La Şimleu Silvaniei începe Festivalul de umor “ De la leu la Şimleu … cursul valutar al umorului”

Oraşul de sub Măgură găzduieşte în această perioadă, 22-23 octombrie, prima ediţie a festivalului de umor “De la leu la Şimleu … cursul valutar al umorului”. Evenimentul, cu intrare liberă, este dedicat tuturor şimleuanilor care vor să iasă din cotidian şi să desfăşoară la Casa de Cultură din Şimleu, începând cu ora 17.

Festivalul aflat la prima ediţie, în organizarea Primăriei Şimleu, este o ofertă culturală deosebită, iar şimleuanii vor avea parte de recitaluri susţinute de Dorel Vişan, Ioan Gyuri Pascu, cupletul umoristic “Nănaşii” şi multe alte surprize. Moderatorii festivalului şi gazdele acestui festival de la Şimleu sunt Cornel Udrea şi Sorin Tănase. “Practic un umor unilateral bazat pe veştejirea fenomenului politic şi a unor persoane sau altora. Umorul nu este numai politic. El a fost iniţial motorul ludicului, al umorului, însă există şi alte categorii. (…) Noi, scriitorii de umor suntem concuraţi neloaial de politicieni”, a precizat Cornel Udrea, umoristul şi redactorul emisiunilor de divertisment la Radio Cluj, în cadrul unei conferinţe de presă susţinută la Şimleu – înaintea de începerea festivalului.

Ofertă culturală deosebită prin varietatea genurilor umoristice

Astfel, la prima ediţie “De la leu la Şimleu … cursul valutar al umorului” cei prezenţi vor avea parte şi de “expoziţia de obiecte imposibile” a Universităţii de Artă şi Design din Cluj Napoca,  de recitaluri susţinute de trupele umoristice “Bis Sibiu” şi “Făgăraş 77”, expoziţie de carte umoristică, folclor şi muzică clasică. “Festivalul nostru este o ofertă culturală deosebită prin varietate genurilor umoristice. Vom avea şi folclor adecvat şi adapat, cele două două trupe de umor, muzică clasică. O să fie prezenţa noastră pe scenă. Noi am format şi formăm de multă vreme o echipă, cu Sorin Tănase, dar să nu fim confundaţi cu cei care spun glume – spunătorii de glume. Niciodată umorul pe care l-am practicat în echipa aceasta nu a fost unorul de stridenţă, cu tentă sexuală. Dimpotrivă, am încercat, chiar dacă sună didactic, să facem educaţie”, a adăugat umoristul Udrea.

Referitor la acest evenimet care are loc în această perioadă la Şimleu, umoristul Sorin Tănase a precizat că este o activitate care ţine de educaţie, foarte necesară, într-o lume atât de ciudată în care trăim. “Dacă şi umorul ar lipsi, totul ar fi cenuşiu. Şi de aceea ne bucurăm că am fost primiţi cu braţele deschise şi sperăm din tot sufletul ca spectatorii să se bucure de acest eveniment. Atât de tare să se bucure, încât să devină o tradiţie. Ne dorim acest lucru!”, a precizat în umoristul Sorin Tănase.

Primarul de la Şimleu – Septimiu Ţurcaş: “Şimleuanii ştiu să guste umorul”

Prezent la conferinţa de presă, organizată cu prilejul festivalului, primarul de la Şimleu, Septimiu Ţurcaş, a precizat că şimleuanii sunt oameni civilizaţi care ştiu să guste umorul. “În primul rând vreau să vă mulţumesc că aţi venit şi celor care, practic au generat această întâlnire a noastră. La Şimleu se întâmplă nu lucruri extraordinare ci lucruri normale şi pentru ca aceste lucruri normale să se poată întâmpla, este nevoie de o echipă. Acest festival de umor a pornit de la discuţia dintre domnul Bilţ, căruia îi mulţumesc, care este principalul vinovat. El este şimleuanul care a venit cu propunerea ca împreună, deoarece şi domnia sa are o contribuţie esenţială la desfăşurarea acestui spectacol, să-l facem posibil în oraşul nostru. Sigur că m-am bucurat în acel moment şi am convingerea că succesul este unul pe care îl aşteptăm de fapt. Şimleuanii ştiu să guste umorul, sunt oameni civilizaţi cu bun simţ şi acest festival, în premieră, este pentru noi un lucru extraodinar. Un eveniment normal, deşi la ceea ce se întâmplă în ţara noastră putem să spunem că este un lucru anormal”, a menţionat Ţurcaş. Festivalul se desfăşoară începând cu ora 17.

 

 

 

Leave a Comment