Ce este recesiunea economică?

Recesiunea economică este un termen macroeconomic care se referă la o scădere semnificativă a activităţii economice generale într-o regiune desemnată. Raportată la timp, recesiunea economică a fost recunoscută ca declin economic în două trimestre consecutive.

O recesiune economică reprezintă scăderea semnificativă a activităţii economice, care durează mai mult de câteva luni, conform National Bureau of Economic Research (NBER). Există cinci indicatori economici care se iau în considerare pentru definirea unei perioade de recesiune economică: produs intern brut real, venit, rata de ocupare a forţei de muncă, producţia şi vânzările cu amănuntul.

Ce este NBER?

Fondată în 1920, NBER este o organizaţie privată, fără scop lucrativ, non-partizan, dedicată conducerii cercetărilor economice şi diseminării rezultatelor cercetării în rândul academicienilor, factorilor de decizie publică şi profesioniştilor de afaceri. Cercetătorii afiliaţi de NBER studiază o gamă largă de subiecte şi utilizează multe metode diferite în activitatea lor.

NBER este o entitate formată din specialişti în economie, iar activitatea sa nu se limitează doar la previziuni legate de dinamica PIB.

Cauze ale unei recesiuni economice

Numeroase teorii economice încearcă să explice de ce şi cum economia s-ar putea încadra din tendinţa sa de creştere pe termen lung într-o perioadă de recesiune temporară. Aceste teorii pot fi clasificate în general ca fiind bazate pe factori economici reali, factori financiari sau factori psihologici, cu unele teorii care pun la distanţă decalajele dintre aceştia.

Unii economişti consideră că schimbările reale şi schimbările structurale ale industriilor explică cel mai bine când şi cum apar recesiunile economice.

De exemplu, un avans brusc şi susţinut al preţurilor petrolului din cauza unei crize geopolitice ar putea creşte simultan costurile în multe industrii (cum a fost la momentul crizei petrolului din anii 70), iar o nouă tehnologie revoluţionară ar putea face rapid industrii întregi învechite, în ambele cazuri declanşând o recesiune larg răspândită.

Teoria ciclului real de afaceri este cel mai bun exemplu modern al acestor teorii, explicând recesiunile drept reacţia naturală a participanţilor pe piaţă la unul sau mai multe şocuri negative reale, neanticipate ale economiei.

Unele teorii economice încearcă să explice perioadele de recesiune ca fiind dependente de factorii financiari. Acestea se concentrează, de obicei, pe supraexpansiunea creditului şi creşterea riscului financiar în perioadele economice de creştere anterioare recesiunii, sau pe contracţia banilor şi a creditului la debutul recesiunilor, ori ambele.

Articol publicat în cadrul parteneriatului dintre cotidianul Magazin Sălăjean şi ziarul Bursa. www.bursa.ro

One Thought to “Ce este recesiunea economică?”

  1. FLO

    vai de noi! Cu asa guvern nu mai avem nici o speranta! SPRE EXEMPLU RECESIUNEA ECONOMICA DIN DOMENIUL TURISMULUI: au conceput o OUG pt masuri de ajutor pt domeniul HORECA dar discriminatorriu pt cei care s-au autorizat doar in 2020 deoarece au facut investitii in domeniul cazarii in anii anteriori -acestia nu beneficiau de compensatii pt ca nu aveau cifra de afaceri in2019.Acunm guvernul Catu rezpolva discriminarea prin scoaterea expreasa a acestei categorii(prin introducerea conditiei sa fie autorizati la 01.01.2019) CATA NESIMTIRE!!!!!!!!!!

Leave a Comment