Criminalitatea economico-financiara este in floare

Potrivit raportului intocmit de catre Inspectoratul de Politie Judetean (IPJ) Salaj, cu privire la criminalitatea economico-financiara, situatia nu este deloc imbucuratoare. De la inceputul anului si pana acum s-au constatat si instrumentat 366 de infractiuni economico-financiare, drept pentru care judetul Salaj se situeaza pe locul sapte, cu un volum al criminalitatii de 150, cu mult peste media pe tara, care este 125. Pentru comiterea acestora au fost cercetate 271 de persoane.

Daca ar fi sa vorbim pe genuri de infractiuni, in judetul nostru se inregistreaza cresteri la inselaciuni, delapidare, abateri prevazute la Legea privind societatile comerciale si la Legea privind procedura insolventei. O noutate, de aceasta data in sensul rau al cuvantului, o consituie cresterea infractiunilor de bancruta frauduloasa. La aceasta sectiune au fost constatate sase infractiuni, toate cu un prejudiciu de peste 200.000 lei, in perioada similara a anului trecut nefiind descoperite astfel de fapte. Aceeasi situatie s-a inregistrat si la Legea 656/2002 privind prevenirea si sanctionarea spalarii banilor, respectiv 11 infractiuni.

Din raportul politiei mai reiese ca numarul infractiunilor de evaziune fiscala constatate se mentine la acelasi nivel, adica 16, dar performanta calitativa este superioara, avand in vedere ca patru dintre acestea au prejudiciu de peste 500.000 euro.

Pentru combaterea fraudei vamale, ca principal canal de alimentare a economiei subterane, IPJ Salaj este semnatar al Programului Nu fraudei vamale si contrabandei, alaturi de inspectoratele de politie din Maramures, Bihor si Satu Mare. Abordarea infractionalitatii din sfera coruptiei trebuie realizata pornind de la faptul ca au fost descoperite 45 de infractiuni, din care 19 incriminate de Codul Penal si 26 prevazute de Legea 78/2000. Pentru comiterea acestora au fost diferite Parchetului 35 de persoane.

De apreciat este faptul ca, in perioada analizata, s-au efectuat cercetari in zece dosare complexe, urmarireapenala fiind inceputa in patru dintre acestea, un dosar fiind declinat catre Parchet, fapt ce denota preocuparea pentru descoperirea marii criminalitati economico-financiare, se mai arata in raport.

Numarul infractiunilor contra patrimoniului a scazut

Combaterea criminalitatii contra patrimoniului s-a constituit, alaturi de cea impotriva vietii si integritatii persoanei, intr-un obiectiv al politiei salajene. Acest gen de criminalitate reprezinta 46% din totalul infractionalitatii sesizate, cu trend descendent, raportat la aceeasi perioada a anului trecut si materializat in scaderea cu 115 infractiuni. Datorita mijloacelor preventive specifice utilizate s-a reusit stoparea criminalitatii in acest domeniu, indeosebi la furturile din locuinte si la infractiunile de talharie, reducerea fiind de 62,5 %. Din analiza infractiunilor sesizate care au fost comise in scoli si in afara acestora, se observa o scadere atat a numarului, de la 33 la 27, cat si a celor comise de elevi, de la 19 la 15.

La nivelul inspectoratului, la inceputul perioadei analizate, existau 2.843 reclamatii si cauze penale cu A. N., s-au inregistrat 395, solutionandu-se 79%, adica 312.

In cursul acestui trimestru s-a reusit solutionarea unei cauze AN privind infractiunea de pruncucidere comisa in anul 2001.

Pentru combaterea furturilor de autoturisme, IPJ Salaj a initiat, in cursul lunii februarie, parteneriatul regional pentru contracararea infractiunilor de acest gen cu inspectoratele similare din judetele Cluj, Bistrita Nasaud, Maramures, Bihor, Hunedoara, Alba si Satu Mare.

Leave a Comment