Spectacol omagial O viata inchinata folclorului traditional – Ioan Ilut

Spectacol omagial O viata inchinata folclorului traditional - Ioan Ilut

Centrul de Cultura si Arta al judetului Salaj, sub egida Consiliului Judetean Salaj, organizeaza marti, 16 noiembrie, de la ora 18, in sala mare de la Casa de Cultura a Sindicatelor din Zalau, spectacolul omagial O viata inchinata folclorului traditional – Ioan Ilut. Vor evolua pe scena membrii orchestrei populare si ai formatiei de dansuri Mesesul (sectiile romana si maghiara) din cadrul Centrului de Cultura si Arta al Judetului Salaj, avand ca solisti pe Sava Negrean Brudascu, Nicolae Muresan, Lucretia Bolba, Adriana Baciu Bonte, Valeria Suciu si Lenuta Petrus. Vor mai fi prezenti pe scena realizatorul de emisiuni tv Sergiu Vitalian Vaida si nanasii Liviu Petris si Marcel Muresan. Conducerea muzicala va fi asigurata de dirijorul Ioan Ilut, iar coregrafia de Radu Muresan. Intrarea la spectacol este libera.

Ioan Ilut s-a nascut la 21 iunie 1944 la Tamasesti, comuna Arinis, judetul Salaj, (astazi in judetul Maramures). Dirijorul orchestrei populare Mesesul s-a intalnit cu muzica inca din copilarie, fascinat de feciorii si fetele din satul natal, Tamasesti, la dantu de la sura, unde formatiile instrumentale traditionale (cu ceatara, contra si gordona) scoteau sunete parca venite din alta lume, o lume in care toti cei care participau la acele intalniri, la dant, duminica, uitau de poverile muncilor la camp si se distrau adunand forte proaspete pentru o noua saptamana de munca, dupa cum ne-a povestit Ioan Ilut. Primele notiuni elementare de muzica le-a primit, la 7-8 ani, de la localnicul Petrea lui Gheorghe a Marii. La inceput a cantat din fluier, a ajuns sa cante la clarinet, dar s-a oprit la acordeon, un instrument complex, de o sonoritate aparte de care nu s-a mai despartit de la varsta de 12-13 ani.

In indelungata sa activitate muzicala, de aproape 50 de ani, Ioan Ilut a infiintat mai multe formatii muzicale de folclor, printre care Rapsodia Salajului, la Casa Oraseneasca de Cultura din Zalau si Salajul la Casa de Cultura a Sindicatelor din Zalau, avand colaboratori, in timp, nume mari ale folclorului romanesc ca Sofia Vicoveanca, Lucretia Ciobanu, Florica Ungur, Nicolae Sabau, Fratii Petreus, Angela Buciu, Viorel Costin, Elena Roizen, Gheorghe Turda, Dumitru Sopon.

Cu Ansamblul Mesesul (infiintat in 1996 pe langa Centrul Culturii Traditionale Salaj, in timp institutie a Consiliului Judetean Salaj, actuala sectie a Centrului de Cultura si Arta al Judetului Salaj) a avut numeroase spectacole in judet, in tara si in strainatate, si a realizat 17 albume discografice, la care se adauga filmari la posturi nationale, regionale si locale de televiziune. Ansamblul a fost invitat sa participe la festivaluri internationale de folclor in Macedonia, Albania, Grecia, Olanda, Italia, Franta, Ungaria.

Leave a Comment