Agricultura Sălajului, „sugrumată” de scumpirea motorinei

Prețul tot mai mare al motorinei le cauzează probleme tot mai multor fermieri din Sălaj. Scumpirea motorinei a dus și la creșterea prețurilor pentru alte produse utilizate în agricultură, în special la îngrășăminte, cereale și la lucrările mecanizate. Care sunt riscurile? Cel mai probabil vom cumpăra pâine, carne, fructe și legume la prețuri tot mai mari.

Importanți producători agricoli din Sălaj au anunțat că scumpirea motorinei le cauzează dificultăți tot mai greu de suportat. Unii au luat în calcul renunțarea la activitate, iar alții spun că vor fi nevoiți să crească prețul produselor agricole obținute, iar asta pentru a mai reduce din pierderi. Prețul mare al carburantului se resimte inclusiv în activitatea de creștere a animalelor. „Am contract cu o fabrică de lapte care îmi dă mai puțin de doi lei pe un litru de lapte, iar asta în condițiile în care motorina s-a scumpit, energia electrică s-a scumpit, lucrările agricole se efectuează la prețuri mult mai mari. Ce să mai zic de îngrășăminte, prețul acestora s-a dublat. Eu am propriul răcitor de lapte pe care îl țin în priză și consumă, cumpăr porumb, cultivăm pământ, transportăm, semănăm, stropim, cumpărăm furaje, tratamente și toate acestea sunt mai scumpe din cauza prețului tot mai mare la motorină”, a declarat fermierul Teodor Gârda.  Acesta a precizat că efectul acestor scumpiri se vor resimți cel mai probabil în creșteri de prețuri la legume, fructe, lapte, ouă, pâine și carne, adică prin majorări de preț la produsele alimentare de bază. „Toate s-au scumpit, iar această scumpirea exagerată a motorinei ne-a dat planurile peste cap. Ca să îmi acopăr costurile, eu trebuie să scumpesc produsele obținute în ferma familiei. E singura soluție. Problema este că prețuri mai mari înseamnă probabil putere de cumpărare mai mică. Toți avem de pierdut”, ne-a declarat un alt fermier prezent miercuri la un târg al producătorilor din comuna Gâlgău.

Fotografie cu caracter ilustrativ

One Thought to “Agricultura Sălajului, „sugrumată” de scumpirea motorinei”

  1. […] Prețul tot mai mare al motorinei le cauzează probleme tot mai multor fermieri din Sălaj. Scumpirea motorinei a dus și la creșterea prețurilor pentru alte produse utilizate în agricultură, în special la îngrășăminte, cereale și la lucrările mecanizate. Care sunt riscurile? Cel mai probabil vom cumpăra pâine, carne, fructe și legume la prețuri tot mai mari. Importanți producători agricoli din Sălaj au anunțat că scumpirea motorinei le cauzează dificultăți tot mai greu de suportat. Unii au luat în calcul renunțarea la activitate, iar alții spun că vor fi nevoiți să… Citeste mai mult […]

Leave a Comment