Gânduri botezate şi cântecele vârstelor (XVII)

MOTTO: ,,Trăim într-o lume încruntată şi prost dispusă. S-ar cuveni să recuperăm cumva arta de a deveni senini şi cordiazi. Pentru aceasta, ajunge o carte scrisă cu haz şi talent, pe care s-o deschizi cu surâs şi s-o citeşti cu hohote!” (Des MacHale, professor universitar de mathematică, antologator al vorbelorde duh și hazlii)

  • Editura ,,HUMANITAS” are printre cele 50 de colectii ale sale și una intitulată ,,RÂSUL LUMII”. În cadrul ei, scriitorul RADU PARASCHIVESCU a publicat multe volume de tipul celor propuse de profesorul DesHale. Câteva titluri: ,,GHIDUL NESIMȚITULUI”; ,,NOI VORBIM, NU GÂNDIM”; ,,CUM GÂNDESC POLITICIENII. CUM? GÂNDESC POLITICIENII?”; ,,MAIMUȚA CARPATINĂ”; ,,FIE-NE TRANZIȚIA UȘOARĂ”; ,,ROMÂNIA ÎN ȘAPTE GESTURI” etc.

Radu Paraschivescu este un scriitor captivant în tot ce scrie. Tema predilectă – persoanele aflate în conflict cu limba română, cei cu instrucția șubredă, exprimarea precară, cei care ,,lecturează în loc să citească și servesc micul dejun în loc să mănânce”. Autorul ne oferă ,,perle românești” de toate felurile, dar îndeosebi ,,un insectar al proastei exprimări”.

Consider că acest scriitor prin operele sale ilustrează în literatura română ceea ce numim ,,RÂSU-PLÂNSU”. Râdem de toate derapajele surprinse, dar în același timp, îți vine să plângi că trăiești într-o vreme în care parcă toate și-au ieșit din mintea firescului, că suntem conduși de mulți din cei care-i sunt personaje de prim-plan.

  • Sub aspectul semantic/ al sensului cuvintelor, vocabularul limbii române seamănă cu un curcubeu. Majoritatea cuvintelor/ expresiilor, locuțiunilor sunt arborescente, polisemantice, deci ,,multicolore”, asemeni curcubeului.
  • Pe un om căzut nu-l ajuți criticându-l, ci învățîndu-l cum să se ridice.
  • Costache Negruzzi este primul scriitor român care în ,,Scrisori către un prieten” a recunoscut ,,Negru pe alb” care-i sunt ,,PĂCATELE TINEREȚELOR”.
  • ,,Cântecul e o mărturisire de simțiri tainice care cu timpul și alții au fost îngăduiți s-o asculte”. (NICOLAE IORGA, CUGETĂRI)
  • UN CÂNTEC PENTRU TOATE VÂRSTELE: ÎN COPILĂRIE – omul trăiește construind castele de nisip; ÎN TINEREȚE – își construiește viața după chipul celui/celei dragiș LA MATURITATE – abia acum devine un ,,MEȘTER MANOLE” al propriei vieți; LA BĂTRÂNEȚE – admiră sau ce-a lăsat/construit în urmă și-i pare rău că n-o să-i mai fie locatar multă vreme.
  • O bucurie pe cale de dispariție – BUCURIA LECTURII!
  • Orice lectură obligatorie scurtcircuitează sentimentul de plăcere al lecturii.
  • Elasticitatea gândiri generează judecăți, idei neîncorsetate în clișee și prejudecăți, ci mobile, purtând amprenta personalității celui care le are. Este semnul independenței în a-ți concepe existența după propriile ,,proiecte”.
  • ,,Perioada interbelică – cea mai fertilă și mai inventivă perioadă din istoria literaturii române”. (IOANA PÂRVULESCU, SCRIITOARE)
  • În loc să spui ,,ORI EU, ORI TU”, mai bine bine spui – ,,ȘI EU, ȘI TU”.
  • ,,Nu judeca pe tânăr după mintea celui bătrân, ci pune-te în locul lui și atunci să-l judeci.” (PROVERB)
  • Hobby-urile sunt ,,hrană” pentru suflet, cum studiile sunt ,,hrană” pentru minte. Ele vorbesc despre personalitatea noastră pentru că sunt alegerea proprie a ceea ce ne place să facem.
  • PASTILA DE LIMBĂ: CONFUZIA PARONIMICĂ – paronimele sunt cuvinte ce se aseamănă unul cu celălalt din punct de vedere al formei, dar se deosebesc complet în ceea ce privește înțelesul sau semnificația. Diferențele dintre cuvinte sunt: de 1-2 litere, de aceea se fac confuzii între ele. Exemple: a învesti – a da cuiva o autoritate, o demnitate; a investi – a plasa un fond; virtuos – cu multe virtuții; virtuoz – muzician care stăpânește perfect tehnica unui instrument muzical; pronume – prenume; oral – orar; literal – literar; solitar – solidar; a emigra – a imigra; original – originar; eminent – iminent
  • O tulburătoare elegie eminesciană: ,,O mamă, dulce mamă, din negura de vremuri/ Pe freamătul de frunze la tine tu mă chemi;/ Deasupra criptei negre a sfântului mormânt/ Se scutură salcâmii de toamnă și de vânt,/ Se bat încet din ramuri, îngână glasul tău…/Mereu se vor tot bate, tu vei dormi mereu.” (,,O, mamă…”)
  • Memento: ,,ATÂT EȘTI, CÂT EXPRIMI ! (GEORGE CĂLINESCU)

 

 

profesor OCTAVIAN GUȚU,

ȘIMLEU SILVANIEI

3 Thoughts to “Gânduri botezate şi cântecele vârstelor (XVII)”

  1. […] MOTTO: ,,Trăim într-o lume încruntată şi prost dispusă. S-ar cuveni să recuperăm cumva arta de a deveni senini şi cordiazi. Pentru aceasta, ajunge o carte scrisă cu haz şi talent, pe care s-o deschizi cu surâs şi s-o citeşti cu hohote!” (Des MacHale, professor universitar de mathematică, antologator al vorbelorde duh și hazlii) Editura ,,HUMANITAS” are printre cele 50 de colectii ale sale și una intitulată ,,RÂSUL LUMII”. În cadrul ei, scriitorul RADU PARASCHIVESCU a publicat multe volume de tipul celor propuse de profesorul DesHale. Câteva titluri: ,,GHIDUL NESIMȚITULUI”; ,,NOI… Citeste mai mult […]

  2. […] MOTTO: ,,Trăim într-o lume încruntată şi prost dispusă. S-ar cuveni să recuperăm cumva arta de a deveni senini şi cordiazi. Pentru aceasta, ajunge o carte scrisă cu haz şi talent, pe care s-o deschizi cu surâs şi s-o citeşti cu hohote!” (Des MacHale, professor universitar de mathematică, antologator al vorbelorde duh și hazlii) Editura ,,HUMANITAS” are printre cele 50 de colectii ale sale și una intitulată ,,RÂSUL LUMII”. În cadrul ei, scriitorul RADU PARASCHIVESCU a publicat multe volume de tipul celor propuse de profesorul DesHale.  » Mai multe detalii […]

Leave a Comment