MIHAI ŞORA: „În spatele intenţiei de a înlătura latina din şcoală văd revărsându-se, planturoasă şi distrugătoare, lenea intelectuală”

Filosoful Mihai Şora comentază, într-o postare pe Facebook, eventuala scoatere a Limbii latine din programa şcolară, scenariu luat în calcul de Ministerul Educaţiei, şi apreciază că este „mai gravă decât „simpla” indiferenţă faţă de cuvântul scris”. „Este exact acea aversiune care te scoate de pe orbita fiinţelor gânditoare”, afirmă Şora, potrivit News.ro

„În spatele intenţiei de a înlătura latina din şcoală văd revărsându-se, planturoasă şi distrugătoare, lenea intelectuală. Este mai gravă decât „simpla” indiferenţă faţă de cuvântul scris, faţă de un patrimoniu cultural, faţă de ceea ce ne constituie ca oameni. Este reflexul distructiv, legea nemărturisită a minimului efort, exact acea aversiune care te scoate de pe orbita fiinţelor gânditoare”, a scris pe Facebook, folosoful Mihai Şora.

Potrivit www.edupedu.ro, grupul de lucru al Ministerului Educaţiei care lucrează la revizuirea planului cadru pentru învăţământul gimnazial a realizat până acum 4 variante de plan-cadru pentru clasele V-VIII.

În Varianta 2 avută în vedere, ar urma să dispară materia „Limba latină”. De asemenea, vor fi tăiate ore de la Limba modernă numărul 2, de la Fizică, Chimie, Biologie, Geografie şi Istorie. În plus, dispar materiile „Educaţie tehnologică” şi „Consiliere şi dezvoltare personală”.

Sursa: www.bursa.ro

4 Thoughts to “MIHAI ŞORA: „În spatele intenţiei de a înlătura latina din şcoală văd revărsându-se, planturoasă şi distrugătoare, lenea intelectuală””

 1. mosule

  du-te mosule si ne lasa ca latina nu foloseste la nimic nimanui. pierdere totala de vreme. daca chiar are cineva nevoie de ea vreodata exista google

 2. Anonim

  Exact asta spune „mosu”, ca exista oameni ca tine care ar vrea sa faca liceul, dar nu si ce presupune el. Ca le e lene. Ce ar fi sa cosesti d-ta, dar sa nu tai iarba?

 3. anonymous

  Limba latina este fundamentul linvistic si implicit cultural al Europei ,ignorand-o si pledand pentru o constructie intelectuala simplificata are ca finalitate acea sancta simplicitas atat de specifica generatiei mileniste edificata in stereotipuri de gandire si platitudini de comunicare .Sincera compatimire pentru cei ce sunt nevoiti sa poarte un automonolog cotidian cu o personalitate disfunctionala atat sofistic cat si cartezian .

 4. johny

  Cu tot respectul, la ce foloseste sa stii limba latina ?? Ne trebuie acele cunostinte care sa ne faca sa putem supravietui mai bine si mai sanatos. Cu ce ma ajuta latina ??

Leave a Comment