Inmatricularea agricola, pe ultima suta de metri

Inmatricularea agricola, pe ultima suta de metri

Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Salaj a organizat ieri, 24 aprilie, o conferinta de presa, in cadrul careia s-a dezbatut problemele discutate la sedinta de lucru din data de 22 aprilie de la Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale. Al doilea subiect a facut referire la programul de activitate al unitatilor subordonate DADR-ului sau colaboratoare cu acesta, pentru perioada 24 aprilie-15 mai 2007.

Prima problema adusa in discutie de directorul executiv al DADR Salaj, Ioan Bujita, a vizat intalnirea care a avut loc la Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, din Bucuresti. Scopul intalnirii a fost gasirea de solutii pentru rezolvarea problemelor privind absortia fondurilor europene alocate sprijinului financiar pe suprafata de teren.

Suprafata Romaniei alocata pentru absortie a fost majorata de la 7 milioane de hectare la 8.316.300 hectare. Banii, in schimb, au ramas aceeasi, respectiv 440 milioane euro, iar nivelul sprijinului va putea sa urce, ajungand undeva la 100 de euro pe hectar, pentru terenurile arabile si 50-56 euro pe hectar pentru pasuni, a spus Bujita.

Suma care revine agricultorilor pentru fiecare hectar se calculeaza ca raport intre suma totala a platilor directe din acel an si suprafata agricola utilizata conform actiunii de inregistrare. Conditiile pe care taranii trebuie sa le indeplineasca sunt utilizarea unei suprafete de teren agricol mai mare sau egala cu un hectar, iar aceasta sa fie formata din parcele agricole mai mari sau egale cu 0,3 hectare. De asemenea, este necesara mentinerea terenului in bune conditii agricole si de mediu.

Prima etapa a acestei operatiuni o constituie inregistrarea fermelor prin completarea formularelor pentru inscrierea in Registrul Fermelor, actiune care are loc la sediul fiecarei directii agricole.

Cea de-a doua etapa este identificarea si localizarea parcelelor fiecarei ferme, pe baza imaginilor aeriene ale terenului in format digital. De inregistrare se ocupa Agentia de Plati si Interventie in Agricultura, Directiile pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala si Oficiile Judetene de Consultanta Agricola.

Fac un apel catre toti agricultorii pentru a se prezenta in vederea inregistrarii terenurilor in Registrul Fermelor, termenul limita fiind 15 mai, a afirmat seful DADR Salaj. In judetul Salaj sunt sase centre APIA, dar majoritatea agricultorilor salajeni sunt nemultumiti de faptul ca distantele pana la aceste centre este foarte mare. Cel mai mic numar de inscrieri in Registrul Fermelor s-a constatat in judetul nostru in Fildu, Almas, Agrij, Maieriste, cauza fiind tocmai distanta mare dintre comune si centrele APIA.

Peste 1.400 de proiecte au ramas nefinantate

Al doilea subiect discutat in cadrul intalnirii de la Bucuresti a facut referire la proiectele SAPARD, in special la cele care au fost deschise spre finantare pe programul Fermierul. Datorita unei neintelegeri legislative s-a creat un blocaj intre banci si detinatorii de proiecte, si astfel nu a putut fi asigurata finantarea. Promisiunea de rezolvare a acestei situatii a venit din partea prim-ministrului Romaniei, acesta spunand ca va lua masurile necesare in acest sens, a precizat seful DADR Salaj. La nivel de tara, au ramas nefinantate pe nici un program, la 31 iulie 2006, 1.438 de proiecte care au ramas in rezerva pentru a constitui baza proiectelor de dezvoltare rurala in anul 2007. Dar din cauza ca Planul National de Dezvoltare Ruala nu este inca functional si din lipsa normelor metodologice nu se cunoaste deocamdata care va fi situatia reala a acestor proiecte. Cert este ca proiectele vor trebui modificate, cel putin la nivelul cererii de finantare. In Salaj exista 28 de proiecte pe programul Fermierul, a conchis directorul.

Leave a Comment