Două cărți apărute cu sprijinul Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj

La Editura „Școala Ardeleană” din Cluj-Napoca au apărut, de curând, două volume de referință în domeniul lor, ambele văzând lumina tiparului în cadrul unui Proiect editorial dedicat Centenarului Marii Uniri sub egida Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj: „Philip E. Mosely despre Transilvania și Basarabia”, autor cunoscutul profesor Vasile Pușcaș, fost ministru, originar din Surduc, județul Sălaj, profesor universitar, din 1995, la Universitatea „Babeș-Bolyai”.

„Volumul de față își propune doar reconstituirea istoriografică a unor aspecte din activitatea profesorului Philip E. Mosely, îndeosebi cele care au avut în vedere România. Căci subiectul merită o investigare amplă în biblioteci, arhive publice și private din SUA și Europa. Această cercetare istoriografică a fost realizată în cadrul programului Fulbright”, scrie autorul în prefaţa cărţii.
Cel de-al doilea volum, „Cehi, slovaci și români în veacurile XIII-XVI”, îl are ca autor pe istoricul Mihail P. Dan (1911-1976) şi, potrivit reputatului academician Nicolae Edroiu (fratele istoricului Elena Musca din Zalău), trecut, nu demult, la cele veșnice, este „o raritate bibliografică. Apărută la Sibiu în anul 1944, când Institutul de Istorie Națională din Cluj se găsea în refugiul sibian impus de ocupația ungaro-hortystă asupra părții de nord-est a Transilvaniei, difuzarea i s-a făcut cu dificultate, multe din exemplarele ediției dispărând în condițiile repetatelor mutări ale Institutului și Bibliotecii acestuia în fața bombardamentelor. Importanța sub aspect științific a lucrării profesorului Mihail P. Dan pentru studiile referitoare la raporturile româno-ceho-slovace a rămas însă intactă datorită, în primul rând, vastei și profundei documentații istorice asupra subiectului, modalităților de abordare a lui”.

Leave a Comment