de spus. Există posibilitatea să fie depuse contestaţii”, ne-a declarat Ioan Coza, fostul lider de sindicat de la Cuprom Baia Mare, care a participat cu drept de vot la întâlnirea creditorilor.
Falimentul ar putea aduce, însă, veşti bune pentru cei 124 de disponibilizaţi şi cei 37 de pensionari de la Cuprom Zalău care şi-ar putea primi salariile compensatorii la care au dreptul potrivit contractului colectiv de muncă încheiat cu patronatul. Pe de altă parte, pentru cele 74 de persoane care încă lucrează la fabrica de la Zalău, falimentul poate însemna pierderea locurilor de muncă. Salariaţii speră însă că societatea va fi preluată de către o altă companie, dat fiind gradul de retehnologizare şi utilajele cu care este dotat producătorul de sârmă de cupru.
Reamintim că în lista creditorilor din planul de reorganizare al societăţii, cândva una dintre cele mai puternice din ţară, nu au fost incluşi şi foştii angajaţi de la Cuprom Zalău, deşi aceştia erau îndreptăţiţi să-şi recupereze sumele care li se cuvin sub formă de salarii compensatorii.
Potrivit contractelor colective de muncă valabile în ultimii cinci ani, salariaţii Cuprom Zalău aveau dreptul, în cazul unei disponibilizări, la minim patru şi maxim opt salarii compensatorii. Cu toate acestea, până în acest moment, foştii angajaţi au primit doar trei salarii medii pe economie, din Fondul de garantare pentru plata creanţelor salariale. Cele 124 de persoane disponibilizate de-a lungul anilor de la fabrica din Zalău au de recuperat, în total, circa 760.000 de lei”.

5 Thoughts to “EXCLUSIV: Cuprom, în pragul falimentului”

  1. Anonim

    TRAIASCA CAPILNASIU

  2. Zălăuan

    Duhul otrăvit al „revoluţiei” române, loveşte din nou.

  3. Anonim

    o sa regretam noi ca tara inchiderea unor astfel de firme care daca ar fi manageriate corespunzator si nu capusate ar fi pe profit si ar prezenta o siguranta nationala pe ramura din care fac parte……… exemple sunt cu duiumul…… PETROM…. ar fi asigurat controlul pe piata a pretului la motorina si benzina …. floarea economiei cum a fost numita a fost adusa aproape pe pierdere ca apoi sa fie vanduta (metoda Nastase – PSD) … dupa care culmea face profit care in 2-3 ani plateste pretul de cost la afacerii…. pai unde dracu a-ti mai vazut asa ceva daca nu in Romanica………………… clasa politica care vede doar interesul personal

  4. Zălăuan

    N-avem ce face, „revoluţie” v-a trebuit, kakakapitalism aţi primit !

Leave a Comment