La Muzeul de Artă Ioan Sima, expoziţie de artă veche şi concert de muzică medievală

Muzeul de Artă Ioan Sima a găzduit marţi, 30 septembrie, o inedită expoziţie de artă veche intitulată „Portrete. Expoziţia în negura vremii”, dar şi un concert de muzică medievală şi renascentistă cu ansamblul „Huniadi Cantores” venit la Zalău chiar din Castelul Huniazilor de la Hunedoara.

Evenimentul dedicat zălăuanilor a fost inclus în maratonul de evenimente culturale „Festivalul Artelor – Muza Fest”, care se desfăşoară în municipiul Zalău în perioada 25 septembrie – 9 octombrie, sub egida Consiliului Judeţean Sălaj, în organizarea Centrului de Cultură şi Artă al Judeţului (CCAJ) Sălaj şi a Muzeului Judeţean de Istorie şi Artă Zalău şi cu sprijinul Institutului „Balassi” – Centrul Cultural al Republicii Ungare din Bucureşti. În cadrul expoziţiei, cei prezenţi au putut admira o serie de portrete care au aparţinut colecţiei lui István Ugron, reprezentantul unei familii nobiliare originară din Obrăneşti, judeţul Harghita, proprietarul castelului de la Zau de Câmpie, judeţul Mureş, construit de arhitectul Lajos Pákey între anii 1909-1911. În prezent, muzeul deţine în patrimoniu 24 de tablouri din colecţia precizată, care e posibil să fi fost dispersată odată cu confiscarea castelului de către comunişti, iar destinul ei râmâne sub semnul întrebării. Tablourile descoperite la muzeul din Zalău provin din câteva rămăşiţe de la Muzeul de Istorie din Turda, care au fost aduse aici printr-o decizie a Sfatului Popular al Regiunii Cluj din anul 1966 şi puse într-un depozit alături de celelalte operă de artă aflate în proprietatea Muzeului de Artă Ioan Sima. Cu excepţia a trei lucrări, care aparţin genului peisagistic, Körösfői, Boromisza, Edvi Illés Aladár şi a două litografii cu subiecte istorice, „Armata lui Bem”, Könyves Kálmán, tablourile sunt portrete. Două dintre ele redau fiziomiile unor persoane necunoscute, în vreme ce restul – 17, sunt reprezentări ale membrilor familiei – portrete care au putut fi admirate de publicul participant la expoziţie. După cum a explicat colaboratorul muzeului Victor Cioban, cel care a prezentat expoziţia, în cadrul colecţiei se pot identifica cinci generaţii, desfăşurate pe parcursul a 150 de ani, în intervalul 1789-1939, unele dintre ele fiind foarte bine păstrate, în vreme ce altele sunt supuse unui proces de degrdare şi necesită efectuarea unor lucrări de restaurare.

La „Portrete. Expoziţia în negura vremii”, dar şi la concertul de muzică medievală şi renascentistă cu ansamblul “Huniadi Cantores” de Castelul Huniazilor – Hunedoara, au luat parte Szabó Attila – şeful secţiei de la Muzeul de Artă Ioan Sima, Daniel Săuca – managerul CCAJ Sălaj, reprezentanţi ai muzeului şi iubitori de artă din municipiul Zalău.

Leave a Comment