La Editura „Caiete Silvane”, a apărut cartea „Legendele Bănișorului”, de Artemiu Vanca

La Editura „Caiete Silvane” a Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj, în colecția „Scriitori sălăjeni”, a apărut cartea „Legendele Bănișorului” de Artemiu Vanca. Ilustrațiile din volum sunt realizate de Cristina Barbu, iar postfața este semnată de Olimpia Mureșan.

„Cred, cu convingere, că toate denumirile de locuri din satele noastre își au, la bază, câte o legendă, doar că majoritatea acestora s-au pierdut în timp, ori s-a mai păstrat doar o mică parte din ele, un «ciot». Pornind de la aceste «cioturi», am încercat să mi le imaginez pe unele legate de satul meu natal, Bănişor. Prin urmare, legendele din volum sunt mai degrabă culte decât populare, rod al imaginației mele. În cartea de față, am încercat să redau poveștile spuse de bunicul meu, cu cuvintele lui de atunci, dar, drept să vă spun, a trebuit să pun şi câte ceva de la mine că nu mi le mai aminteam exact. De altfel, așa cred că se întâmplă cu toate poveștile și legendele: cei care le transmit mai departe mai pun ceva și de la ei”, susține autorul în prefața cărții.

Artemiu Vanca s-a năsut la 18 iunie 1936, în satul Bănişor, judeţul Sălaj, într-o familie de învăţători.

Studii gimnaziale în oraşele Şimleu Silvaniei şi Zalău, liceale la Cluj, universitare în Capitală, absolvind, în 1961, Facultatea de Mecanică, secţia de maşini termice a Institutului Politehnic din Bucureşti.

După absolvirea facultăţii, a lucrat la Întreprinderea de Construcţii Hunedoara (1961-1963), la Energo Montaj şi în exploatare la Termocentrala Işalniţa, apoi, în exploatare, la termocentralele Rovinari, Turceni şi CET – Târgu Jiu (1963-1991). A deţinut funcţiile de inginer, şef de lot (la montaj), şef de secţie, şef de serviciu, inginer şef, director tehnic, director (în exploatare).

În 1961 i s-a decernat Medalia Muncii.

Între 1991-1996 a lucrat la Direcţia Generală de Producere a Energiei Electrice şi Termice (DGPEET) Bucureşti, unde a deţinut, pe rând, funcţiile de director şi director adjunct retehnologizare, director cu exploatarea, director cu producţia şi consilier.

Între anii 1996-1998 a lucrat ca şi consilier în compartimentul de reformă al RENEL/CONEL. A făcut parte din colectivul care a elaborat proiectul primei Legi a Energiei. În 1998 s-a pensionat.

După pensionare, între anii 1998-2007 a lucrat ca inginer în cercetare şi proiectare, la ICEMENERG Bucureşti şi ICPET Bucureşti, şi ca director general la o fabrică canadiană de capsule din gelatină pentru medicamente, aflată în construcţie.

În 1990, imediat după Revoluţie, din ianuarie până în iulie, a fost vicepreşedinte al CFSN Gorj şi preşedinte al CPUN Gorj, ca independent.

În decursul carierei profesionale, a participat la mai multe conferinţe, simpozioane şi congrese cu caracter tehnic, în ţară şi străinătate. A publicat articole de specialitate în revista „Energetica” şi în revista „Producerea energiei electrice şi termice”. Deţine un certificat de inventator.

În 1993 a înfiinţat Asociaţia „Fiii Satului Bănişor”. Este coautor al monografiei satului. Timp de zece ani a redactat Anuarul Asociaţiei, în care a publicat numeroase articole. În 2005 i s-a decernat titlul de cetăţean de onoare al satului Bănişor.

Din anul 1995 locuieşte în Bucureşti.

Este autorul următoarelor volume: Comoara din Dealul Magiarului (roman, Ed. Contrast, Bucureşti, 2009); Secretul comorii (roman, Ed. Contrast, Bucureşti, 2010); Comorile de sub Meseş (roman, Ed. Contrast, Bucureşti, 2011); Iubirile băieţilor din Valea Banului (roman, Ed. Caiete Silvane, Zalău, 2012); Nobilul proprietar (povestiri, Ed. Arefeana, Bucureşti, 2012); Zori întunecate (roman, Ed. Arefeana, Bucureşti, 2013); Poate îngerii (roman, Ed. Caiete Silvane, Zalău, 2015); Caleidoscop nostalgic. Oameni şi întâmplări (povestiri, Ed. Caiete Silvane, Zalău, 2017).

A publicat povestiri, poezii, eseuri, recenzii de carte, cronici dramatice în publicaţiile literare: „Columna” (Târgu Jiu), „Caiete Silvane” (Zalău), „Foaie de suflet (Bucureşti), „Apollon” (Urziceni), „Literar ing.” (Bucureşti), „AntiM” (Bucureşti).

A frecventat cenaclurile literare bucureştene: „Destine”, „AGIR” şi „AntiM”.

Este membru al Asociaţiei Scriitorilor din Judeţul Sălaj.

Leave a Comment