Ce influență poate avea muzica asupra sănătății?

Oare cui nu îi place muzica? Cu siguranță sunt unii care pot mărturisi faptul că muzica reprezintă ceva important pentru viața lor. Indiferent că este vorba despre muzica pe care o ascultăm în drumul către muncă, în timpul unui antrenament, sau muzica pe care o auzim în timpul unui film, ea ne poate induce anumite stări, ne poate spune povești sau ne poate face să uităm de anumite momente mai puțin plăcute prin care am trecut. Muzica a jucat un rol foarte important din punct de vedere cultural de-a lungul istoriei, dar v-ați întrebat vreodată în ce mod ne poate ea îmbunătăți sănătatea?

Trebuie să începem cu vorbele celebrului Billy Joel, celebrul pianist, compozitor și cântăreț american. Așa cum el însuși spunea “ Eu cred că muzica în sine este o formă de vindecare. Este o expresie explozivă a umanității. Este ceva de care suntem cu toții atinși. Indiferent din ce cultură provenim, toată lumea iubește muzica.”

Prima influență pozitivă pe care muzica o are asupra sănătății noastre este îmbunătățirea abilităților verbale și vizuale. Câteva studii au arătat faptul că ascultarea muzicii încă de la o vârstă fragedă, stimulează creierul copiilor în așa măsură încât ei pot comunica mai eficient și au o capacitate de vizualizare mai dezvoltată. Studiul a fost realizat în Canada și în cadrul lui au fost examinați copii cu vârste între patru și șase ani.

De asemenea, trebuie să menționăm și faptul că muzica menține sănătos un creier chiar dacă îmbătrânește. Cercetătorii de la Centrul Medical al Universității din Kansas, Statele Unite ale Americii, au ajuns la concluzia că ascultând muzică la o vârstă înaintată este ca o formă de exercițiu pentru creier, îmbunătățind memoria și agilitatea minții.

O altă mărturie care atestă cât de benefică poate fi muzica vine din partea lui Kevin Martin. Un fost DJ la un post de radio rock, actualmente membru al Team PokerStars, Kevin a recunoscut faptul că pasiunea pentru muzică l-a ajutat să își dezvolte concentrarea și abilitatea de a lua decizii rapide, fapt ce l-a ajutat enorm în jocul de poker.

O vorbă celebră a lui Friedrich Nietzsche sună în felul următor: “Ascultăm muzică și cu ajutorul mușchilor”. Indiferent de genul de muzică preferat, ascultarea ei duce la o secreție mai mare de endorfine în creier, fapt ce contribuie la îmbunătățirea sănătății vasculare. S-a observat, de asemenea, faptul că bărbații și femeile ce ascultau muzică imediat după operații la inimă erau mult mai puțin anxioși și recunoșteau că durerea nu mai este la fel de acută precum în cazul celor care se recuperau doar în liniște. În plus, pacienții care ascultau muzică pentru 30 de minute aveau pulsul mai scăzut, tensiunea în parametrii normali și o ameliorare a senzației de stress putea fi ușor observată.

Beneficiile pe care muzica le poate avea sunt mult mai multe, dar ceea ce a fost menționat anterior este suficient, din punctul nostru de vedere, pentru ca oricine citește acest material să înțeleagă cât de benefică poate fi muzica pentru sănătatea lui, indiferent de vârsta pe care o are.

Leave a Comment