O şimleuancă, marea câştigătoarea a Concursului de eseuri „Corneliu Coposu”

Ioana Gale, o tânără de 25 de ani din Şimleu Silvaniei, doctorand la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai Cluj-Napoca, a câștigat locul I la Concursul de eseuri „Corneliu Coposu”, ediţia 2017.
Concursul a fost organizat de Fundaţia „Corneliu Coposu”, Fundaţia Academia Civică şi Fundaţia Hanns Seidel și s-a adresat studenţilor, masteranzilor şi doctoranzilor din sistemul universitar românesc, din Basarabia, Bucovina, și din cel european. În acest an, el a avut ca temă „Moștenirea politică a lui Iuliu Maniu în opera și activitatea lui Corneliu Coposu”
Potrivit organizatorilor, proiectul îşi propune să scoată în evidență legătura specială dintre doi mari oameni politici, „care nu au vrut nimic pentru ei și care s-au dedicat prin morală, luptă și sacrificiu, neamului și României Mari”.
Şimleuanca Ioana Gale s-a înscris în competiţie cu o lucrare structurată în două părţi: una legată de moștenirea politică și formarea lui Corneliu Coposu ca om politic, la umbra Sfinxului de la Bădăcin, iar a doua, axată pe opera jurnalistică a Seniorului, ca oglindă a moștenirii politice lăsate de Maniu.
„În familia mea se discuta despre Iuliu Maniu ca fiind un mare român; sigur că discuțiile erau mult mai profunde, dar eu, copil fiind, asta am reținut. Mai mult decât atât, obișnuiam să mă duc des la Bădăcin pentru că acolo slujea cumnatul meu, preotul Cristian Borz, iar liturghiile erau celebrate în casa lui Iuliu Maniu. M-am atașat de acea casă, de sătenii care veneau la biserică și, în timp, cunoscându-l din ce în mai bine pe Iuliu Maniu, m-am atașat și sufletește de acest nume. Ani mai târziu, în timpul facultății, mi-am propus să îmi îndrept atenția către un sălăjean care s-a format în proximitatea lui Iuliu Maniu, ba mai mult, au fost rude pe linia descendenței familiei Bărnuțiu și acesta a fost Corneliu Coposu. Am vrut să-i cunosc povestea și după ce am aflat-o a devenit subiect de lucrare de licență, de disertație și acum de doctorat”, ne-a declarat Ioana Gale.
Juriul ediţiei din acest an a fost alcătuit din Ana Blandiana, scriitor, preşedinte al juriului, Doina Alexandru, jurnalist, Dan Pavel, profesor de ştiinţe politice, Ioana Boca, istoric, şi Tudor Călin Zarojanu, scriitor şi jurnalist.

Leave a Comment