Paradă de costume şi dansuri populare nemţeşti la Zalău

Casa de Cultură a Sindicatelor din Zalău a găzduit sâmbătă, 31 mai, cea de-a XVIII-a ediţie a sărbătorii „Maifest”. Evenimentul, devenit tradiţie în municipiu, a fost deschis de defilarea elevilor de la secţia germană a Şcolii Gimnaziale „Mihai Eminescu” Zalău, îmbrăcaţi în costume tradiţionale, pe acordurile fanfarei, de la Casa Germană până la Casa de Cultură. Manifestarea a continuat cu spectacolul susţinut de elevii unităţii de învăţământ menţionate, care prin intermediul cântecelor, poeziilor şi dansurilor au reuşit să contureze tradiţiile şi obiceiurile germane. Motto-ul evenimentului din acest an, organizat de Forumul Democrat al Germanilor din România Sălaj şi Şcoala Gimnazială „Mihai Eminescu” Zalău a fost „Împreună formăm viitorul”, motivat de organizatori prin faptul că se împlinesc 21 de ani de la înfiinţarea secţiei cu predare în limba germană, precum şi 24 de ani de la înfiinţarea Forumului în judeţ. „În cei 24 de ani am pierdut foarte mulţi membri şi simpatizanţi ai Forumului, în special din pricina emigrării interne şi externe. Cu toate acestea am rămas organizaţi şi suntem recunoscuţi de toţi cei cu care avem legături atât în afară cât şi în ţară”, a punctat sursa citată.

„Vreau să vă fac mărturisirea că pentru mine şi pentru colegii mei, cadre didactice, este o foarte mare onoare să reprezentăm astăzi la un eveniment de suflet al comunităţii germane sălăjene Şcoala Gimnazială Mihai Eminescu, singura unitate de învăţământ a judeţului unde limba germană se predă în regim de limbă maternă, făcându-şi în felul acesta un titlu de glorie în a şcolariza o parte dintre elevii acestei comunităţi în limba maternă. Evenimentul de astăzi conturează o foarte mare şi frumoasă tradiţie, are valori multiple, atât din punct de vedere istoric, cultural cât şi educaţional. Încă de la început comunitatea germană a adus un câştig atât din punct de vedere cultural cât şi economic acestui spaţiu geografic. Este motivul pentru care, aş spune că, această sărbătoare este şi una a convieţuirii, a multiculturalităţii. Este o sărbătoare care poate fi un exemplu pentru spaţii geografice ale Europei şi nu numai. Acest lucru cred că este extrem de important de subliniat într-un asemenea moment, să-l răspândim şi în acelaşi timp să-l transmitem generaţiilor viitoare”, a menţionat în deschiderea evenimentului, Ioan Abrudan, directorul Şcolii Gimnaziale „Mihai Eminescu” Zalău.
La finalul evenimentului, elevii care au obţinut rezultate deosebite la învăţătură au fost premiaţi de către reprezentanţii Forumului Democrat al Germanilor din România Sălaj.

Leave a Comment