Lucrările de reabilitare la Casa lui Maniu, în plină desfăşurare

Graţie fondurilor strânse până în prezent, în cadrul Campaniei “Salvaţi istoria naţională, salvaţi Casa lui Iuliu Maniu”, peste 70.000 de lei, în cursul lunii noiembrie 2015 au început o parte din lucrările de reabilitare.

Vremea frumoasă din luna în curs a permis desfăşurarea lucrărilor de subzidire a fundaţiei Casei Memoriale în bune condiţii, astfel că fundaţia terasei laterale este aproape gata. Potrivit preotului greco-catolic, Cristian Borz, de la Parohia Bădăcin, cel care a demarat campania precizată, aceste lucrări sunt posibile datorită oamenilor inimoşi din judeţul Sălaj, din ţară şi din străinătate, români care au înţeles că istoria naţională trebuie păstrată cu orice preţ . “Astfel, cu cei peste 70.000 de lei strânşi în cadrul campaniei se pot realiza, acum lucrările de subzidire a fundaţiei. Pentru ca imobilul să rămână în picioare mai sunt nevoie de bani pentru susţinerea pereţilor şi refacerea acoperişului. Casa memorială Iuliu Maniu din Bădăcin, monument istoric memorial înscris în Lista monumentelor istorice, este în continuare la mila publicului larg, după ce ani de zile o mână de oameni inimoşi şi mânaţi cu determinare de spiritul unui om puternic cu credinţă în Dumnezeu, nu au reuşit să obţină decât promisiuni mari, grele şi multe”, a precizat preotul Borz.

 Casa lui Maniu – monument istoric

Casa memorială “Iuliu Maniu” din Bădăcin este monument istoric memorial, înscris în Lista monumentelor istorice cu codul SJ-II-m-B-05012. Aceasta a fost construită în anul 1879 de către Ioan Maniu, tatăl marelui om politic Iuliu Maniu. Importanţa acestui monument este dată de valoarea memorială, familia Maniu fiind una cu mari tradiţii, înnobilată la anul 1699. Ioan Maniu era descendent din familia Simion Bărnuţiu. Clara Maniu, mama lui Iuliu Maniu, era fiica Vicarului Silvaniei Demetriu Coroianu și a îndeplinit funția de președintă a Reuniunii Femeilor Române Sălăjene timp de 16 ani. Personalitatea lui Iuliu Maniu a fost recunoscută, iar activitatea lui apreciată de înalți demnitari dinafara graniţelor României.După anul 1947, când Iuliu Maniu a fost arestat, casa a fost transformată pe rând în depozit de îngrăşăminte chimice, sediu de gospodărie mixtă, tabără pentru copii, cămin pentru copii cu handicap sever. În tot acest timp, clădirea a fost prost întreţinută. În jurul clădirii funcţionează, astăzi, “Căminul pentru copii cu handicap sever”, care îngrijeşte peste 100 de copii cu dizabilităţisevere. Casa este construită din materiale tradiţionale – lemn, cărămidă şi parţial din cărămidă nearsă. Din această cauză, procesul de deteriorare este extrem de rapid.

maniu 2

 Salvarea casei înseamnă respectarea testamenului marelui om politic

Parohia Greco-Catolică Bădăcin, care este administrator al clădirii şi este direct interesată de conservarea monumentului, nu are putere financiară pentru susţinerea execuţiei lucrărilor de consolidare.Cu sprijinul Episcopiei Greco-Catolice Oradea s-a finanţat proiectul de consolidare şi reabilitare. Având în vedere starea actuală şi vulnerabilitatea clădirii, se impun intervenţii de primă urgenţă pentru a evita prăbuşirea acesteia şi dispariţia casei memoriale Iuliu Maniu, unul dintre cei mai prestigioşi oameni politici din România, care a fost prim ministru al României în perioada interbelică în trei guverne, preşedintele Partidului Național Român între anii 1919-1926, președinte al Partidului Țărănesc în perioada 1926-1933 şi 1937-1947, membru de onoare al Academiei Române din anul 1919.

Cariera sa politică s-a întins pe parcursul a 56 de ani. Iuliu Maniu s-a numărat printre marii oameni de stat ai României, care a luptat pentru apărarea democraţiei şi s-a implicat activ în realizarea Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918. A dus o luptă neîncetată împotriva asupririi austro-ungare asupra Ardealului românesc și împotriva sovietizării ţării. După cel de-Al Doilea Război Mondial a devenit simbolul rezistenței anticomuniste. La conacul de la Bădăcin s-au luat decizii importante pentru națiunea română din Transilvania. Aici s-au întâlnit oameni politici care au realizat Marea Unire de la 1 Decembrie 1918. În perioada interbelică, în afara oamenilor politici, la Bădăcin veneau studenţi şi elevi în tabere organizate în casa Maniu. Aceştia erau ghidaţi de Corneliu Coposu, urmaşul politic al lui Iuliu Maniu. Salvarea de la distrugere a acestui important monument istoric înseamnă respectarea testamenului marelui om politic, care dorea ca în casa de la Bădăcin să se ocrotească şi să se instruiască tineri, dar în primul rând înseamnă respectarea memoriei înaintaşilor, respectarea valorilor pe care Sălajul le-a dat pe parcursul istoriei.Consolidarea şi reabilitarea conacului ar permite refuncţionalizarea clădirii prin redeschiderea muzeului “Iuliu Maniu” şi a unui centru cultural destinat tinerilor. Parohia greco-catolică derulează, de zece ani, proiecte culturale cu tinerii. Refuncționalizarea centrului cultural destinat educației tinerilor va permite acestora studierea evenimentelor istorice,a personalităților care au avut însemnătate pentru istoria României.

 

 

maniu 3

Doritorii pot să sprijine acest proiect, donând în conturile: Lei:    RO22 RZBR 0000 0600 0208 5400Euro: RO18 RZBR 0000 0600 0289 9205Dolari: RO11 RZBR 0000 0600 1092 7730Cont PayPal: salvaticasamaniu@yahoo.com– deschise la Raiffeisen Bank, Agenţia Şimleu-Silvaniei, judeţul Sălaj.

Alte articole

One Thought to “Lucrările de reabilitare la Casa lui Maniu, în plină desfăşurare”

  1. Tăunul

    Un nou articol mincinos, pe vremea comuniştilor, casa lui Maniu a fost bine întreţinută. În 1989 era în foarte bună stare, a fost însă distrusă însă de duhul otrăvit al revoluţiei române. O casă construită din cărămidă nearsă nu rezista până în 1989. Augusta, minciuna are picioare scurte, suntem destui care cunoaştem adevărul !

Leave a Comment