Tabăra de vară de la Treznea

Deși pentru unii ar putea părea perimat, proverbul „Omul sfințește locul” este  la fel de valabil și în zilele noastre, poate chiar mai mult decât în vremurile în care a fost generat. Pentru că azi, în era tehnologizării excesive, prezența omului care înlocuiește telefonul, calculatorul, căștile etc. este deosebit de benefică, mai ales pentru copii și adolescenți. Iar dacă „omul” acela este și preot, proverbul este pe deplin împlinit…

Părintele paroh Ionuț Știrb din Treznea-localitate martir a neamului românesc abia s-a întors din tradiționalul pelerinaj, organizat în luna iulie vreme de trei zile la mănăstirile din Moldova, la care au participat peste 50 de credincioși din parohie, că a început pregătirea minuțioasă a altui eveniment de vară ce tinde a deveni tradițional. De astă dată dedicat în exclusivitate copiilor. Este vorba de Tabăra de vară pentru copii și tineret „În armonie cu natura și zestrea etnografică”, aflată la ediția a II-a. Dacă prima ediție a numărat în jur de 30 de participanți, de data aceasta numărul lor aproape că s-a dublat… În cele trei zile de tabără (10-12 august) au încăput activități, care au generat informație, educație, socializare, bună dispoziție, distracție etc., cât pentru… o vacanță.  Nu a fost greu, deoarece alături de preotul Ionuț Știrb s-au aflat doamna preoteasă prof. Lucia Știrb și cantorul bisericii, prof. Marius Pop.   

Prima zi a început cu un Te Deum și festivitatea de deschidere și ”bun venit” care au avut loc la Biserică.  S-a plecat apoi în convoi, cu tractoare și alte mijloace de transport, spre locul de campare, în Fundul Văii – cum i se spune în sat generoasei poieni aranjată de Primăria Treznea în apropierea cascadelor. Prima activitate a fost amenajarea campingului și ridicarea corturilor. Apoi s-au ales patru grupe, s-au distribuit tricourile specifice fiecărei echipe. Copiii și-au personalizat fiecare propriul tricou potrivit cu tematica numelui ales de fiecare echipă. S-au stabilit regulile  taberei, cu sugestii venite chiar de la copii. Ziua s-a încheiat cu jocuri sportive și distractive pe echipe, iar după cină s-au bucurat de primul foc de tabără.  Ziua a doua a fost rezervată drumețiilor la cascadele de pe Vale, o adevărată aventură pe care copiii o vor ține minte și, desigur, o vor repeta. După-amiaza a fost dedicată… artei, activitatea creativă de împodobire a farfuriilor de carton după modelul blidelor tradiționale din casa bunicii fiind deosebit de agreată de copii. Toate au fost atât de frumoase și de originale, încât s-a renunțat la o ierarhizare și au fost înșirate toate pe grinzile de lemn ale foișorului. La focul de tabără organizat seara s-a desfășurat un concurs, ad-hoc, de talente, care a făcut deliciul participanților – actori și spectator. Atracția celei de a treia zi a fost trasul cu arcul. Tabăra s-a încheiat cu festivitatea de premiere, savurarea unei felii de tort, concluzii… în majoritate favorabile și, desigur, gândurile la ediția a treia… Care se va desfășura la anul, tot în Fundul Văii, înconjurați de pădure, fără curent electric, fără telefoane (acolo nu este semnal), cu bucuria unei vieți simple, dar bogată în trăiri, în valențe educative și deosebit de frumoasă…

 

Ileana Petrean-Păușan

2 Thoughts to “Tabăra de vară de la Treznea”

  1. Ioan

    Nota 10 (zece ) pentru organizatori si participanti !

  2. […] Deși pentru unii ar putea părea perimat, proverbul „Omul sfințește locul” este  la fel de valabil și în zilele noastre, poate chiar mai mult decât în vremurile în care a fost generat. Pentru că azi, în era tehnologizării excesive, prezența omului care înlocuiește telefonul, calculatorul, căștile etc. este deosebit de benefică, mai ales pentru copii și adolescenți. Iar dacă „omul” acela este și preot, proverbul este pe deplin împlinit… Părintele paroh Ionuț Știrb din Treznea-localitate martir a neamului românesc abia s-a întors din tradiționalul pelerinaj, organizat în luna iulie vreme… Citeste mai mult […]

Leave a Comment