La Pericei se „coace” un nou record mondial

Festival cu clisă friptă și pită cu ceapă picurată

O nouă ediţie a celui mai „aromat” festival din ţară se pune la cale în comuna Pericei, organizatorii venind şi în acest an cu multe surprize, concursuri, premii, dar mai ales cu promisiunea că participanţii vor mânca şi se vor distra pe cinste. „În cadrul celei de-a VIII-a ediții a Festivalului Cepei de la Pericei, vom strânge laolaltă cel mai mare număr de oameni din lume pasionați de ”clisă friptă-n botă și pită cu ceapă picurată” cu untura delicatei slănini de porc „Mangalița”. Hrana este singurul limbaj universal, pentru care nu ai nevoie de translator și care îți povestește cu miros, savoare și culoare, tainele bucătăriei din care provine. Mâncarea țărănească ascunde în ea tainele descoperite recent de specialiști: pentru un trai frumos și sănătos, e musai să mâncăm alimente locale, proaspete și gătite după vechile tradiţii gastronomice. Este momentul potrivit să ne amintim de gusturile pe care le-am descoperit alături de bunicii noștri”, spun organizatorii celebrului festival din Pericei.

Vrem să punem ceapa pe hartă!”

Primăria și Consiliul Local al Comunei Pericei și Centrul de Informare și Marketing Turistic Pericei, cu sprijinul partenerilor – Consiliul Județean Sălaj, Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Sălaj Plus, Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj, sunt cei care organizează, ca în fiecare an de altfel, ineditul festival de la Pericei, unic în lume. Organizatorii oferă, după cum spun, slănina, bățul, pâinea, focul, instrucțiunile de folosire și buna-dispoziție. Dacă totul iese aşa cum trebuie, un nou record mondial va fi consemnat în Cartea Recordurilor, prin cele mai multe… ţepuşe cu clisă în vârf din câte s-au făcut vreodată. Festivalul va debuta sâmbătă, 3 septembrie 2016, începând cu ora 14, în comuna Pericei, în Pădurea Rotundă (între satele Pericei și Bic, la 600 de metri de mănăstire). Cei care doresc să participe la concursurile pregătite de organizatori, având ca arsenal principal pâinea, ceapa, clisa şi… focul, se pot înscrie folosind formularul de pe pagina turism-pericei.ro sau direct la Centrul de Informare și Marketing Turistic din Pericei.

 Festivalul Cepei, un brand de valoare “Made in Pericei”

Prin această legumă, cultivată în mai toate gospodăriile din comună, din anul 2007 Periceiul a devenit faimoasă şi graţie cepei. În urmă cu aproximativ opt ani „ceapa made in Pericei” a devenit un brand şi a intrat în Cartea Recordurilor. Acolo s-a ridicat un monument dedicat cepei şi tot acolo localnicii au împletit cea mai lungă “cunună” de ceapă din lume de până acum, care a avut 4.527 de metri. La Pericei, cultivarea cepei este o tradiţie moştenită din tată în fiu, atestată de peste 850 de ani. Anual, la aici se produc peste  o sută de tone de ceapă, în cinstea ei autortăţile locale organizând acest festival devenit tradiţie în frumoasa comună sălăjeană.

Ceapa de Pericei este comercializată în toate colţurile ţării, dar şi în străinătate, în ţări precum Ungaria, Germania şi Austria. Ceapa de Pericei a ajuns departe, până peste Ocean, tocmai la Chicago, acolo unde sălăjenii i-au uimit pe americani cu gustul şi aroma acestei legume, total diferite de ceea ce se poate găsi în hipermarketurile americane. Din această legumă, gospodinele din comună şi sate gătesc fel de fel de delicii culinare: ceapă în aluat, supa de ceapă, prăjitura cu ceapă, plăcinte, pâine şi alte aperitive, sau chiar deserturi ce au în compoziţie delicioasa legumă. La Pericei, ceapa este nu doar un simplu ingredient al mâncărurilor, ci o răsfăţată a bucătăriilor care şi-a câştigat în timp titlul de  “regina bucătăriei”, în gospodăriile localnicilor.

 

 

Leave a Comment