Centrul de Cultură şi Artă Sălaj a demarat proiectul „Luminile Codrului”

 

Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului Sălaj a demarat, zilele trecute, un nou proiect cultural. Este vorba de „Luminile Codrului”, finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN) şi implementat de instituţia sălăjeană de cultură, în parteneriat cu Centrul pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Maramureş şi Asociaţia de Dezvoltare „Pro Maja” din Bogdand, judeţul Satu Mare.
Proiectul vizează zona etnografică denumită „Ţara Codrului”, care acoperă porţiuni din cele trei judeţe, iar prima activitate al acestuia presupune identificarea unor construcţii cu o vechime mai mare de 80 de ani, care să aibă elemente de specificitate pentru zonă. ” Aceste clădiri vor fi supuse unor intervenţii care vizează reparaţii minimale şi igienizare. În fiecare judeţ va fi selectată câte o clădire, iar acestea vor găzdui câte un punct de prezentare cultural-turistică, fiind amenajate şi ca puncte muzeale”, a explicat Daniel Săuca, managerul Centrului de Cultură şi Artă Sălaj.
O altă activitate importantă cuprinsă în proiectul amintit este realizarea unei cercetări de teren, în cadrul căreia vor fi intervievate cel puţin 15 persoane. Interviurile vizează aflarea de informaţii ce au caracter etno-folcloric şi istoric privind arealul etnografic Ţara Codrului. „În timpul cercetării de teren vor fi identificate şi obiecte cu o vechime mai mare de 80 de ani care pot prezenta interes etnografic sau istoric pentru zona vizată. În funcţie de semnificaţia şi starea de conservare a acestora, obiectele vor fi achiziţionate şi vor fi instalate în clădirile amenajate ca puncte de prezentare cultural-turistică. Aceste obiecte pot fi elemente de inventar gospodăresc, unelte, elemente de vestimentaţie, fotografii şi altele asemenea”, a mai precizat managerul instituţiei de cultură. Potrivit acestuia, zona „De sub Codru”, aflată la confluenţa a trei judeţe, Sălaj, Maramureş şi Satu Mare, îşi justifică identitatea şi omogenitatea în primul rând ca patrimoniu etnografic şi cultural comun. „Prin implementarea acestui proiect vor fi aduse la lumină valori culturale neglijate şi în pericol de dispariţie şi se va realiza o promovare a acestora la nivel regional şi naţional”, a subliniat Daniel Săuca.
Astfel, principalele rezultate concrete aşteptate după finalizarea proiectului sunt: crearea de puncte de contact cultural şi turistic cu caracter muzeal organizate şi funcţionale în judeţele implicate, raport de cercetare de teren, hărţi cu puncte de interes, fluturaşi, broşuri, micromonografii ale zonei Ţării Codrului, sesiuni de instruire, o pagină web a proiectului, raport final al proiectului, panouri de semnalare a locaţiilor punctelor de contact, obiecte cu relevanţă culturală tradiţională cu o vechime de peste 80 de ani.
Din valoarea totală a proiectului, respectiv 82.828 de lei, 62.105 lei reprezintă finanţarea nerambursabilă prin AFCN, iar aproximativ 20.723 de lei contribuţia Centrului de Cultură şi Artă Sălaj.

Leave a Comment