“Circuitul Anotimpurilor” – o nouă excursie organizată de Centrul Informare și Promovare Turistică Zalău

Centrul Național de Informare și Promovare Turistică (CNIPT), în colaborare cu Muzeul Județean de Istorie și Artă (MJIA) Zalău, invită zălăuanii la o nouă excursie.
Este vorba despre o excursie care va dura şase ore pe traseul Zalău- Jac şi care se va desfăşura în 25 iunie. Aceasta este inclusă în proiectul ,”Circuitul Anotimpurilor” prin care se propune promovarea municipiului Zalău ca punct de plecare pe diferite trasee turistice din județ. „Știați că dacă o iei la pas în localitatea Jac, pe Dealul Cămnin și la Pemnița Monului, mergi pe urmele primilor creștini din Sălaj?! Pasionați de istorie, inspirați de descoperirile colaboratorilor noștri de la MJIA Zalău și curioși să aflăm povestea reală a altor locuri din Țara Silvaniei, în 25 iunie, pornim din Zalău, cu destinația Jac, într-un traseu cu durata de aproximativ 6 ore. Vizitarea amenajărilor rupestre cu caracter creștin de la Jac, Dealul Cămnin, din comuna Creaca, este motivul pentru prima oprire din traseul propus”, au precizat reprezentanţii CNIPT.

Dealul Cămnin este dispus la limita sud-estică a Complexului Arheologic Porolissum, în hotarul localității Jac. Dealul respectiv era cunoscut de mai bine de o jumătate de secol în literatura arheologică prin vestigiile descoperite aici. În anii 1958 și 1994, au fost efectuate câteva sondaje arheologice care au vizat elementele defensive ale fortificației din perioada Primei Epoci a Fierului. Începând cu anul 2015, MJIA din Zalău derulează un proiect de reinvestigare arheologică a elementelor istorice identificate pe Dealul Cămnin. Extrem de interesante sunt rezultatele cercetările arheologice efectuate în anii 2015-2019, în zona fostei cariere de piatră din epoca romană, aici fiind identificate mai multe amenajări rupestre atribuibile unei comunități creștine timpurii (călugări) care a activat în această zonă, cândva în perioada antichității târzii. Fiindcă Sălajul este recunoscut pentru numărul însemnat de apicultori, dar mai ales pentru accesarea de fonduri europene și naționale, de către apicultorii sălăjeni, a doua oprire va fi tot în localitatea Jac. Astfel, un alt popas va fi la familia Meseșan, unde cunoscutul crescător de albine și producător de miere și alte produse apicole, Cosmin Meseșan va prezenta modul de procesare și ambalare al mierii, realizate prin utilizarea unor utilaje achiziționate în urma accesării de fonduri europene. Costurile, care vor fi suportate individual de către fiecare turist, sunt cele de transport, în valoare de 32de lei. Excursia va fi organizată pentru un grup de 20 de persoane. „Vă așteptăm să vă înscrieți la Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Zalău, situat în Clădirea Transilvania, Piața Iuliu Maniu nr. 4 – 6, zilnic, între orele 9 – 17, până în 23 iunie 2022. Recomandăm purtarea unui echipament adecvat pentru drumeții. Se va pleca din parcarea din spatele Primăriei municipiului Zalău, la ora 9.30, și întoarcerea în Zalău se va face la ora 15”, au precizat organizatorii.

One Thought to ““Circuitul Anotimpurilor” – o nouă excursie organizată de Centrul Informare și Promovare Turistică Zalău”

  1. […] Centrul Național de Informare și Promovare Turistică (CNIPT), în colaborare cu Muzeul Județean de Istorie și Artă (MJIA) Zalău, invită Citeste mai mult […]

Leave a Comment