Popas duhovnicesc: Suflete slăbănogite (Marcu 2,1-12)

,,Mă doare sufletul…”, de multe ori este un fel de a zice, este o metaforă folosită frecvent în limbajul nostru românesc, este exprimarea unei dureri interioare pe care nu o poți explica și pe care nu o poți descrie altfel. Dar stau și mă întreb: Doare oare într-adevăr sufletul?! Trupul știu că doare, am experimentat și am gustat de atâtea ori din suferința rănilor de tot felul, dar sufletul… Cum te poate durea sufletul? Dar cei care nu conștientizează că au și suflet, sau cei care afirmă cu toată convingerea că acesta nu există și că orice discuție pe această temă este o pierdere de vreme? Ei ce simt? Sunt oare imuni la o astfel de durere?
M-am gândit la acest lucru, deoarece Mântuitorul Iisus Hristos într-o împrejurare cu totul aparte, înconjurat fiind de lume multă, i se aduce înainte un om paralizat. Fiecare ins din acea încăpere aștepta să vadă minunea vindecării slăbănogului, dar Hristos șochează mulțimea prezentă și în special pe farisei atunci când privind la slăbănog îi zice:,, Fiule, iertate îţi sunt păcatele tale!”(Marcu2,5)
Știm că sufletul nu se vede, că este acea suflare de viață sau duh de viață dat de Dumnezeu omului la creație, însă nu știu dacă cineva ar putea să spună concret și să demonstreze practic ce este sufletul. Discuții pe această temă au fost multe de-a lungul timpului și s-au dat fel de fel de definiții, dar ceea ce este important este faptul că de suflet, depinde vitalitatea omului. Să nu uităm că sufletul este cel ce ne înflăcărează, cel ce dă imbold acțiunilor și activităților noastre de fiecare zi. Numai un suflet mulțumit poate genera adevărata stare de bucurie și de fericire pe care o căutăm noi oamenii. Sufletul este și rațiunea pentru care existăm, fără de suflet, venim de nicăieri și ne îndreptăm spre nicăieri, adică nu avem nicio țintă, nicio finalitate și nu găsim nicio justificare a propriei existențe.
A-ți șubrezi sănătatea sufletului, înseamnă a-i tăia acestuia dorul după infinit, înseamnă a-ți înfinge privirea în pământ fără să mai privești orizontul, înseamnă a-ți reduce toată existența la materialitate, opacizând toate ferestrele sufletești prin care ar putea pătrunde lumina Duhului. Da…, putem vorbi cu adevărat de o durere a sufletului, o durere tainică și chinuită pe care nu o simți spontan, dar căreia îi poți simți efectele, este durerea asemănătoare cu cea a fătului prins în forcepsul ginecologului, durere pe care mama nu o simte, dar care totuși va simți mai apoi neliniștea, frica și remușcarea. Un suflet bolnav se găsește într-un trup păcătos, pentru că păcatul are această nocivitate, el poate îmbolnăvi trupul dar nu se oprește doar la trup ci pătrunde până la suflet. A îngriji doar trupul bolnav fără să ții seama de suflet, este asemenea pomicultorului care s-a îngrijit de mărul bolnav curățindu-l, stropindu-l, udându-l, fără să țină seama de faptul că șoarecii îi rodeau de fapt rădăcina.
Este important să ne aplecăm din când în când asupra nevoilor noastre sufletești, iar această perioadă de post este foarte potrivită în acest sens, pentru că dacă am face-o, ne-am putea elucida multe din frământările existenței noastre. E adevărat însă că, în astfel cazuri de slăbiciune spirituală sau de boală sufletească, nu există o singură rețetă universal valabilă pentru toți oamenii. A formula întrebarea despre ce trebuie făcut cu un suflet bolnav în termeni generali, s-ar putea asemăna cu următoarea întrebare pusă unui campion de șah:,,Care este cea mai bună mutare de șah?” Ruptă de situația concretă de joc și de personalitatea adversarului, o astfel de mutare, cea mai bună, sau măcar bună în sine însuși, nu există. Așa și aici. Fiecare suflet își are particularitatea sa, dar ceea ce este important, e să-ți dorești să ai un suflet sănătos pe care să-l lași să aspire către absolut. Este de asemenea important, ca în viață să nu consideri boala, bătrânețea sau o conjunctură nefericită un obstacol de netrecut în atingerea propriului ideal, viața trebuie întotdeauna să meargă mai departe, nu renunța niciodată la idealul tău pentru că toți cei ce au făcut asta, și-au grăbit sfârșitul.

Pr. Augustin Câmpean

5 Thoughts to “Popas duhovnicesc: Suflete slăbănogite (Marcu 2,1-12)”

  1. Claudiu

    Oferta de fier! Cautam urgent tineri cu dorinta de munca! NU este necesara niciun fel de experienta! Oferim curs gratuit si complet de instruire de la zero! Selectam urgent dezvoltatori de proiect pentru piata nationala si mondiala. Plata castigurilor realizate este garantata prin contract legal. Se lucreaza part-time (in timpul liber) sau full-time, la alegere. Va oferim alte detalii dupa ce trimiteti textul ”Info” la adresa de email: doarsimplu@gmail.com

  2. "suflete slabanogite"

    1) A avea sufletul slabit e un stadiu dureros, dar care mai da o speranta; pentru ca are viata in el.
    2) A pastra moartea spirituala a sufletului (stadiu primit la nasterea biologica; Efeseni 2,1) / A refuza cadoul divin, viata spirituala, e un stadiu fatal.

  3. simion

    In existentialism ,se definesc,functie de modul de gandire si manifestare,specifice 6 categorii caracteristice de persoane dominant individualiste(EGOISTII),respectiv de persoane dominant colectiviste(ALTRUISTII).Astfel egoistii se clasifica in:egoni-mod de gandire si manifestare smecher,demoni-mod de gandire si manifestare destept,diavoli-mod de gandire si manifestare viclean,bestii-mod de gandire si manifestare cinic,canalii-mod de gandire si manifestare perfid,monstri-mod de gandire si manifestare sadic.Pe de alta parte sant altruistii:oameni-mod de gandire si manifestare istet,bonomi-mod de gandire si manifestare inteligent,ingeri-mod de gandire si manifestare matur,umani-mod de gandire si manifestare intelept,pontifi-mod de gandire si manifestare armonios,sacral-mod de gandire si manifestare previzionar.Acestea sant informatii transmise pe cale astrala specifice erei zodiacale nr. 9 care a inceput in anul 1989+1000 de ani si care este ultima pentru aceasta planeta si aceasta lume planetara medie nr. 6.

  4. Anonim

    Va recomand domnilor ceva ce trebuia analizat intrati pe youtube pe VETUTA DE LA ARAD ascultati si meditati.

  5. m

    Superba meditatie ! Multumim parinte .

Leave a Comment