Spuma culturii sălăjene, premiată de Direcţia Judeţeană pentru Cultură

O nouă ediţie a Galei Culturii Sălăjene a avut loc vineri, 28 februarie, începând cu ora 18. Evenimentul, organizat la iniţiativa Direcţiei Judeţene pentru Cultură (DJC)Sălaj, sub patronajul Ministerului Culturii, a reunit  oameni de cultură, artişti, cercetători, muzeografi, angajaţi ai instituţiilor de cultură şi administrative, promotori ai actului cultural, restauratori de  monumente istorice, specialişti în domeniul patrimoniului, precum şi reprezentanţi ai ong-urilor culturale.
„Iată ne aflăm la cea de a IV-a ediţie a Galei Culturii. Cine ar fi crezut că o rezistăm? Cine ar fi crezut că o să îndrăznim? Dar faptul că sunteţi aici, în această seara, confirmă faptul că aveam nevoie de acest eveniment, aveam nevoie să ne adunăm, să spunem poveşti, să facem planuri. Sunteţi cei care faceţi poveştile în Sălaj, poveştile despre cultură”, a subliniat Doina Cociş, director executiv DJC Sălaj, în deschiderea Galei, un eveniment ce se doreşte a fi un mijloc de recunoaştere şi recompensare a valorii, de stimulare şi promovare a eforturilor şi demersurilor culturale, a acţiunilor şi proiectelor şi a oricăror produse şi servicii culturale făcute în beneficiul sălăjenilor şi al judeţului Sălaj.
„Este un moment important pentru Sălaj, pentru municipiul reşedinţă de judeţ, pentru că aici se petrec astfel de evenimente. Este important să existe acel nucleu de forţă care să genereze şi să disemineze cultura, cea care duce de fapt mai departe societatea noastră. Desigur că auzeam şi o să auzim foarte multe în această seara despre oamenii de cultură pe care îi avem, oameni care au venit să ne ajute în anumite momente pentru ca aceste lucruri să funcţioneze cât mai bine, să fie cât mai cunoscute şi în afara judeţului nostru”, a menţionat primarul municipiului Zalău, Radu Căpîlnaşiu.
Manifestarea a continuat cu premierea celor care, pe domenii de referinţă ale culturii şi patrimoniului cultural naţional, au avut, pe parcursul anului 2013, rezultate excepţionale sau  iniţiative, debuturi şi proiecte remarcabile în domeniile: cultură, patrimoniu cultural mobil, imobil şi imaterial. Premierea s-a făcut pe secţiunile: promovarea Sălajului, protejarea şi restaurarea monumentelor istorice, activităţi muzeale, patrimoniu cultural imaterial cu subsecţiunile: salvgardarea patrimoniului cultural naţional imaterial şi promovarea folclorului local, cultură scrisă, teatru-film, muzică, mass-media, susţinerea culturii. Luminiţa Constantin, secretar general adjunct în cadrul Ministerului Culturii, a fost cea care a înmânat diplomele şi trofeele. Au fost acordate numai puţin de 27 de diplome de onoare, precum şi 15 diplome şi trofee de excelenţă.
Astfel, printre cei premiaţi s-au regăsit: Ştefania Criste pentru promovarea culturii tradiţionale, Alexandra Chira, pentru o carieră artistică de succes, Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă pentru mai multe proiecte, printre care şi unul educaţional „Vacanţa la muzeu”, Ioan Bejinariu, proiect de cercetare arheologică sau Carmen Ardelean, scriitor, critic literar, redactor la revista „Caiete Silvane”, pentru debut. De asemenea, printre cei răsplătiţi cu diploma de onoare s-au numărat : Liviu Petriş, de la Casa de Cultură din Jibou, pentru întreaga activitate în domeniul culturii, Szabo Attila, pentru promovarea valorilor culturale în cadrul festivalului de arte „MuzaFest”, Carol Denes pentru mecenat în cultură, precum şi Daniel Stejerean, pentru promovarea Sălajului prin proiecte internaţionale derulate în cadrul Muzeului Holocaustului din Şimleu Silvaniei. Nu a trecut neobservat nici grupul „Amintiri despre Zalău”, fiindu-i acordată diploma de onoare lui Daniel Mureşan pentru demararea unor proiecte valoroase în cadrul acestuia. De asemenea, şi în cadrul ediţiei din acest an, implicarea deosebită a familiei Bodea din Iaz în salvarea şi conservarea caselor tradiţionale din Sălaj nu a rămas nerecompensată.
Un trofeu de excelenţă a ajuns la Biblioteca Judeţeană „Ioniţă Scipione-Bădescu” Sălaj pentru întreaga activitate. Tot un astfel de premiu a fost acordat  şi Centrului de Cultură şi Artă al judeţului Sălaj. Premiată a fost şi Asociaţia „Amicii Muzeului” pentru derularea unor proiecte valoroase. Scriitorul Florin Horvath a fost recompensat cu trofeul de excelenţă pentru romanul „Vecernie la amiază”, apărut în 2013, precum şi Radu Şerban pentru simpozionul de arte vizuale „Arta în grădină”. De asemenea, printre premiaţi s-a regăsit şi Mircea Groza, renumitul bucătar zălăuan, promotor al gastronomiei din satele sălăjene. Nu a fost uitat nici proiectul „Acasă, ca de mult!”,  implementat  de Centrul de Cultură şi Artă Sălaj, în parteneriat cu Centrul de Pregătire Profesională în Cultură Bucureşti, trofeul de excelenţă fiind înmânat lui Ionică Pârvu, reprezentantul instituţiei din Capitală.
Un alt zălăuan, care s-a regăsit pe lista celor răsplătiţi pentru activitate, a fost şi Ionuţ Contraş, manager al trupei Phoenix în perioada 2002-2010, în prezent, manager al formaţiei Bosquito.
Surpriza ediţiei din acest an a fost, desigur, tot una muzicală. Formaţia sălăjeană Retro Band a interpretat  mai multe cover-uri celebre, piesele fiind fredonate cu entuziasm de cei prezenţi.

Leave a Comment