Continuă protestele la CAS, iar medicii pot rămâne fără salarii

A trecut aproape o săptămână de când activitatea cu publicul în cadrul Casei de Asigurări de Sănătate din Sălaj este blocată din cauza protestelor. Încă din data de 2 noiembrie, între orele 9 – 16, publicul nu are acces în instituție, se primesc și se rezolvă doar cazurile care sunt considerate urgențe, respectiv persoanele cu handicap și pacienții care au nevoie de dispozitive pentru oxigenoterapie. Protestele au loc pe termen nelimitat, în toată țara, fiind organizate și coordonate de liderii de sindicat local, cu sprijinul BNS. Nemulțumirile sunt legate de proiectul de lege care trebuia să fie adoptat imediat după ce vacanța parlamentară s-a încheiat, mai precis la începutul lunii septembrie. Din păcate, acesta s-a scos de pe ordinea de zi din cauză că în proiect au fost incluse, pe parcurs, și ale categorii sociale, ceea ce ar fi produs un impact foarte mare asupra bugetului de stat. În prezent, acest act normativ a fost agreat așa după cum a fost formulat în forma inițială, impactul bugetar fiind minor, de doar 0.07% , bani care potrivit liderilor sindicali există în fondul național unic de asigurare de sănătate, atâta doar că ei nu pot fi alocați pentru majorări salariale fără o prevedere legală expresă. Cu privire la gravitatea situației, Camelia Moldovan – lider de sindicat în cadrul SINDCAS Sălaj ne-a declarat că „începând din anul 2018 și până în prezent noi nu am beneficiat de nicio majorare salarială. Continuăm protestele pe perioadă nelimitată, până la rezolvarea problemelor la nivel național. Activitatea este întreruptă cu excepția urgențelor. Situația se va complica din momentul în care urmează să se facă plata serviciilor medicale raportate pentru luna octombrie, gândiți-vă că asta ar însemna ca atâția oameni din sistemul de sănătate să nu-și mai ia banii. Noi nu vrem să ajungem până aici și sperăm într-o rezolvare cât mai rapidă a situației, iar guvernanții să ne asculte și să ne înțeleagă. E foarte greu, situația nu e roz. Nu mai putem face angajări, volumul de muncă a crescut exponențial imediat după pandemie, oamenii părăsesc rând pe rând sistemul și volumul de muncă în instituție este tot mai mare, iar salariile rămân la fel. Acum nu mai avem altă opțiune, decât să protestăm nelimitat. Ne dorim să negociem, dar vedem că nu avem cu cine. Ne pare rău pentru oamenii care vin la noi și nu îi putem servi și ajuta, îi rugăm să ne înțeleagă, așa cum i-am înțeles și noi în pandemie”.

La CAS Sălaj nu se mai preiau acte de la cetățeni și nici nu se mai eliberează documente, totul este blocat. Dacă negocierile nu avansează și nu se va ajunge la niciun numitor comun cu guvernanții vor fi multe persoane care vor avea de suferit, iar situația se complică de la o zi la alta. Potrivit liderului de sindicat SINDCAS Sălaj „există o situație de criză și cineva, mai precis cei care ne conduc, trebuie să înțeleagă exact ceea ce se petrece de fapt. Angajaților nu le mai ajung banii de la o lună la alta, au crescut văzând cu ochii cheltuielile destinate traiului zilnic, a crescut inflația și crește în continuare, trebuie să înțeleagă guvernanții că noi gestionăm banii întregului sistem de sănătate, însă pentru asta avem și noi nevoie de salariu decent, ca să putem trăi decent. Nu cerem nimic mai mult, nu cerem ce nu se poate. Trăim paradoxul tipic românesc, banii necesari pentru majorarea salarială există, îi avem pe toți, însă nu avem o prevedere și o procedură legală prin care să-i putem aloca și de care să putem beneficia”. E trist că în România educată angajații din sistemul public de stat au ajuns să se uite cu jind la banii din cont și să trăiască la propriu frustrarea că nu pot beneficia de ei. Or fi acri acum strugurii, dar până la campania electorală de anul viitor tot s-or coace ei. Mai grav e că cetățenii de rând devin victimele colaterale ale unui aparat politic care pare să-i ignore, cu bună știință, pe cei care i-au votat să stea în fruntea statului și să se joace acolo de-a legile, de-a viața și de-a moartea. Până când?

2 Thoughts to “Continuă protestele la CAS, iar medicii pot rămâne fără salarii”

  1. […] A trecut aproape o săptămână de când activitatea cu publicul în cadrul Casei de Asigurări de Sănătate din Sălaj este blocată din cauza protestelor. Încă din data de 2 noiembrie, între orele 9 – 16, publicul nu are acces în instituție, se primesc și se rezolvă doar cazurile care sunt considerate urgențe, respectiv persoanele cu handicap și pacienții care au nevoie de dispozitive pentru oxigenoterapie. Protestele au loc pe termen nelimitat, în toată țara, fiind organizate și coordonate de liderii de sindicat local, cu sprijinul BNS. Nemulțumirile sunt legate de… Citeste mai mult […]

  2. Anonim

    Angajaților nu le mai ajung banii de la o lună la alta. De ce nu postați fluturașii de salarii, ca să vadă tot românul cine și pentru ce închide activitatea? Aceste instituții ar funcționa foarte bine și cu număr de angajați redus cu 50%. Foarte mulți bani din sănătate se risipesc pe funcționarea acestor instituții. Poate ziarul urmărește și cum sunt plătiți acești angajați pe perioada când doar stau.

Leave a Comment