Care sunt cele mai cunoscute opere ale lui Leonardo Da Vinci?

Leonardo Da Vinci este unul dintre cei mai cunoscuți artiști din istorie, iar operele sale pot fi văzute în continuare în orașe ca Paris, Milano și Veneția. A marcat perioada Renascentista și picturile sale au devenit titluri de referință. Mona Lisa și Cina cea de taina sunt cele mai cunoscute opere ale sale, dar pe listă mai sunt și alte nume.

 Mona Lisa

Este cel mai cunoscut tablou realizat vreodată. În prezent poate fi admirat la Muzeul Luvru din Paris, unde se află de ani buni, chiar dacă la un moment dat a reprezentat un motiv de dispută între italieni și francezi. Da Vinci l-a adus în Franța în 1517 și l-a perfecționat pe tot parcursul vieții sale. Ulterior, el a ajuns în proprietatea asistentului lui Da Vinci, care i l-a vândut lui Francisc I pentru 4.000 de monede de aur, pentru ca apoi să intre în colecția regală. Tabloul este văzut anual de peste 6 milioane de oameni care vizitează Muzeul Luvru. Este cel mai cunoscut tablou de la Luvru și a fost replicat în milioane de exemplare. Inclusiv Ikea a lansat recent o colecție replică din Mona Lisa. Mai mult, chipul Mona Lisei a fost inclus și pe suveniruri, iar tabloul a putut fi văzut și în filme ca Da Vinci Code (2006), 2012 (2009) și Pinocchio (1940). Nici măcar industria de jocuri de noroc nu a ignorat un tablou atât de cunoscut. Este știut faptul că adesea apar producții cu tematică inspirată din cultură sau istorie, iar jocul Da Vinci’s Vault este o dovadă. El poate fi accesat în deplină legalitate in cazinouri online, iar chipul Mona Lisei este un simbol în joc, alături de Omul Vitruvian.

 

Cina cea de taină

Acest tablou special poate fi văzut în Milano, în biserica Santa Maria delle Grazie. Este considerat cea mai cunoscută imagine religioasă din istorie și a fost realizată în anul 1490 de Leonardo Da Vinci. Tabloul redă momentul în care Iisus, alături de ucenicii săi, stă la masă la ultima cină înainte să fie arestat și condamnat la moarte. Iar scena este exact cea în care Iisus le spune ucenicilor că „unul dintre voi mă va vinde”. Da Vinci reda cu o măiestrie aparte consternarea de pe chipul ucenicilor în momentul în care au auzit aceste vorbe. Este, așadar, o operă de artă ce merită văzută în cazul în care ajungi în Milano.

Omul Vitruvian

Acesta este cel mai cunoscut desen realizat vreodată de Leonardo Da Vinci. Se află la Gallerie dell’Accademia din Veneția, unul dintre orașele cu cel mai mare număr de turiști din toată Italia. Da Vinci a realizat desenul în jurul anului 1490. Pe lângă desenul în sine, aici mai pot fi văzute și notițe care au la bază lucrările arhitectului Vitruviu. Desenul are un farmec aparte și redă un om în două poziții suprapuse, cu brațele și picioarele despărțite, fiind încadrat de un cerc și un patrat. Desenul vrea să arate și contopirea matematicii cu artă din perioada Renașterii. Desenul a avut mai mulți cumpărători în istorie, dar de două secole se află la Gallerie dell’Accademica din Veneția.

Leonardo Da Vinci s-a născut pe 15 aprilie 1452 și a decedat pe 2 mai 1519. El este cel mai cunoscut artist din perioada Renaștere. A fost pictor, sculptor, arhitect, muzician, inginer, inventator, anatomist, geolog, cartograf și scriitor. Mai este considerat și unul dintre cele mai mari genii din istorie.

2 Thoughts to “Care sunt cele mai cunoscute opere ale lui Leonardo Da Vinci?”

  1. […] Leonardo Da Vinci este unul dintre cei mai cunoscuți artiști din istorie, iar operele sale pot fi văzute în continuare în orașe ca Paris, Milano și Veneția. A marcat perioada Renascentista și picturile sale au devenit titluri de referință. Mona Lisa și Cina cea de taina sunt cele mai cunoscute opere ale sale, dar pe listă mai sunt și alte nume.  Mona Lisa Este cel mai cunoscut tablou realizat vreodată. În prezent poate fi admirat la Muzeul Luvru din Paris, unde se află de ani buni, chiar dacă la un… Citeste mai mult […]

  2. […] Leonardo Da Vinci este unul dintre cei mai cunoscuți artiști din istorie, iar operele sale pot fi văzute în continuare în orașe ca Paris, Milano și Veneția. A marcat perioada Renascentista și picturile sale au devenit titluri de referință. Mona Lisa și Cina cea de taina sunt cele mai cunoscute opere ale sale, dar pe listă mai sunt și alte nume.  Mona Lisa Este cel mai cunoscut tablou realizat vreodată. În prezent poate fi admirat la Muzeul Luvru din Paris, unde se află de ani buni,  » Mai multe detalii […]

Comments are closed.