Aleşii din Crişeni îşi motivează votul

În timp ce întreg judeţul aşteaptă reacţia companiei Michelin referitor la terenul din Crişeni, pentru vânzarea căruia consilierii locali au stabilit preţul de pornire a licitaţiei la 7,9 euro/mp, aleşii locali susţin că decizia lor a fost una absolut motivată.

Mai exact, aceştia au declarat că a fost greu încă din start să convingă populaţia să vândă terenul, iar acum că s-a reuşit acest lucru, este imposibil să îi faci pe oameni să vândă parcela de 20 de hectare la un preţ mai mic decât cel cu care abia fuseseră de acord iniţial. “Încă de la început, am încercat să lămurim lumea din Crişeni, care nu voia să se vândă terenul, că preţul de de 7,9 euro pe metru pătrat este unul corect. După ce i-am convins pe majoritatea dintre oameni, lucrurile s-au schimbat, astfel că eram puşi în situaţia de a schimba modificarea, fapt cu care crişenenii nu pot fi de acord”, a spus viceprimarul comunei Crişeni, Vasile Bogdan. Acesta a subliniat faptul că aleşii locali nu au făcut altceva prin votul lor decât să respecte dorinţa localnicilor. “Lumea trebuie să înţeleagă faptul că, înainte de a vota, aleşii locali din Crişeni au consultat oamenii, care ne-au cerut să votăm în ultima şedinţă de Consiliu Local pentu acel preţ pe metru pătrat. Până la urmă, consilierii locali sunt mandataţi prin vot de către acei oameni să le reprezinte interesele în Consiliul Local. Votul consilierilor nu a fost unul personal, el reprezentând doleanţele majorităţii oamenilor din Crişeni. Până la urmă, toată lumea din comună este de acord cu această investiţie, inclusiv consilierii locali şi conducerea Primăriei, însă nu în orice fel de condiţii”, a spus viceprimarul.

În asentimentul acestuia este şi preşedintele PDL Crişeni, Călin Morar, care a declarat că populaţia a fost informată din casă în casă, aleşii acţionând în final după cum a vrut comunitatea locală. “Înainte de a lua decizia cu privire la modul în care urma să se voteze acel proiect de hotărâre, consilierii noştri au mers din casă în casă, tocmai pentru a discuta cu oamenii despre ceea ce presupune acea investiţie. Ştiam că oamenii oamenii din Crişeni sunt reticenţi atunci când vine vorba de vânzarea de terenuri. Mai mult, consilierii locali au obligaţia legală de a administra domeniul public, deci şi acea suprafaţă de teren”, a spus Morar. Potrivit acestuia, preţul de 7,9 euro/mp este unul de bun simţ, oamenii din Crişeni dorindu-şi investiţia Michelin la ei în comună. “Vreau să subliniez că nou, celor din Crişeni, ne lipsesc destule, ca de exemplu canalizarea, un dispensar uman dotat cu aparatură la standarde, o grădiniţă cu program prelungit, o sală de sport sau spaţiile verzi. Toate acestea sunt probleme reale cu care se confruntă oamenii de aici, problema Michelin fiind una care se adaugă la toate aceste neajunsuri. Sper că o companie atât de importantă la nivel mondial, cum este Michelin, va înţelege şi, totodată, va accepta propunerea noastră care, să fim sinceri, este una de bun simţ. Nici nu se pune problema ca cineva de aici să fie împotriva acestei investiţii, cum au lăsat să se înţeleagă anumite declaraţii din ultimele zile. Toţi vrem ca acest ca acest lucru să se realizeze, însă comunitatea locală a impus condiţiile în care poate să aibă loc vânzarea acelui teren”, a declarat Călin Morar.

Consilierii locali din Crişeni au aprobat, vineri, un proiect de hotărâre privind vânzarea unui teren de care este interesată compania Michelin, la preţul de pornire a licitaţiei de 7,9 euro/mp. Suprafaţa respectivă, de 20 de hectare, este avută în vedere de multinaţionala franceză pentru construirea unei noi fabrici, investiţia estimată la peste 300 de milioane de euro putând aduce judeţului, în următorii ani, corca 700-800 de locuri de muncă.

Numai că preţul sus amintit ar putea să nu fie agreat de conducerea Michelin. Pe lângă expertiza cerută de administraţia locală din Crişeni şi în urma căreia a fost stabilită cifra de 7,9 euro/mp mai există una, de dată recentă, în urma căreia preţul a fost pus la 5,4 euro/mp. Diferenţa de preţ ar însemna relocarea unei conducte aparţinând Transgaz şi descărcarea de sarcină a celor 20 de hectare, au explicat autorităţile sălăjene şi liderii politici locali, într-o întâlnire care a avut loc la Primăria Crişeni şi în care aceştia sperau să îi convingă pe aleşii locali să stabilească preţul de pornire a licitaţiei privind vânzarea terenului la 5,4 euro/mp.

Cum nu au reuşit, liderii politici au anunţat că vor lua măsuri care merg până la excluderea consilierilor din partid în cazul în care multinaţionala franceză va refuza terenul din Crişeni şi va decide să îşi deschidă noua fabrică în alt loc decât Sălajul. De altfel, Michelin este „curtat” nu doar de autorităţile sălăjene, ci şi de Serbia şi Ungaria, fiecare din acestea vrând ca uriaşa investiţie să se facă la ele acasă.

 

Mihaela Moldovan & Olivian Vădan

 

14 Thoughts to “Aleşii din Crişeni îşi motivează votul”

  1. Criseni

    Morarule, eu stau in Criseni si la mine nu o veniti nici un consilier sa ma intrebe, de la nici un partid. Daca sunteti asa de siguri ca oamenii nu vreau sa vanda, de ce nu s-a facut acum la alegeri un buletin special de vot pe care oamenii sa isi spuna punctul de vedere, daca vreau sau nu sa vanda pamantul. Consilierii locali cu 2 clase cum sa hotarasca ei pentru toti???? Gradinita cu program prelungit? :)) de ce majoritatea copiilor din comuna sunt la scoala in Zalau si in Criseni nu prea sunt copii pentru toate clasele? Crezi ca oamenii si-ar duce copii la camin in Criseni? Canalizarea este tema de casa pentru Primarie, s-a auzit in Primarie de fonduri? De ce nu se acceseaza niste fonduri pentru strand?? Se face licitatie in ianuarie tot pentru a lua cineva si apoi sa nu faca nimic? sa ajungem in tribunale sa il luam napoi? Politica nu se face cum o faceti voi mai oameni buni … daca vreti sa fiti acoperiti de hartii pentru a va putea motiva hotararea trebuia sa faceti un bul;etin de vot si lumea sa voteze. Crezi ca pe cei din Cristur sau Garcei ii intereseaza ce se intampla cu parcela aia de pamant? Sa fie bani la Primarie sa se investeasca, asta ii intereseaza pe oameni. Mai gaditi-va inainte sa vb

  2. ..............

    Am vazut sedinta si din pacate isi dau cu parerea 1-2 oameni din criseni care is vai capu’ lor( cum e fostul prof de geografie,actual alcoolist),batranul ala scandalagiu care are bani si acuma din lipsa de ocupatie e pe la sedinte(nici nu cred ca e pe treaba lui mosneagu).Consilierii par a nu intelege nimic,ei o dau inainte cu replica”cum sa ne prezentam in fata oamenilor daca vindem” . Oricum nu le pasa de oameni,ei vor doar sa prinda ceva pt.ei.Iar Morar nu stiu ce cauta pe acolo din moment ce nu e consilier si oamenii au decis prin vot ca ii doare-n basca de el.Iar vicele ala nu e in stare sa vorbeasca coerent,cum dracu sa ia ala o decizie de asa o importanta.Doamne ajuta

  3. Anonim

    niste tzarani…

  4. Mircea

    Si cum a fost condus sondajul ala, care oricum pare inexistent? Ati intrebat oamenii: „Ba, cu cat vreti sa dam terenul? Cu 600.000 de euro sau cu 1 milion jumate’?”. Pai da spune cineva ca vrea cu suma mai mica? Dar le-ati spus ca la 1 milion jumate’ astia isi iau catrafusele si pleaca in Serbia ? Enervatii pe astia de la Michelin ca asa cum au mutat fabrici din Spania si Anglia ca sa vina la noi, pot pleca la fel mai departe si de aici inspre tari cu autoritati cu capete mai luminate.

  5. Satul de Romania

    Oameni buni o astfel deinvestitie aduce multe alte invetitii. Ganditiva ca aveti nevoie de locuri de munca pentru copii vostri. Nu pot sa cred ca se paote opune cineve unsei astfel de investitie. Anul trecut am fost in Spital si am observat ca o sectie a fost modernizata cu finantare Michelin. Astea nu se vad oare !!!??? Oameni chiar nu mai pot gandi ???!!! Pentru Salaj sunt doi pioni importanti Tenaris si Michelin. In jurul lor lucreaza 10 si 100 de firme (oameni). Eu as oferi gratis acest teren !!!

  6. eu

    citi proprietari sunt pe cele 20 de ha?
    nu pot fi intrebati nominal?

  7. Anonim

    Primarul din Criseni ii invarte pe deget pe marii politicieni salajeni .Ii pune pe UDM-ristii lui sa voteze cu DA 5.4EURO/m2 si pe ceilalti consilieri sa voteze NU. Daca se vinde aceasta pasune care apartine composesoratului Criseni cu 5.4 EURO obtineti ~1.1 milooane EURO.Cu acesti bani va cumparati de la comunele vecine 3 pasuni similare si va raman si bani

  8. Ioan

    MICHELIN să nu ofere mai mult de 3 euro/mp!

  9. Anonim

    Mai Ion il dam si cu 1 euro pe metru patrat daca actuala putere il trece acel teren in cadrastul CRISENIULUI pentru-ca toate impozitele s-a intre la bugetul comunei.In patru ani se rezolva aceea suma.Sigur ca mai marii judetului si zalaului le convine ca acel teren sa se vanda la pretul convenit de ei pentru-ca in patru ani ei castiga din impozit mai mult decat CRISENI din vanzarea terenului.

  10. Petre

    Bravo,celui de mai sus!
    Sunteti toti necunoscatori a problemei din Criseni!
    Terenul este in cadastralul Zalaului si nu este normal ca aceasta comuna,acesti sateni sa nu si primeasca c este al lor! Adica poate chiar mai mult de 7,95 euro/mp,ca pe urma altii iau impozite si taxe si crisenenii raman cu agitatia.
    Mai mult unii oameni politici care intervin au si comision la tranzactie!
    Treziti-va oameni buni,politicul mare,adica parlamentarii realesi cu cei din Consiliul Judetean isi fac …facutele!

  11. Petre

    ……Bravo,celui de mai sus!
    Sunteti toti necunoscatori a problemei din Criseni!
    Terenul este in cadastralul Zalaului si nu este normal ca aceasta comuna,acesti sateni sa nu si primeasca c este al lor! Adica poate chiar mai mult de 7,95 euro/mp,ca pe urma altii iau impozite si taxe si crisenenii raman cu agitatia.
    Mai mult unii oameni politici care intervin au si comision la tranzactie!
    Treziti-va oameni buni,politicul mare,adica parlamentarii realesi cu cei din Consiliul Judetean isi fac …facutele!…

  12. alice

    Anonimule,asta nu se va putea rezolva.Dar ar putea fi altceva, poate la fel de avantajos.Primaria din Criseni ar putea sa ceara companiei sa dea in scris ca angajaza un anume numar de locuitori ai Criseniului daca se rezolva tranzactia la pretul oferit de firma.Ce zici de asta?
    la urma urmei poate ca-i mai avantajos pentru cetatenii satului decat daca ar lua primaria banii si i-ar risipi aiurea !

  13. Zălăuan

    Dupa ce „democratia” a „ras” întreprinderi fanion ale Sălajului, precum Armătura şi Emailaţii, acum ne căciulim la străini să vină să ne facă fabrici.
    Cam ce nota credeţi că merită locuitorii sălăjeni?

    1. Anonim

      Dar la Tenaris si Michelin nu te uiti? Tot strainii le-au adus la performanta asta… ca noi am furat totul…

Leave a Comment