Secrete de Paști: cum vopsim ouăle fără să folosim culori chimice

Dacă vrei ca pe masa de Paşte să ai ouă vopsite natural, îţi propunem câteva metode eficiente şi complet lipsite de riscuri pentru sănătatea ta. 

Coloranţii din vopselele pe care le găsim în supermarket nu sunt cea mai bună alegere, mai ales dacă oul se crapă puţin. Pe lângă faptul că dau un aspect urât albuşului, colorându-l, sunt şi destul de nocive, mai ales atunci când sunt consummate de copii sau persoane alergice ori cu un metabolism mai sensibil.   Ai nevoie de câteva legume şi de un condiment pe care cel mai probabil îl ai deja în bucătărie.

Cu ajutorul cojilor de ceapă, a sfeclei roşii, a verzei roşii şi a turmericului (curcuma), poţi obţine ouă vopsite natural, fără pic de substanţe chimice sau miros neplăcut de oţet în bucătărie. Iar rezultatul este fantastic! Descoperi că varza roşie, contrar aşteptărilor, nu vopseşte ouăle în mov, iar frunzele de ceapă nu le transformă în ouă galbene, ci roşii. Ţine cont că, înainte să le vopseşti, ouăle trebuie să fie deja fierte tari. De asemenea, nu renunţa la oţet, care are rolul de a fixa mai bine culoarea în coaja oului (din fericire, nu trebuie fiert, aşa că nu va mirosi prea puternic). Unele gospodine spun că şi zeama de lămâie poate juca acelaşi rol precum oţetul, deoarece este un acid. Noi te sfătuim să faci asta doar experimental, pe o cantitate mică, eventual pe un ou, pentru ca mai apoi să iei decizia care ţi se pare potrivită. Ouă vopsite natural cu coji de ceapă, varză roşie, sfeclă roşie şi turmeric. Vom detalia în cele ce urmează ingredientele de care ai nevoie pentru a obţine 12 ouă vopsite:

Ouă albastre/verzi: 2 ceşti de varză roşie tocată, 2 ceşti de apă, 2 linguriţe cu oţet din vin

Ouă portocalii/ruginii: 2 ceşti de coji de ceapă galbenă, 2 ceşti de apă, 2 linguriţe de oţet din vin.

Ouă mov-lavandă/roşii: 2 ceşti de coji de ceapă roşie, 2 ceşti de apă, 2 linguriţe de oţet din vin

Ouă roz/roşii: 2 ceşti de sfeclă roşie tocată, 2 ceşti de apă, 2 linguriţe de oţet din vin

Ouă galbene: 2 linguriţe de turmeric, 2 ceşti de apă, 2 linguriţe de oţet din vin. Mod de preparare:

Pentru fiecare culoare, ai nevoie de vase diferite în care să adaugi ingredintele mai sus menţionate. Adu la fierbere conţinutul (mai puţin oţetul, ai nevoie de el puţin mai târziu) şi lasă apoi pe foc mic între 15 şi 30 de minute, asfel încât culoarea lichidului să devină mai aprinsă.

Ia de pe foc vasul şi dă prin sită conţinutul. Lasă lichidul obţinut să se răcească la temperatura camerei (aproximativ 20 de minute), apoi adaugă câte 2 linguri de oţet în fiecare vas. Ca regulă generală: se adaugă o linguriţă de oţet la fiecare ceaşcă de apă colorată. Pune câte 2-3 ouă fierte tari în borcane şi acoperă-le cu lichidul obţinut, apoi ţine-le la frigider până se obține culorea dorită, între 2 şi 12 ore. Cu cât mai mult le ţii, cu atât culoarea va fi mai intensă și nuanța mai închisă.

Leave a Comment