Cum să-ți gestionezi banii în mod responsabil

De îndată ce ieși de pe băncile școlii și intri în rândul angajaților, îți dorești să ai un salariu cât mai mare pentru a-ți putea îndeplini toate dorințele și nevoile. Cu toate acestea, nu mereu se întâmplă asta și constați că există și situații în care nu-ți ajung banii. Cum întotdeauna există loc de a face lucrurile și mai bine pentru tine, este important să te autoeduci pentru a fi stăpân pe propriul buget.

Desigur, chiar și cu cea mai bună gestionare a bugetului, există cazuri în care ai putea avea nevoie de ajutor, iar pentru asta trebuie să știi unde să apelezi. Dacă, de exemplu, îți dorești să faci o achiziție care nu suportă amânare și nu îți dorești să apelezi la alte surse, o soluție poate fi solicitarea de credite nebancare ifn. În acest fel faci rost de banii necesari rapid, astfel încât să ieși din impas.

Hai să vedem în continuare cum poți să-ți gestionezi banii în mod responsabil!

Stabilește un obiectiv

Stabilirea unui obiectiv real te va motiva să economisești. Este important să fii practic pentru a nu intra în contul de economii pentru fiecare cheltuială. Indiferent că vrei să economisești pentru mașină, pentru avansul la o casă sau pentru a-ți renova balconul, stabilește ce procent din veniturile lunare îți permiți să aloci acestui obiectiv și nu te atinge de el până nu ajungi la pragul care te interesează.

Limitează cheltuielile

Este important să reduci cheltuielile nenecesare pentru a strânge banii de care ai nevoie pentru un anumit obiectiv. Dacă obișnuiești să ieși de câteva ori pe lună în oraș, încearcă să reduci aceste ieșiri pentru a face economii.

Gătește acasă

Gătește mai mult acasă, atât pentru că acest lucru te va ajuta să mănânci sănătos, dar și pentru a reduce cheltuielile cu mâncarea. Mai mult decât atât, acest lucru se aplică și în cazul cafelei băute în oraș. Bineînțeles, nu sugerăm să renunți de tot la aceste obiceiuri, ci să le reduci frecvența.

Optează pentru strategii de economisire

Indiferent de cat de mult câștigi, este bine să îți faci un obicei din a economisi. O metodă simplă de a-ți organiza cheltuielile este 50/30/20.

Aceasta metodă presupune ca jumătate din salariu să fie direcționat către cheltuielile de bază: chirie, rate, facturi, necesități, taxe și abonamente, transport etc.

Apoi, 30% va fi direcționat către cheltuielile mai puțin necesare: educație, cultură, vacanțe, haine etc., iar ultimul procent, 20%, va fi direcționat către un cont de economii. Acest lucru te va ajuta foarte mult dacă vrei să fii organizat, iar la final de an, vei constata că ai economisit doar implementând acest obicei, două salarii și jumătate.

Nu cumpăra mai mult decât ai nevoie

Consumerismul este o practică care ne încurajează să cumpărăm dincolo de ceea ce avem nevoie, însă este important să încerci să schimbi aceste obiceiuri pentru a nu fi vulnerabil atunci când vine vorba de cumpărături necontrolate.

Vinde lucrurile pe care nu le mai folosești

O practică care îți va aduce un venit în plus este să vinzi lucrurile pe care nu le mai folosești. Bicicleta de apartament care îți ocupă prea mult spațiu și pe care n-ai mai folosit-o de mult timp sau aparatul de fotografiat pe care l-ai cumpărat dintr-un moft își pot găsi proprietari noi care să se bucure mai mult de ele. Nu te vei îmbogăți peste noapte, dar vei reuși să obții bani pentru a începe un fond de economii, de exemplu, și îți vei elibera spațiul de lucrurile pe care nu le mai utilizezi.

Investește în tine

Discuția nu ar trebui să fie întotdeauna despre limitarea cheltuielilor, ci și despre creșterea veniturilor. Poți face asta solicitând o mărire de salariu, făcând schimbări în carieră sau investind în tine pentru a deveni mai valoros. Pentru asta, poți participa la cursuri de dezvoltare personală sau la cursuri specializate în domeniul pe care vrei să îl monetizezi.

Dacă ai o oportunitate bună pentru a face o reconversie profesională sau pentru a participa la un curs care să te propulseze la nivelul următor, dar mai ai nevoie de o anumită sumă de bani, solicită un credit rapid și profită de oportunitate. Folosește un simulator de credit pentru a afla care este valoarea estimată a ratei săptămânale sau lunare pe care o vei avea de rambursat, în funcție de suma pe care vrei să o împrumuți și de perioada în care vrei să returnezi banii. Ține minte însă că aceste detalii vor fi stabilite doar după ce vei discuta cu un consultant de credit, în funcție de veniturile tale și de ce alte credite mai ai în prezent.

 

2 Thoughts to “Cum să-ți gestionezi banii în mod responsabil”

  1. […] De îndată ce ieși de pe băncile școlii și intri în rândul angajaților, îți dorești să ai un salariu cât mai mare pentru a-ți putea îndeplini toate dorințele și nevoile. Cu toate acestea, nu mereu se întâmplă asta și constați că există și situații în care nu-ți ajung banii. Cum întotdeauna există loc de a face lucrurile și mai bine pentru tine, este important să te autoeduci pentru a fi stăpân pe propriul buget. Desigur, chiar și cu cea mai bună gestionare a bugetului, există cazuri în care ai putea… Citeste mai mult […]

Comments are closed.